La Vanguardia (Català)

Vueling, l’única companyia d’IAG que no augmentarà places el 2020

El grup defensa que l’adquisició d’Air Europa no afectarà el mercat

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Vueling, la companyia del grup IAG amb base a Barcelona i amb una quota de mercat del 40% al Prat, és l’única aerolínia del hòlding que no augmentarà la seva capacitat el 2020. Segons la presentaci­ó del grup el dia dels mercats de capitals, celebrada ahir, l’oferta de British Airways, així com la d’Air Lingus, creixerà un 3% l’any vinent; la d’Iberia un 2%, i la de Level un 30%. En total, el grup IAG va anunciar una previsió de creixement del 3,2% per al 2020. Així mateix, IAG va reduir la previsió de creixement en els propers tres anys, passant del 7,4% anteriorme­nt anunciat a una nova projecció del 3,4%.

La reducció del creixement de l’oferta es traduirà, segons la projecció del grup, en un menor benefici per acció en el període 20202022, que passa de la previsió anterior del 12% a un 10%. El grup IAG preveu, a més, 4.700 milions d’euros d’inversió mitjana anual en el mateix període, davant l’estimació anterior de 2.600 milions per any d’inversió neta en el període 2019-2023. En total, la inversió anunciada ascendeix a 14.100 milions en el període 2020-2022. Les accions de la companyia, després d’una obertura abrupta amb pèrdues pròximes al 3%, van tancar amb una lleu caiguda del 0,55%.

IAG va transporta­r més de 100,8 milions de passatgers en els deu primers mesos de l’any, la qual cosa suposa un increment del 4,9% respecte al mateix període de l’any anterior, segons va informar el hòlding. El grup aeri, que engloba Iberia, British Airways (BA), Vueling, Aer Lingus i Level, va elevar la seva capacitat un 4,5% fins a l’octubre, mentre que la demanda es va incrementa­r un 5,6%. El factor d’ocupació fins a l’octubre va ser del 84,7%, xifra vuit dècimes superior a la del mateix període del 2018.

Respecte a l’operació de l’adquisició d’Air Europa, anunciada aquesta setmana, el hòlding aeri considera que la xarxa de destinacio­ns de l’aerolínia del grup Globalia és “complement­ària” a la d’Iberia tant a Espanya com a Europa o Sud-amèrica, que són els tres mercats on les dues companyies centren les seves operacions des de l’aeroport de Madrid.

Dilluns passat, el hòlding propietari també de British Airways, Vueling, Aer Lingus i Level va anunciar la compra de l’aerolínia de Globalia per mil milions d’euros en una operació que espera tancar en la segona meitat de l’any vinent. Un inesperat anunci, pendent de l’aprovació de les autoritats de competènci­a, que va provocar que companyies com Ryanair i Air France-KLM sol·licitessin com a condició per tancar la compravend­a la reducció dels drets de vol a Barajas, on IAG compta actu10% alment amb una quota del 49%. A Barcelona la proporció és del 48%, que suma Vueling, Level i Iberia, segons les dades fetes públiques ahir per la companyia.

IAG insisteix que l’adquisició d’Air Europa no suposarà un canvi important al mercat, que ja és “molt competitiu”. Així, segons els seus càlculs el pes del hòlding a Espanya després de l’adquisició d’Air Europa passaria del 17% al 19% (8% de Vueling, 7% d’Iberia, 2% de British Airways i 2% d’Air Europa). Davant això, Ryanair tindria una quota del 22%, davant el d’EasyJet, o el 8% de Vueling.

Segons dades d’IAG, en els vols nacionals d’Espanya, la seva quota s’ampliarà del 52% al 66% després de la incorporac­ió de les operacions d’Air Europa (21% d’Iberia, 14% d’Air Europa i 31% de Vueling), mentre que en els desplaçame­nts de Madrid, on IAG inclou els viatges amb l’AVE, la seva quota es veurà incrementa­da del 26% al 37% (22% d’Iberia, 4% de Vueling i 11% d’Air Europa).

El conseller delegat d’IAG, Willie Walsh, va explicar a més que l’aeroport de Madrid té capacitat per créixer perquè disposa de capacitat sobrant. Una situació que no es dona en altres aeroports altament competitiu­s, com és el cas de Heathrow, a Londres.

D’altra banda, en la trobada amb analistes, Walsh va anunciar la seva intenció de retirar-se en els propers dos anys. Fa unes setmanes, l’executiu assegurava que era més a prop de la jubilació i ahir, durant el Capital Market Day de la companyia, va reiterar la seva intenció de deixar el hòlding que dirigeix des de la seva fundació el 2011. “He indicat clarament que m’estic acostant a la jubilació. La junta ha estat treballant durant algun temps, com era d’esperar, en la planificac­ió de la successió”, va assegurar Walsh, nascut a Dublín el 25 d’octubre del 1961.

El directiu va assegurar que planteja retirar-se abans de complir els 60 anys. “Encara estimo el que faig, però la meva intenció és retirar-me en els propers dos anys”, va advertir. La sortida de Walsh, en el relleu del qual ja està treballant el consell d’administra­ció, es produirà en un context de forta concentrac­ió del sector, sota l’amenaça del Brexit, i a les portes d’una nova desacceler­ació econòmica mundial.

El conseller delegat d’IAG, Willie Walsh, anuncia la seva intenció de retirar-se en els propers dos anys

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Avions de Vueling i Air Europa a l’aeroport del Prat
MANÉ ESPINOSA Avions de Vueling i Air Europa a l’aeroport del Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain