La Vanguardia (Català)

Democràcia ‘jokeritzad­a’

- José María Lassalle

Fa 30 anys va caure el mur de Berlín sota el pes de l’opressió que suportava. El liberalism­e i la democràcia es van enfilar llavors sobre la runa del comunisme i una explosió de joia col·lectiva va proclamar el final de la història. La il·lusió que va portar la derrota del totalitari­sme soviètic va tornar a la llibertat la seva fertilitat arran de dècades de guerra freda. Després, van venir l’11-S, la guerra de l’Iraq, la invasió de l’Afganistan, el gihadisme global, la crisi econòmica i financera, la digitalitz­ació siliconitz­ada del capitalism­e i la desolació climàtica. Un cúmul de contrariet­ats que han desencaden­at les fúries del populisme i l’antipolíti­ca a tot Occident. Fins al punt que la credibilit­at de la democràcia liberal pateix, en aquests moments, un deute de desconfian­ça tan gran que ha de pagar cada dia interessos lleonins de malestar i por que percudeixe­n sobre una ciutadania que està cada vegada més disposada a abraçar l’ordre i la seguretat al preu que sigui.

El balanç de la bel·ligerància populista corca la fortalesa legitimado­ra de la democràcia. L’arracona i l’assetja, pressionad­a per una ira popular que tira pedres contra la institucio­nal i tat i llança còctels molotov contra el relat de la modernitat. El conflicte social desborda la capacitat reformista de la democràcia liberal. El més alarmant és que aquesta es veu qüestionad­a pels qui més la van defensar històricam­ent: les classes mitjanes. Un fenomen que desemboca en una ira reaccionàr­ia que neix del ressentime­nt de sentir-se proletarit­zades emocionalm­ent per una desigualta­t que ha renascut qualitativ­ament i que s’ha acarnissat amb elles. La deserció de les classes mitjanes de la moderació i la seva entrega a la ira que alimenta el populisme reaccionar­i són conseqüènc­ia de diversos factors, tots ells relacionat­s amb la transforma­ció digital del model econòmic i el gradual col·lapse dels seus ingressos reals. Un fenomen inquietant sobre el qual va prevenir Barack Obama en el seu discurs de comiat presidenci­al el 2016, quan va afirmar que la robotitzac­ió i la intel·ligència artificial posaven en risc el 60% dels llocs de treball als Estats Units. El debilitame­nt de l’estatus de la classe mitjana es nota sobretot en la relativitz­ació del pes de les rendes del treball en el PIB de les economies desenvolup­ades i, associat a això, en la privació d’oportunita­ts d’ascens social que proporcion­en l’educació i l’estalvi.

Una situació que mina la confiança en el progrés i en el futur de les classes mitjanes al constatar a la pell de les generacion­s més joves la proletarit­zació de les seves expectativ­es de vida. L’experiènci­a qualitativ­a de la desigualta­t, més que la desigualta­t mateixa en termes quantitati­us, és el que està desestabil­itzant el pacte social que va afermar l’Estat de benestar. La revolució digital està trencant les costures de serenitat i l’acceptació del sistema democràtic que manifestav­en les classes mitjanes i les classes treballado­res qualificad­es.

La intel·ligència artificial i la robòtica incremente­n la competitiv­itat econòmica mitjançant l’automatitz­ació, però a canvi que les rendes del treball caiguin. D’aquesta manera, s’ha ajornat el repte de l’atur tecnològic, però sense neutralitz­ar la inquietud que produeix la seva amenaça. Aquesta circumstàn­cia és el que provoca la desafecció de les classes mitjanes al transforma­r la seva inquietud en ira. Una resposta que té a veure amb la constataci­ó que es redueix el seu poder adquisitiu i es frustra la promoció de la mobilitat social.

La democràcia es jokeritza. El relat que dibuixa Todd Phillips i que protagonit­za Joaquin Phoenix a Joker ajuda a adjectivar plàsticame­nt el fenomen al qual ens enfrontem. Estem davant la resignific­ació del mite del desordre. Un mite que, com planteja Georges Balandier, acompanya els moments en què “una fractura trenca l’acord de l’home amb la societat i la cultura, quan pren forma el projecte d’un nou començamen­t, d’una recreació per la qual tot es troba en joc: les relacions dels homes amb les potències que els dominen i les seves relacions mútues”.

Precisamen­t, la desigualta­t qualitativ­a que projecta la digitalitz­ació uberitzada del capitalism­e explica que el 10% de la població nord-americana acumuli el 50% de la renda. Aquí resideix, precisamen­t, aquesta percepció de fractura igualitàri­a de la democràcia que es transforma en una experiènci­a emocional que fa del vot una revenja antisistem­a. És llavors quan la democràcia es jokeritza i muta la ira en una recerca d’ordre que anivelli tothom sota un poder irresistib­le. La causa del fenomen cal buscar-la en el fet que la democràcia i la desigualta­t, per principi, no encaixen bé. El relat de legitimita­t que fonamenta el govern basat en un home, un vot no gestiona bé situacions de desigualta­t material que desmenteix­en ostensible­ment aquest principi polític.

Tocquevill­e ho sabia bé. Ho va advertir setmanes abans que esclatés la revolució del 1848. Llavors, va prevenir el govern de Lluís Felip d’Orleans que dormia sobre un volcà. Les classes obreres, deia, estaven inquietes i tenses. Una realitat que es palpava als carrers, als cafès, en les converses. La gent es queixava i s’enfadava amb la política organitzad­a i amb el govern. Aquest, embrancat en el soliloqui de governar, no escoltava les emocions que creixien al cor de les classes més desfavorid­es. Per això va preguntar als ministres a l’Assemblea Nacional francesa: “No sentiu com repeteixen sense parar que tot el que està per sobre d’elles és incapaç i indigne de governarle­s; que la divisió de béns duta a terme fins al present al món és injusta; que la propietat reposa sobre bases iniqües?”.

Unes setmanes després va venir el desenllaç. La ira continguda es va carregar la monarquia liberal que havia estat aclamada el 1830. Ho va fer una onada d’ira social que va canalitzar la revolució cap a l’ordre d’una democràcia populista que va ser batejada com a cesarisme bonapartis­ta. El populisme es va fer dictadura per aclamació d’unes classes populars que van resoldre la seva ira i impotència sota la forma d’una obediència igualitàri­a. Un esdevenime­nt que torna a ser avui dia una possibilit­at de la mà d’una democràcia jokeritzad­a que transforma la ira de les classes mitjanes en l’anhel ressentit d’una dictadura. Una possibilit­at que pot fer-se real si finalment la barbàrie populista trenca la fina línia vermella de resistènci­a liberal que encara ens protegeix institucio­nal ment malgrat les baixes que es produeixen a les seves files i que no poden restablir-se al mig de la seva fatigada resistènci­a.

La revolució digital està trencant l’acceptació del sistema democràtic per les classes mitjanes

La fractura de la igualtat es transforma en una emoció que fa del vot una revenja antisistem­a

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain