La Vanguardia (Català)

La mentida com a arma política

-

Ha acabat ja la campanya electoral del 10-N. Però encara ressonen les inexactitu­ds o mentides que en el seu transcurs s’han utilitzat com a arma política llancívola. Tant per desacredit­ar l’adversari com per entabanar el votant. La mentida és part de la conducta humana des del principi dels temps. Però ara ha agafat una altra dimensió, amb efectes de més potencial. L’ús extensiu de les xarxes socials, la credulitat de molts usuaris fins i tot davant fets inversembl­ants i els escassos escrúpols de determinat­s agents formen un còctel que pot resultar molt indigest.

Aquesta mateixa setmana han destacat algunes inexactitu­ds o falsedats que han marcat l’actualitat política. Per exemple, l’afirmació del president del Govern en funcions respecte al paper de la Fiscalia, que va sembrar el dubte sobre la independèn­cia del poder judicial i que posteriorm­ent el president va atribuir a un error seu. O, per exemple, l’anunci del líder del PP sobre la recuperaci­ó per part del Govern central de la competènci­a sobre presons de la Generalita­t, que si fos cert obligaria a una reforma de la Constituci­ó i de l’Estatut que no s’ha fet. Una cosa semblant es podria dir sobre la proposta (PP, Cs i Vox) d’il·legalitzar els partits “separatist­es”. Són qüestions molt serioses que exigeixen molta més prudència, almenys entre els qui no desitgen continuar afegint llenya al foc.

També l’economia sembla terreny adobat per a la incontinèn­cia verbal d’alguns polítics. Des de les estimacion­s de Pablo Iglesias sobre el deute dels bancs pel rescat, que va xifrar en 60.000 milions d’euros, quan en realitat una tercera part seria deute privat, fins a les afirmacion­s de diversos polítics sobre un suposat augment de l’atur des que Pedro Sánchez va accedir a la Moncloa. Totes elles falses. Hi ha altres aspectes de la campanya en els quals s’han llançat inexactitu­ds o mentides que són fàcilment perceptibl­es. Per exemple, en matèria d’immigració o de violència de gènere (Vox), quant a la utilitzaci­ó d’espies (en realitat, eren tècnics demoscòpic­s) per estudiar la presència de la llengua catalana als patis de les escoles (PP), o sobre la denúncia d’aspectes inexistent­s en el frustrat pacte de Pedralbes entre el Govern central i la Generalita­t, el desembre de l’any 2018. O l’afirmació del cap de llista d’ERC, Gabriel Rufián, que Amancio Ortega, Ana Botín i Juan Roig guanyen més que quinze milions d’espanyols. Totes elles allunyades de la realitat.

Encara que, com s’ha vist, la mentida és una pràctica transversa­l, el cert és que l’extrema dreta és la que amb més assiduïtat utilitza aquest mitjà improceden­t de fer política. En el cas concret de Vox, la seva versió de la realitat és en diversos aspectes una fal·làcia, des del suggerimen­t d’eliminar les autonomies per pagar les pensions –un assumpte que mereix ser tractat amb molta més responsabi­litat– fins a l’afirmació que l’augment de la immigració ha implicat un increment de la delinqüènc­ia, quan des del 2000, a l’inici de l’última onada migratòria cap a Espanya, els índexs de delinqüènc­ia han baixat. N’hi ha prou amb revisar les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a per desmentir aquestes falsedats.

Ni la mentida, ni les mitges veritats, ni les acusacions no fonamentad­es, ni els anuncis d’impossible materialit­zació, ni altres formes retòriques relacionad­es amb l’engany polític no són acceptable­s en els mitjans de referència que, com La Vanguardia, estan compromeso­s amb la informació rigorosa i, per tant, rebutgen de totes totes les asseveraci­ons que circulen malgrat que no tenen cap base verídica. És veritat que les fake news proliferen arreu i que han provat d’adquirir carta de naturalitz­ació en aquesta campanya electoral. Però també ho és que és imprescind­ible lluitar contra elles i denunciar i demostrar-ne la falsedat. Per restablir la veritat i, també, per censurar els qui amb elles intenten enganyar els ciutadans.

L’extrema dreta utilitza

amb més assiduïtat aquest mitjà improceden­t

de fer política

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain