La Vanguardia (Català)

I demà, molt d’oommm...

- Núria Escur

Comences buscant un acudit publicat durant la Guerra Civil (que ja té collons), trobes un rebut de l’any 1938 i acabes en la serendipit­at. És una circumstàn­cia xocant que consisteix, per entendre’ns, a transitar per una carretera que creus que és la bona i creuar-te amb una drecera que et porta a alguna cosa millor. L’objecte és un exemplar d’En Patufet (la revista catalana gènesi de la idea del TBO) inclòs en un volum de tapa bordeus. Les pàgines de conglomera­t, més grises que el paper higiènic El Elefante, fan olor de ranci i el nen amb barretina que es toca el nas i calça esclops de fusta escapa de la portada. Preu, quinze cèntims.

Trobo l’acudit en dues tintes, vermella i negra. Mala definició i dibuix borrós (es veu que en plena guerra ja no quedava pressupost suficient). L’acudit? Un home de bata blanca, en un laboratori, li diu a un altre: “Acabo d’inventar un específic amb el qual guanyaré una fortuna”. L’altre interpel·la: “I quina malaltia cura aquest específic?”. Resposta: “Ui, la malaltia encara no l’he inventat!”. Humor a la Guerra Civil! Avui seria la delícia de la monja

Forcades en la seva croada contra les farmacèuti­ques. I aquí arriba la serendipit­at. Entre les pàgines del volum apareix un paperet amb textura de ceba. És el rebut d’una subscripci­ó d’En Patufet abonat pel Reial Club de Tennis Barcelona quan estava a Ganduxer. Any 1938. A l’esquerra, a baix, apareix amb claredat un segell: “Patufet, diari popular, empresa col·lectivitza­da. CNT/ UGT”.

L’octubre del 1936 la CNT va pactar amb UGT i ERC el decret de Col·lectivitza­ció i va establir la primera normativa reguladora: totes les empreses de més de cent treballado­rs s’havien de col·lectivitza­r obligatòri­ament. En fi, que en aquest cas, l’humor era de tots i de ningú.

La resta del Patufet d’aquell novembre pretèrit inclou les seccions habituals, d’Hug de Riberol a les inefables

Pàgines viscudes amb dibuixos de Junceda. També s’anuncia una companyia d’asseguranc­es, societat anònima, de títol hilarant: “El Porvenir de los Hijos, Fontanella, 9”.

Pertanyo a una generació i fracció social educada en l’eufemisme. Quan algú et deia que era anarquista és que era de dretes, si utilitzava l’expressió “gent d’ordre”, conservado­r, i si t’aconsellav­a “no et signifiqui­s”, llavors era ta mare. Així que, sisplau, passi el que passi demà, que no ens col·lectivitzi­n l’humor i cadascú rigui del que pugui, si encara queda res per fer-ho.

I prenguin-s’ho amb molt d’oommm... Bona jornada de reflexió.

Passi el que passi demà, que no ens col·lectivitzi­n l’humor i que cadascú rigui del que pugui

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain