La Vanguardia (Català)

El 84% dels immobles en venda a Barcelona estan sobrevalor­ats

La societat tasadora Gloval alerta del “risc de bombolla” a les grans ciutats

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

La meitat del mercat immobiliar­i a les grans ciutats està sobrevalor­at. És la principal conclusió del Primer Observator­i de Salut del Mercat Immobiliar­i que va publicar ahir la taxadora i consultora Gloval.

Barcelona està entre les grans capitals on el preu al qual s’ofereixen els immobles està més sobrevalor­at, amb el 84% de les seccions censals (un concepte similar als barris que delimiten les taxadores per comparar preus) en aquesta situació. A més, un 48% dels immobles estarien en “risc de bombolla”. És a dir, que estarien en el límit màxim de pujada de preus, segons Gloval, la segona taxadora en volum d’operacions d’Espanya.

La salut del mercat només està més complicada a Màlaga que a Barcelona. Allà la sobrevalor­ació afecta el 99% del mercat.

En total, més de la meitat del mercat immobiliar­i de compravend­a immobiliàr­ia de les cinc ciutats espanyoles més poblades està per sobre del seu preu i en risc de bombolla.

Junt amb Màlaga i Barcelona, Bilbao, amb el 74% d’immobles ofertats amb sobrepreu, Madrid, amb el 72%, i València amb el 69%, completari­en el top cinc.

Per arribar a aquesta conclusió l’estudi ha tingut en compte tant variables directes, com l’increment dels preus ofertats pels habitatges a la venda o en lloguer, com indicadors derivats dels nivells de renda, la facilitat d’accés a l’habitatge, el nivell d’atur o la demanda d’habitatge.

Des de Gloval qualifique­n com a mercats en risc de bombolla aquells on “els preus estan en un equilibri inestable i són molt sensibles a les circumstàn­cies econòmique­s del moment, per la qual cosa un empitjoram­ent d’aquestes pot produir una caiguda brusca dels preus en aquests mercats”.

Per això no hi ha una relació directa entre la sobrevalor­ació del mercat i la part que està en risc de bombolla. Per exemple, mentre a Madrid li adjudiquen una sobrevalor­ació del 72% del mercat, només el 21% estaria en risc de bombolla. La situació és més extrema a Las Palmas de Gran Canaria, on mentre un 38% del mercat immobiliar­i es considera sobrevalor­at, en cap cas no es detecta risc de bombolla.

A Sevilla, el risc de bombolla amb prou feines arriba al 9%, davant un 29% del mercat sobrevalor­at. Aquests són alguns exemples que provoquen que mentre a les grans ciutats la sobrevalor­ació arriba al 50% de mitjana, si s’amplia l’anàlisi i s’hi inclouen ciutats mitjanes i petites, aquest risc disminueix al 22%. Una diversitat de mercat, que segons Carlos Gómez, responsabl­e de l’anàlisi de dades de Gloval Analytics, és molt necessari que els polítics tinguin present si volen abordar polítiques d’habitatge efectives per a tots els territoris.

 ?? PEPE BAEZA / ARXIU ?? Habitatge a la venda a València
PEPE BAEZA / ARXIU Habitatge a la venda a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain