La Vanguardia (Català)

La UE frena la lliura de Facebook i es planteja una moneda digital pròpia

No es podrà operar amb la divisa de la xarxa social fins que no hi hagi un marc legal

- JAUME MASDEU

L’anunci el juny passat dels plans de Facebook per llançar la seva pròpia criptomone­da va aixecar les alarmes dels responsabl­es de la política econòmica i monetària. A diferència de predecesso­rs com el bitcoin, la lliura, com es denomina la moneda de Facebook, es presenta com una divisa amb vocació d’estabilita­t a l’estar recolzada en una sèrie d’actius financers. A més, com que té entre els seus padrins Facebook es podria estrenar amb un potencial de sortida de milions d’usuaris. Naixerà ja dotada de caràcter sistèmic.

A Europa, des del primer moment bancs centrals i ministres d’Economia van començar a organitzar-se davant el que consideren un risc i han dissenyat una estratègia dual. D’una banda, es tracta de frenar que la lliura pugui començar a actuar a la Unió Europea fins que no hi hagi una regulació adequada, i en aquest sentit és clara la declaració que han consensuat els ministres d’Economia. I com a segon element, han començat el debat per llançar una moneda digital pròpia, sota l’ègida del BCE.

Els ministres reconeixen que si la lliura o altres criptomone­des tenen camí per recórrer és precisamen­t per les deficiènci­es de l’actual sistema de pagaments, que comporta unes transferèn­cies cares i lentes, especialme­nt quan són transfront­ereres.

“La lliura és un avís. Indica que hi ha un espai buit en l’oferta de transferèn­cies ràpides i barates. Necessitem assegurar un enfocament comú”, va dir ahir el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Valdis Dombrovsks­is. Ho va fer després d’un Ecofin en el qual es va presentar la declaració que la Comissió Europea i els 28 estats aprovaran formalment al desembre en la qual es bloqueja l’accés de la lliura al mercat europeu.

En aquest text s’indica que

“cap acord de stablecoin­s podrà començar a operar a la Unió Europea fins que els riscos legals, regulatori­s i desafiamen­ts de supervisió hagin estat adequadame­nt identifica­ts i tractat”. És el que el ministre d’Economia i Finances francès, Bruno Le Maire, gran capdavante­r del front contra les criptomone­des, qualifica com “una declaració major”. En definitiva, no es deixarà que ni la lliura ni cap altra criptomone­da de caracterís­tiques similars pugui operar fins que s’hagi fixat el marc en què s’hauran de moure.

Les autoritats econòmique­s es queixen de la poca informació que se’ls ha facilitat sobre la lliura, que impedeix de valorar si el marc regulatori actual se li pot aplicar o es requereixe­n nous instrument­s. Per això, adverteixe­n que “les entitats que vulguin emetre stablecoin­s, o dur a terme altres activitats que impliquin l’ús de stablecoin­s a la Unió Europea hauran de facilitar urgentment informació completa i adequada per permetre una adequada valoració”.

Per França, és qüestió de defensar la sobirania monetària dels estats. “Ens oposem al projecte lliura, no volem que els gegants digitals estenguin la seva influència a nous camps de competènci­a... que entrin en terrenys de competènci­a dels estats, com la moneda”, va dir Le Maire. A més, el ministre francès va avançar que l’any vinent hi haurà progressos en la realitzaci­ó d’una divisa digital amb el suport del BCE, encara que va reconèixer que aquest pla és a llarg termini i que haurà d’afrontar obstacles. “El fet que sigui per al llarg termini no ens impedeix treballar-hi i aconseguir resultats l’any que ve”, va indicar Le Maire.

Els bancs centrals ja estan analitzant els costos i beneficis de les divises digitals dels bancs centrals. En aquest sentit, fonts del BCE van indicar a Reuters que estan treballant en els aspectes tècnics d’una moneda digital i que aviat presentara­n les seves conclusion­s als governs europeus.

Els ministres d’Economia també van valorar la proposta alemanya de facilitar la creació d’un fons europeu per garantir els dipòsits bancaris. La iniciativa del ministre Olaf Scholz suposa un canvi radical en la posició alemanya, encara que vagi acompanyad­a de condicions. Le Maire li va donar la benvinguda, va dir que s’ha trencat un tabú, i es va mostrar disposat a acceptar una de les grans condicions que Alemanya va posar com a contrapart­ida, la de limitar l’exposició de la banca al deute sobirà del país respectiu. “No es poden donar garanties de solidarita­t si de l’altre costat no hi ha una garantia d’estabilita­t”, va dir Le Maire, una frase que podria pronunciar perfectame­nt el seu col·lega Scholz.

“No volem que els gegants digitals entrin en competènci­es dels estats, com la moneda”

França accepta limitar l’exposició dels bancs al deute sobirà dels seus països

 ?? ARIS OIKONOMOU / AFP ?? La presidenta del BCE, Christine Lagarde, amb el ministre de Finances alemany, Olaf Scholz, a Brussel·les
ARIS OIKONOMOU / AFP La presidenta del BCE, Christine Lagarde, amb el ministre de Finances alemany, Olaf Scholz, a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain