La Vanguardia (Català)

La píndola preventiva del VIH es donarà fora dels CAP

El pla pretén reduir dràsticame­nt els nous contagis

- Barcelona ANA MACPHERSON

A Catalunya cada any es contagien unes 600 persones del VIH. Malgrat que la immensa majoria dels que s’han infectat estan en tractament i amb la seva càrrega viral sota control, la xifra de nous contagis no baixa gaire, reconeix el mateix director de l’Agència de Salut Pública catalana, Joan Guix: “Està pràcticame­nt estabilitz­ada”.

Per això fa anys que les organitzac­ions que lluiten contra la sida clamen perquè s’aprovi l’ús profilàcti­c, previ a l’exposició, d’un antiviral eficaç i amb pocs efectes secundaris per frenar aquests contagis: la PrEP. L’1 de novembre va quedar per fi inclosa a la cartera de farmàcia de la sanitat pública espanyola. I ara es començarà a dispensar a Catalunya a través d’equips especialit­zats i accessible­s però sense passar pel CAP.

La píndola profilàcti­ca s’ha anat provant en diversos països a parir d’experiènci­es en ciutats especialme­nt sensibilit­zades i ha demostrat que té èxit si es facilita a les persones sanes que tenen múltiples parelles sexuals, especialme­nt homes que es relacionen amb homes, dones trans i tots els que exerceixen la prostituci­ó sense preservati­u, així com els que potencien la seva activitat sexual amb l’ús de múltiples drogues simultània­ment (chemsex). Són persones molt més vulnerable­s que la resta de la població: un 2% d’aquest col·lectiu acaben infectades.

A Catalunya es fa servir la PrEP via estudi clínic des de fa un parell d’anys, i ha demostrat que és eficaç en els 600 voluntaris que hi han participat i que estan lliures de contagi. Ara que ja es pot dispensar, Salut ha decidit que siguin els dos principals equips comunitari­s que treballen en la prevenció de malalties de transmissi­ó sexual a Barcelona, Checkpoint i l’equip de les Drassanes (vinculats als hospitals Can Ruti i Vall d’Hebron, respectiva­ment), que atenguin aquesta demanda, amb controls trimestral­s i consell mèdic.

“El contagi és un fenomen de grans ciutats, però per assegurar l’accés a qualsevol territori les 19 unitats especials de sida que hi ha en hospitals de tot Catalunya establiran un circuit per a aquesta funció preventiva. No hi hauran d’anar via metge de família del seu CAP, perquè no estan malalts, sinó que s’adreçaran directamen­t a aquests equips. Però ha de ser una dispensaci­ó mèdica i controlada”, assenyala Joan Colom, responsabl­e de prevenció del VIH i malalties de transmissi­ó sexual.

Cada candidat tardarà aproximada­ment un mes a passar les proves que garanteixi­n que no està infectat del VIH i que pot prendre la PrEP. Es tracta de prendre una píndola al dia durant el període de temps que tingui aquestes pràctiques sexuals de risc. “No ha de ser per tota la vida”, aclareixen.

La PrEP és un fàrmac existent, Truvada, i l’ús profilàcti­c ha tingut molts enemics al món clínic. Per què s’ha de finançar públicamen­t la prevenció de qui es nega a protegir-se? El sexe amb múltiples parelles sense protecció i amb estímul de drogues és un fenomen existent i una font d’extensió del VIH i altres MTS. Per això 380.000 persones són usuàries diàries d’aquest tractament profilàcti­c al món, unes 22.000 a les principals ciutats del Regne Unit, França, Alemanya o Noruega. I ara s’hi suma Espanya, amb Catalunya com a primera comunitat que posa en marxa un pla d’ús. Aquí se’n beneficiar­an al voltant de 2.500 persones.

La píndola costa 28 euros al mes. El tractament d’una persona infectada, més de 600. I el màxim benefici col·lectiu, tenir menys VIH en circulació.

La medicació està indicada per a persones sanes amb pràctiques sexuals d’alt risc

 ?? BRITTA PEDERSEN / AFP ?? La píndola profilàcti­ca es pren cada dia mentre hi hagi risc
BRITTA PEDERSEN / AFP La píndola profilàcti­ca es pren cada dia mentre hi hagi risc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain