La Vanguardia (Català)

Margarita ‘Curie’

- Sandra Barneda

De vegades una es lleva amb notícies de pèrdues per a la humanitat. Em va succeir dijous passat amb la mort de Margarita Salas. La dona, tal com va dir una vegada María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es (CNIO), “que va portar a Espanya la biologia molecular”. Margarita Salas hauria d’haver estat eterna, i això ho dic jo. Curiós que el seu cor decidís deixar de bategar el mateix dia, un 7 de novembre, en el qual va néixer una altra gran dona de la ciència, Marie Curie (1867-1934), quan alguns l’anomenaven la Marie Curie nacional. La doble premi Nobel també va treballar en equip amb el seu marit, com Salas, que es va traslladar a Nova York amb el seu, on, un temps després, va començar la investigac­ió sobre el virus Phi29 que l’acompanyar­ia més de cinquanta anys i que tant ha ajudat a amplificar el coneixemen­t de l’ADN.

Parlant de premis, no creia en els miracles i per això no va pensar mai que un dia li poguessin donar el Nobel, però sí que va pensar en un que no va arribar, el Princesa d’Astúries: “És la meva assignatur­a pendent, però sé que no me’l donaran... I sí que crec que me’l mereixo, perquè a aquesta altura sí que hi estic...”. Va ser innovadora i valenta com per creure en el que feia malgrat que al seu director de tesi, el bioquímic Alberto Sols, li costés de considerar-la encara que anava recomanada per Severo Ochoa: “Bah, una noia. Li donaré un tema sense importànci­a i si el deixa no passarà res”, va ser el primer que va pensar el primer dia que es va presentar al seu despatx. Ella va ser mare tardana i va rebre també crítiques del seu entorn i de la societat, que jutjava massa en aquell temps la mare treballado­ra: “No em vaig sentir mai culpable per no estar més temps amb la meva filla, perquè sabia que estava molt ben atesa”.

La científica més prestigios­a del nostre país ens ha marxat, havent confessat en més d’una ocasió la seva por de la mort perquè no creia que hi hagués res més enllà: “Alguns em diuen que el meu marit m’està veient. Tant de bo tingués aquest consol. Seria més feliç”. Ella es va acollir a les coses empíriques i demostrabl­es tota la seva vida, arriscant-se, tot i això, a vaticinar a mitjà termini les claus del cervell com la gran troballa de la ciència: “El que fa que es tinguin sentiments i pensaments. Aquesta seria la clau per al futur”. Una ment prodigiosa, inquieta i activa fins al final. Va arribar a ser acadèmica i va reconèixer la discrimina­ció, encara que estava en contra d’aplicar quotes. Ella ha estat un gran referent per a tothom, però sobretot per a les dones de ciència a Espanya.

Innovadora i valenta, Salas era la científica més prestigios­a del nostre país

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain