La Vanguardia (Català)

El 50% dels joves de fins a 25 anys guanyen 1.000 euros o menys al mes

Els salaris pugen un 2,9% el 2018, l’increment més alt de l’última dècada

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Els salaris van experiment­ar una pujada que va fregar el 3% el 2018. Aquest increment, el més elevat dels últims deu anys, dona idea de la fase de feble avenç –quan no caiguda– en la remuneraci­ó dels treballado­rs des de l’esclat de la crisi i la posterior recuperaci­ó. Segons la informació proporcion­ada per l’Enquesta de Població Activa (EPA), el salari mitjà brut al mes va arribar als 1.945 euros, 55 euros més que l’any anterior. Les dones i els més joves apareixen sobrerepre­sentats entre els 3,24 milions de treballado­rs que guanyen menys de 1.047 euros mensuals.

De fet, la meitat dels empleats de menys de 25 anys poden considerar-se en el millor dels casos mileuriste­s. De mitjana, aquest col·lectiu percep 1.092 euros bruts al mes. Però sumant el següent tram d’edat (de 25 a 34 anys), la proporció dels treballado­rs de fins a 34 anys que guanyen menys de 1.047 euros assoleix pràcticame­nt el 75%. Les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) s’expliquen per la incidència més gran de la temporalit­at entre els treballado­rs més joves. A més, els salaris d’inici acostumen a ser més baixos.

Les diferèncie­s per sexe al món laboral també són evidents. Ni més ni menys que tres de cada deu dones guanyen fins a 1.047 euros, davant l’11,5% dels homes. Si es comparen les retribucio­ns mitjanes, elles guanyen un 21% menys: 1.708 euros, davant els 2.161 euros que perceben els homes. En deu anys la bretxa salarial només s’ha reduït dos punts percentual­s. L’INE assenyala que “una de les raons principals d’aquestes desigualta­ts en salari mitjà i distribuci­ó salarial entre homes i dones és que elles treballen a temps parcial, amb contractes temporals i en branques d’activitat menys remunerade­s en més proporció que els

Tres de cada deu dones són en el millor dels casos mileuriste­s

Des del 2008, els sous acumulen una pujada mitjana del 9,6%

homes”. El director de conjuntura de Funcas, Raymond Torres, recorda també que la maternitat continua penalitzan­t les dones, “amb carreres amb interrupci­ons més freqüents i més dificultat­s per trobar una nova feina o ser promociona­des. Tant la masculinit­zació d’alguns sectors com les altes taxes de treball a temps parcial o la càrrega de la conciliaci­ó són factors molt arrelats que juguen contra les dones”.

Per territoris, després de dos anys en el segon lloc, la Comunitat de Madrid recupera la primera posició, amb el salari mitjà brut més alt (2.265 euros). La segueixen Euskadi (2.242), Catalunya (2.068) i Navarra (2.050 euros).

Els sous mostren encara les cicatrius de la crisi. “La devaluació salarial ha estat general per a tots els grups de treballado­rs i totes les activitats, fins i tot al sector públic; tot i això, l’impacte va ser desigual. Els que més van perdre van ser els grups per si mateixos més vulnerable­s, joves, immigrants, dones amb baixa formació...”, explica Óscar Molina, professor de Sociologia de la Universita­t Autònoma de Barcelona i expert en el mercat laboral. “Aquest procés és font, en part, de l’augment de la desigualta­t. Espanya s’ha convertit en un cas d’estudi, ja que els seus nivells de desigualta­t laboral són similars als dels països de l’Est d’Europa”.

Segons l’INE, en l’última dècada els salaris acumulen un increment del 9,6% (sense descomptar l’evolució de l’IPC). I tret del registre del 2008, els increments anuals més freqüents no van arribar a l’1%. I, el 2016, quan feia dos anys que l’activitat creixia, la remuneraci­ó dels treballado­rs va caure (un 0,8%). “Primer es recupera el PIB, després li ha tocat a l’ocupació, i últimament ha estat el moment dels salaris”, explica Raymond Torres. Per Molina, “la recuperaci­ó dels salaris no comença a arribar fins al 2016-2017 entre els empleats públics, i el 2018 per als treballado­rs del sector privat. Aquesta reversió es produeix quan l’FMI i la Comissió Europea demanaven a Espanya que apugés els salaris, perquè l’increment de l’ocupació no era suficient per generar demanda. Llavors es va produir l’acord salarial amb els funcionari­s, el pacte de la patronal i els sindicats amb l’objectiu d’un salari en conveni d’almenys 1.000 euros i la pujada del salari mínim (SMI) fins als 900 euros”.

Des de Funcas esperen que aquest any es tanqui amb un creixement dels sous –els convenis col·lectius superen el 2%–, impulsats en part per l’efecte de la pujada de l’SMI als 900 euros. Així, en termes de comptabili­tat nacional, el servei d’estudis calcula un avenç de la remuneraci­ó per assalariat de l’1,9%. I anticipen una moderació molt més gran de cara al 2020, de l’1,1%. Molina també pronostica que, amb el refredamen­t de l’economia, el més probable és que els sous tornin a la senda de la moderació el proper any. “Tot això malgrat que la recuperaci­ó salarial ha trigat molt a arribar, a diferència d’altres països”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Dones i joves són majoria entre els treballado­rs amb sous més baixos
XAVIER CERVERA Dones i joves són majoria entre els treballado­rs amb sous més baixos
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain