La Vanguardia (Català)

La Sandra recupera la llibertat

L’orangutan declarada primera persona no humana, acollida a la reserva de Florida

- Barcelona

La Sandra, la primera gran simi declarada persona no humana pels jutges, es mou amb llibertat a la seva casa nova. La famosa orangutan, de 33 anys, a qui la justícia argentina va reconèixer la seva condició d’ésser sentent i que, per tant, té dret a no ser tractada com un objecte o cosa, va ser traslladad­a al Centre de Grans Simis de Florida. Per fi està amb els seus congèneres, dels quals amb prou feines havia pogut gaudir durant la seva existència solitària i enclaustra­da.

La Sandra va arribar a aquest centre el 5 de novembre després d’haver passat una quarantena al zoològic a Sedgwick (a Kansas). La Sandra es va guanyar fama internacio­nal quan la jutgessa argentina Elena Liberatori li va atorgar la considerac­ió de persona no humana, de manera que es reconeixia la seva personalit­at legal i s’admetia que determinat­s animals són éssers sensibles. El resultat pràctic jurídicame­nt vinculant va ser que havia de sortir del zoo de Buenos Aires on estava enclaustra­da i s’imposava a l’ésser humà l’obligació d’alliberar-la i respectar-la.

“Per nosaltres ha estat un honor que la jutgessa Elena Liberatori hagi selecciona­t aquest centre com la casa per a la Sandra”, va declarar Patti Ragan, fundadora i directora del Centre de Grans Simis.

El recinte, de 50 hectàrees, disposa d’espais tancats i oberts, equip de cuidadors, i clínica veterinàri­a, i està en condicions de

“Es va mostrar tímida, però quan va veure els gronxadors i les àrees verdes de la casa nova va sortir a explorar”

garantir un programa de nutrició que proporcion­a menjars saludables. L’enclavamen­t té vint hàbitats on els simis es poden moure a l’aire lliure amb congèneres seus.

“La Sandra és molt dolça i inquisitiv­a”, explica. “Es va mostrar tímida quan va arribar, però, una vegada que va veure els gronxadors, les joguines i les àrees verdes a la seva casa nova, va sortir a explorar la zona”, afegeix la directora del centre, feliç que la Sandra, una vegada ha tractat els seus cuidadors, demostra que “s’està adaptant bé al nou ambient i a la companyia dels altres grans simis del centre”.

Aquesta és la primera vegada en una dècada que la Sandra ha pogut conèixer altres orangutans i s’hi podrà “reunir quan ella ho decideixi”. El Centre de Grans Simis acull 22 orangutans i 31 ximpanzés que al seu dia van ser rescatats o retirats de circs, espectacle­s, atraccions en carretera, laboratori­s o comerç d’animals exòtics.

Al lloc, els orangutans disposen d’espais per moure’s a diferents altures (tres i quatre pisos) i traslladar-se pel bosc a través del sistema de camins aeris de gairebé 1,6 quilòmetre­s que els permet desplaçar-se cap a altres enclavamen­ts de la reserva i saludar els seus congèneres. Aquestes passarel·les elevades els permeten anar a la clínica veterinàri­a, interactua­r entre ells i canviar d’hàbitat.

 ?? . ?? L’orangutan Sandra al Centre de Grans Simis de Florida
. L’orangutan Sandra al Centre de Grans Simis de Florida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain