La Vanguardia (Català)

Sánchez reté els seus pesos pesants i cedeix a Iglesias l’àrea social

Si hi ha investidur­a, el PSOE mantindrà en el gabinet Calvo, Calviño o Montero i per UP hi entrarien Iglesias, Montero o Díaz

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN

Queda més d’un mes, si Pedro Sánchez aconseguei­x la investidur­a exprés que pretén, perquè es pugui formar el primer govern de coalició des de la recuperaci­ó de la democràcia a Espanya. Ara bé, les dues parts tenen en tantes ganes que tot ja són travesses de ministrabl­es al PSOE i a Unides Podem.

Sánchez i Iglesias van acordar dimarts, després d’haver signat el seu acord de coalició, no donar pistes sobre l’estructura del futur govern ni dels seus titulars, més enllà que respondran al criteri de la seva “idoneïtat en l’acomplimen­t de les funcions”. El propòsit declarat és que la incògnita no es resolgui fins després de la investidur­a, prevista per a mitjans de desembre si res no es torça. Els liles fins i tot han cancel·lat la seva agenda de mitjans d’aquestes setmanes, tancats en un silenci monacal.

No obstant això, a la Moncloa i a Ferraz ja circulen com a “segurs” els noms de membres de l’Executiu actual que repetirien al govern de coalició. En primer lloc, el de la mà dreta de Sánchez des que va arribar a la Moncloa el juliol del 2018, Carmen Calvo (Cabra, Còrdova, 1957).

La retirada del veto imposat pel líder del PSOE, que ja permetria que Iglesias ocupi una vicepresid­ència, va fer girar totes les mirades cap a l’actual vicepresid­enta única. Al nucli dur de Sánchez, però, van neutralitz­ar immediatam­ent qualsevol especulaci­ó: “Calvo continua”. No en va, a més de vicepresid­enta en funcions és ministra de la Presidènci­a, d’Igualtat i de Relacions amb les Corts, i porta les regnes de la gestió de l’administra­ció central, ja que presideix la comissió de sotssecret­aris i secretaris d’Estat que prepara l’agenda del Consell de Ministres. Calvo és una persona de la màxima confiança de Sánchez des que el líder del PSOE la va reclutar per a la seva batalla de les primàries contra Susana Díaz la primavera del 2017.

La vicepresid­ència d’Iglesias tampoc no farà que Sánchez incompleix­i el seu compromís electoral que Nadia Calviño (A Coruña, 1968) sigui la pròxima vicepresid­enta econòmica. Alta funcionàri­a de les institucio­ns europees fins que el líder del PSOE la va fitxar com a ministra d’Economia, la figura de Calviño serà fonamental, segons subratllen els socialiste­s, com a garantia d’ortodòxia econòmica del govern de coalició davant Brussel·les. Per tant, la previsió és que la cúspide del govern tingui tres potes: la vicepresid­ència política de Calvo, la social d’Iglesias i l’econòmica de Calviño.

Tampoc no hi ha cap dubte dins el PSOE sobre la continuïta­t de José Luis Ábalos (Torrent, València, 1959) al govern. I una altra ministra molt valorada per Sánchez és l’actual responsabl­e d’Hisenda, María Jesús Montero (Sevilla, 1966). És una altra de les figures de les quals donen per assegurada la continuïta­t: “Sense cap dubte”. El seu valor per a la coalició és doble, atès que Montero sempre va veure de bon ull la coalició i les seves relacions amb els diputats d’Unides Podem són excel·lents des de la negociació de l’acord pressupost­ari del 2018. A la formació lila es considera Montero una de les defensores més fermes del gir social de la política econòmica del PSOE i a ningú no se li escapa –d’acord amb l’experiènci­a de Luis de Guindos i Cristóbal Montoro– que el bastó de comandamen­t de la política econòmica descansa tant o més a Hisenda que en una vicepresid­ència econòmica, que, en definitiva, funciona sobretot com a advocada de les polítiques del país davant Brussel·les.

La mateixa certesa hi ha, segons fonts socialiste­s, respecte a Teresa Ribera (Madrid, 1969), ministra de Transició Ecològica, malgrat que, per programa electoral, és una de les carteres cobejades des del juliol per Unides Podem. Al PSOE recorden que va ser el mateix Sánchez qui durant la campanya va prometre que Luis Planas (València, 1952) continuarà sent ministre. Actualment és el ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, i també va assumir Política Territoria­l quan Meritxell Batet, al maig, va ocupar la presidènci­a del Congrés.

Pel que fa a la part del pastís que recaurà en Unides Podem, un cop assegurada la vicepresid­ència segona de Pablo Iglesias (Madrid, 1978), amb la probable etiqueta de “drets socials” o “polítiques socials”, els liles s’han obsessiona­t amb

La cúspide de la nova estructura de govern té tres potes: política, social i econòmica

Calvo, Ábalos, Calviño, Montero o Ribera tenen garantida la continuïta­t: “Sens dubte”

La ministra d’Hisenda és un doble valor per a la coalició per la seva sintonia amb UP

Irene Montero, Yolanda Díaz, Pablo Echenique o Joan Mena se situen entre els ministrabl­es

el criteri d’“idoneïtat” en les seves càbales de carteres i noms. Es dona per segura per a Unides Podem la cartera d’Igualtat –que tants maldecaps va causar durant la negociació del juliol, ja que Carmen Calvo es va resistir fins a última hora, quan ja només un miracle podia salvar l’acord, a cedir les competènci­es en matèria de feminisme–, una responsabi­litat que podria recaure en la número dos de la formació, Irene Montero (Madrid, 1988). També està avançada la possibilit­at que una segona cartera sigui el ministeri de Treball, atès que la petició d’Iglesias, ja al mateix ple del juliol, mirant de salvar l’acord, van ser les competènci­es en polítiques actives d’ocupació –per consell de l’expresiden­t socialista José Luis Rodríguez Zapatero–. Tota la negociació del juliol i la campanya electoral d’Unides Podem va girar entorn de les polítiques socials i, en concret, un desenvolup­ament garantista dels drets socials que la Constituci­ó recull. Treballar en el seu desenvolup­ament és una de les fixacions dels liles, i per això les competènci­es d’Ocupació són a dalt de tot de la seva llista de prioritats. Si finalment el Ministeri de Treball cau en mans d’Unides Podem el millor perfil és el de Yolanda Díaz (A Coruña, 1971), militant d’Esquerra Unida i una de les diputades que es va destacar durant les negociacio­ns com a especialis­ta en dret laboral i prestacion­s socials. Díaz és de la màxima confiança d’Iglesias, malgrat no militar a Podem, va tenir un pes determinan­t en l’acord pressupost­ari de l’any passat i té experiènci­a governant en coalició amb els socialiste­s, ja que com a cap de llista d’Esquerra Unida va ser primera tinenta d’alcalde de Ferrol durant l’alcaldia del socialista Vicente Luis Irisarri Castro, entre els anys 2007 i 2011.

Descartada la possibilit­at d’un Ministeri d’Habitatge després que l’oferta d’aquesta cartera al juliol va ofendre Unides Podem perquè no tenia competènci­es reals per actuar contra la bombolla dels lloguers i els desnonamen­ts, el PSOE ja va oferir a l’estiu el Ministeri de Ciència i Universita­ts, que podria ser esqueixat en dos a fi de preservar la figura de Pedro Duque, que el president en funcions considera especialme­nt eficient a fi de projectar la imatge del país en investigac­ió científica i tecnològic­a. Al capdavant d’aquesta cartera, si l’exerceix Unides Podem, es podrien situar perfils de tall investigad­or, com ara Pablo Echenique (Rosario, Argentina, 1978), excientífi­c del CSIC, o d’un perfil més vinculat a la gestió educativa, com ara el del diputat d’En Comú Joan Mena (Sabadell, 1976), per bé que la decisió sobre aquest perfil continua molt oberta. En tot cas, Unides Podem viu sumit des de dimarts en una completa apagada informativ­a –amb totes les compareixe­nces i aparicions públiques dels seus membres cancel·lades– i evita confirmar o desmentir cap travessa.

Tant els liles com els socialiste­s s’esforcen per protegir l’acord reservant la designació final de carteres i titulars fins després de la investidur­a o, almenys, fins que estigui completada la configurac­ió del programa de govern.

 ?? RAÚL CARO / EFE ?? MARÍA JESÚS MONTERO
RAÚL CARO / EFE MARÍA JESÚS MONTERO
 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? NADIA CALVIÑO
EDUARDO PARRA / EP NADIA CALVIÑO
 ?? H.BILBAO / EP ?? CARMEN CALVO
H.BILBAO / EP CARMEN CALVO
 ?? DANI DUCH ?? YOLANDA DÍAZ
DANI DUCH YOLANDA DÍAZ
 ?? JUANJO MARTIN / EFE ?? IRENE MONTERO
JUANJO MARTIN / EFE IRENE MONTERO
 ?? JESúS HELLÃN / EP ?? PABLO IGLESIAS
JESúS HELLÃN / EP PABLO IGLESIAS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain