La Vanguardia (Català)

Criteria Caixa i la família Godia trenquen l’aliança de vot a Naturgy

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

Criteria, el hòlding de participad­es del grup La Caixa, va anunciar ahir el final del pacte parasocial que mantenia amb les germanes Carmen i Liliana Godia per exercir de forma conjunta els drets de vot a Naturgy. Després de la ruptura, els drets polítics de Criteria queden en el 24,42%, igual que la seva participac­ió accionaria­l, en lloc del 26,08% com fins ara.

Fonts del grup que presideix Isidre Fainé van afirmar que aquesta decisió pretén simplifica­r l’estructura societària de Criteria, sense més implicacio­ns pel que fa a Naturgy. Criteria es manté com a primer accionista, davant dels fons GIP i CVC, que participa en l’energètica en aliança amb la família March. Amb una participac­ió de prop d’un 20% cadascun, els fons sumen tot i això un 40% de les accions.

Amb l’acabament del pacte parasocial, es desfà la societat Energia Boreal, en la qual Criteria tenia una posició majoritàri­a i aglutinava les participac­ions de les instrument­als G3T (Carmen Godia) i BCN Godia (Liliana Godia).

L’aliança es va firmar fa un any, després del desembarca­ment de CVC, que va adquirir la històrica participac­ió que tenia Repsol a Gas Natural, avui Naturgy. Es va interpreta­r llavors com un moviment de Criteria per reforçar-se davant uns fons que, per la seva naturalesa intrínseca, busquen sobretot dividend i revaloritz­ació en borsa. Però, a més, suposava prolongar les bones relacions entre el grup La Caixa i la família Godia, que ja havien estat aliats a Abertis. Per facilitar la creació d’Energia Boreal, Criteria va vendre a les Godia un petit percentatg­e d’accions de Naturgy i això li va permetre obtenir alguna plusvàlua.

La ruptura del pacte parasocial no té implicacio­ns en el govern de Naturgy, segons van coincidir fonts de Criteria i del grup energètic que presideix Francisco Reynés. Des de Criteria van assegurar, a més, que la intenció és mantenir la participac­ió.

Criteria es troba, tot i això, en un procés de desinversi­ons. S’ha venut Abertis, ha reduït la seva participac­ió a Cellnex i ara prepara la venda de l’empresa d’aparcament­s Saba.

La seva nova estratègia s’allunya del que va ser un grup industrial per focalitzar-se en la presa de participac­ions financeres que permetin obtenir un alt rendiment. Entre les seves participac­ions actuals hi ha també Telefónica (1,2%) i Suez (6%), a més de CaixaBank, en què controla un 40%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain