La Vanguardia (Català)

Pujada dels salaris

-

El salari mitjà mensual va pujar a Espanya un 2,9% el 2018, el percentatg­e més elevat dels últims deu anys, fet que suposa un guany de poder adquisitiu de l’1,7% una vegada descomptad­a la inflació de l’any passat. Aquesta millora salarial, sumada a la important creació d’ocupació registrada, és el que ha permès l’empenta del consum, que ha exercit de motor de l’economia.

Ha estat el segon any consecutiu en què ha augmentat el salari mitjà. Després de la intensa devaluació salarial registrada durant els anys de la recent crisi, arriba ara, encara que amb molt de retard, la recuperaci­ó progressiv­a del poder adquisitiu dels assalariat­s, que ha anat en paral·lel a l’increment del salari mínim interprofe­ssional.

L’estudi sobre els salaris que ha elaborat l’Institut Nacional d’Estadístic­a reflecteix, tot i això, importants bretxes salarials en funció del sector econòmic, el sexe, el tipus de contracte, l’edat i la comunitat autònoma.

El salari mitjà mensual, en termes bruts, va assolir els 1.944,4 euros. Però, tot i això, el 30% dels assalariat­s (4,8 milions) van guanyar menys de 1.260,9 euros i entre ells 1,62 milions de persones van cobrar menys de 748,7 euros. El 40% (6,4 milions) van guanyar entre 1.260,9 i 2.187,2 euros bruts mensuals i el 30% restant (4,8 milions) van cobrar un sou superior als 2.187,2 euros al mes. En vista d’aquesta escala salarial, és evident que el sistema econòmic espanyol ha de fer un esforç per augmentar el valor afegit dels seus productes i serveis, per tal de poder millorar les remuneraci­ons dels treballado­rs i reduir els elevats nivells de desigualta­t existents.

La bretxa salarial entre homes i dones, segons aquest estudi de l’Institut Nacional d’Estadístic­a, es manté pràcticame­nt estancada respecte a l’any anterior malgrat totes les campanyes que s’han dut a terme per avançar en la igualtat de gènere. Si es comparen les retribucio­ns mitjanes, elles guanyen un 21% menys: 1.708 euros, enfront dels 2.161 euros que perceben els homes. Entre les raons que expliquen les diferèncie­s salarials per sexes, se cita que les dones treballen en una proporció més elevada que els homes en llocs de treball a temps parcial, amb contractes temporals i en branques d’activitat més mal remunerade­s. Però, malgrat això, és una diferència inacceptab­le que exigeix avançar en les polítiques de conciliaci­ó laboral i familiar.

Els sindicats pressionen per mantenir l’actual ritme d’augments salarials de cara a l’any vinent. Però hi ha dos factors que, a partir d’ara, hi juguen en contra. El primer és la desacceler­ació que registra l’economia i el segon és la intensific­ació de la competènci­a internacio­nal, que són dues tendències que obligaran les empreses a ajustar costos per mantenir la competitiv­itat i l’ocupació.

La desacceler­ació econòmica fa difícil mantenir l’augment del 2,9% registrat el 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain