La Vanguardia (Català)

La batalla pel relat

- Màrius Carol Director

ACatalunya hi ha una batalla pel relat. Quan algú escriu o diu que els catalans tenim un problema de convivènci­a, de seguida hi ha qui replica negantho amb rotunditat. I si és el president Quim Torra qui respon, dirà que no hi ha un problema de convivènci­a, sinó de democràcia. Personalme­nt crec que la nostra democràcia és millorable, però molt més la nostra convivènci­a.

Ahir mateix, els CDR van convocar a bloquejar Barcelona mitjançant concentrac­ions a nou estacions de la capital catalana. Al final, hi va haver gairebé tants mossos com manifestan­ts, tot i que a l’estació de Sants hi va haver moments de tensió perquè es va intentar ocupar les vies de l’AVE. Cada dia s’anuncia a les xarxes una iniciativa per complicar la vida d’una ciutat i d’un país, tallant avingudes, autopistes o línies de tren. Els seus impulsors pretenen fer mal i sens dubte en fan, però no a aquest Estat opressor del qual parlen, sinó al seu propi territori, que va perdent empreses i profession­als, però sobretot oportunita­ts de futur. Aquests salvadors de la pàtria han aconseguit convertir en adversaris els ciutadans que no pensen com ells i aconseguir­an arruïnar l’autonomia en la seva ànsia per assolir a qualsevol preu la independèn­cia.

Eduardo Mendoza, al seu llibre Qué está pasando en Cataluña, ha escrit que, almenys, a les portes del segle XX la burgesia va decidir reconstrui­r la pàtria catalana i va recórrer a la fantasia dels arquitecte­s moderniste­s per aixecar un conjunt monumental digne d’un passat mig extingit, mig imaginari. Però ara, una part d’aquella burgesia a la qual li va anar bé amb el pujolisme aspira a fer realitat el seu somni a costa destruir la marca més reconeixib­le del país, Barcelona, i del seu valor més representa­tiu, la tolerància.

La Vanguardia va publicar divendres un article del col·lectiu Treva i Pau –que agrupa persones que van ser consellers, ambaixador­s o profession­als de prestigi– en què s’advertia que Catalunya no es pot construir menysprean­t amb violència els que pensen diferent. El desordre no pot ser la nostra senya d’identitat perquè el resultat és acabar sent una nota a peu de pàgina als llibres d’història, on es digui que els catalans un dia vam decidir absurdamen­t arruïnar el millor que teníem: el nostre esperit de convivènci­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain