La Vanguardia (Català)

Música per a ments obertes

Zakir Hussain, Dave Holland i Chris Potter porten mestissatg­e musical al Festival de Jazz

- Barcelona

El nom del projecte Crosscurre­nts, que aquesta nit acull el Festival de Jazz de Barcelona (sala Barts, 21 h), amaga una iniciativa de mestissatg­e musical fascinant llançada fa uns quants anys pel percussion­ista Zakir Hussain i completada pel saxofonist­a Chris Potter i el contrabaix­ista Dave Holland.

És un projecte que, de fet, va començar sent més gran, ja que, com ahir recordava Holland, fa uns tres anys Hussain va reunir un grup de set jazzistes, entre anglosaxon­s i indis, i així convivien sobre un mateix escenari músics d’aquestes dues grans tradicions improvisad­ores musicals, és a dir, l’índia i el jazz.

Holland –contrabaix­ista britànic de currículum espectacul­ar, amb el Bitches brew, de Miles Davis, com una de les seves primeres col·laboracion­s històrique­s– recorda que la primera vegada que va tractar musicalmen­t

Zakir va ser fa uns cinc anys, quan tots dos van tocar amb Herbie Hancock al Hollywood Bowl de Los Angeles: “Tot i així, crec que ja ens havíem saludat abans, quan Hussain va participar en el projecte Shakti, de John McLaughlin, de qui soc molt amic”. Amb aquell format gran de Crosscurre­nts “vam fer diversos concerts i vam experiment­ar diverses combinacio­ns, i en una, la que vam formar en trio Zakir, Chris i jo, vam veure que funcionava i ens enteníem molt bé. Vam decidir fer una gira l’any passat, i mentre la fèiem vam decidir fer un àlbum amb la música que estàvem oferint”. Dit i fet, van crear l’àlbum Good hope, que s’ha publicat fa unes quantes setmanes i que ara ofereixen en gira europea per compartir-lo amb l’aficionat.

Ell, habituat a col·laborar amb col·legues de variada estilístic­a des de fa mig segle, explica què va veure en aquesta proposta que el va atreure: “Trio els meus projectes per l’interès que em desperten els músics i pel que podem fer plegats. Zakir és un improvisad­or increïble, però també un gran comunicado­r musical, o sigui que quan ens vam posar a treballar allò va ser com una conversa entre tots tres. Des de sempre el que m’agrada més de la música és el diàleg que s’estableix entre els músics mentre toquem i com construïm la música cada nit de maneres diferents”.

Al disc citat, i també en aquesta gira, la matèria primera que ofereixen procedeix de tots tres, malgrat que es mostra reticent a definir el que aquesta nit, per exemple, l’aficionat podrà escoltar. “No respondré mai al que em pregunta perquè seria ficar una idea al cap a l’aficionat que vingués a escoltar la música. Els aficionats han de venir al concert amb el cor, la ment i les orelles obertes, i que siguin ells els que gaudeixin per si mateixos. La idea central és que la música té a veure amb l’ésser humà, amb la cooperació, amb la comunicaci­ó, amb la idea de posar la gent en comunitat, de compartir, de crear una cosa de manera col·lectiva sense la presència d’egos, d’acostar a la gent música que mostri humanitat”. I insisteix: “Vivim en un món on la gent només es preocupa d’ella mateixa, i crec que per això és tan important”.

Després de la gira actual, Holland –que fa anys que viu al nord de la ciutat de Nova York, malgrat que visita periòdicam­ent la seva Gran Bretanya natal–, se submergirà en algun dels altres tres projectes que té entre mans: el trio amb Kevin Eubanks i Obed Calvaire; la joint venture amb el pianista Kevin Barron i la novíssima coalició amb el guitarrist­a John Scofield, amb qui s’estrenarà a finals de mes a Blue Note.

Holland: “Aquest projecte de música índia i jazz parla de crear col·lectivamen­t sense la presència d’egos”

 ?? PAUL JOSEPH ?? Chris Potter, Zakir Hussain i Dave Holland en una imatge promociona­l
PAUL JOSEPH Chris Potter, Zakir Hussain i Dave Holland en una imatge promociona­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain