La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Llevem. Afegeix una alfa. 2 Doble obstacle a la francofoni­a. El premi Nobel de literatura més corejat als camps de futbol. Amunteguen. Res no és. 3 Sent una veneració malsana per algú. Camp d’alls que no està pas aquí. 4 Màquina estiradora emprada en la preparació de filatura de fibres llargues de llana. Sifilític. Indoeurope­u com en Vatanen. 5 Ratllava. Sofre. Aquesta noia està molt feble perquè és enemiga d’una bona alimentaci­ó.

6 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. No arriben ni a entrecots ni a filets, però també són talls de carn. Pregar a ca la joiera. 7 Que hi pots confiar. Ho recollirie­n del subsòl.

8 Ajuntessin. Principi axiomàtic. Principi administra­tiu. 9 Algues que no et deixen vocalitzar. Rapar en cercle la part alta del cap, tal com ho feien alguns monjos de clausura. Volem el cap d’esports. 10 Precedeix el riu Ebre al seu pas per Tortosa. Vagaregi per aquí per allà. Extrets de la farigola. 11 Ho faré servir a l’americana. Aquesta conté creta.

12 Eixerit com els que inverteixe­n en tele. Existirà. Sònia Garcia Ferrer. 13 Els forats del nas. Un pal a la subhasta. Ribes gens romàntique­s.

14 Proteccion­s fetes amb una gran dosi d’intuïció. En un cert sentit, I, I, I. I. I.

VERTICALS 1 Grup de tres lletres que represente­n un sol so, com passa tot sovint en alemany. Que resplendei­x com el cap clar d’un calb. 2 Tramava, en certa mesura. L’europeu a qui s’adreçava el mariscal Tito.

3 Mig centenar. Encensos que foragiten les òlibes. El transport més elevat. 4 El passes quan tens una pèrdua. Ajudi la Spencer. Enravenat pel gel àrtic. 5 Que succeeix de debò. Abans de posar-se a la feina pren tota mena de mesures. Queixa que un valencià troba que és d avui.

6 Est. Cop a la porta. La senyora monja. Vós us barregeu. 7 La que ens va parir. Cant de victòria, himne triomfal. Nitrogen. 8 Antigues monedes d’argent, d’una unça de pes, retallades amb tisores que van acabar donant nom a uns cromos de picar. En un cert sentit, el color groc fosc. 9 Xai degollat. Foll. Matrius.

10 Tipus de marró. Qualitats de pocs densos. 11 Arrel. Tonyina assecada a l’aire. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 12 Així van les mans dels amenaçats amb pistola. Carregats de doblers. Puny d’espasa. 13 Gros i bru. Secreta. Llegum que s’aplica al militar que ha ascendit de soldat ras.

14 Posar la bandera a dormir. Repti.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain