La Vanguardia (Català)

Quan les gofres no hi deixen veure

- Lluís Uría

Hi ha poques maneres tan originals –i atrevides– de desmarcar-se de la signatura d’un manifest com la que va fer servir el diputat d’esquerres francès François Ruffin per distanciar-se de la declaració –que ell mateix havia rubricat– de la manifestac­ió contra la islamofòbi­a de diumenge a París. “Era a Brussel·les menjant patates fregides i gofres amb els meus fills”, va al·legar per justificar la seva inatenció al text que li havien passat.

La manifestac­ió, convocada pel Col·lectiu contra la Islamofòbi­a a França (CCIF), que alguns vinculen amb els Germans Musulmans, va estar marcada per la polèmica des del principi i va dividir radicalmen­t l’esquerra. El Partit Socialista va rebutjar secundar-la. La declaració incloïa alguns punts controvert­its, com ara la de definir com a lleis llibertici­des les que restringei­xen l’ús del vel. I, també, alguns signataris incòmodes: les crítiques van obligar a retirar de la llista Nader Abou Anas, imam de la mesquita d’Aubervilli­ers (Sena-Saint Denís), defensor de la submissió de les dones fins al punt de justificar la violació conjugal.

Els que es van abstenir d’assistir a la manifestac­ió es van estalviar el disgust de veure alguns manifestan­ts desfilant amb una estrella de David groga –fent una comparació abusiva amb la persecució i extermini dels jueus– o d’haver d’escoltar el crit d’“Allahu Akbar!” (Al·là és el més gran). La contradict­òria mobilitzac­ió, formalment laica però intensamen­t confession­al, és un reflex de la complexita­t que envolta la integració dels 4 milions de musulmans que viuen a França i el paper públic de la religió.

Que la islamofòbi­a existeix no n’hi ha cap dubte. Com existeixen l’antisemiti­sme i el racisme. És evident que a França, el país europeu més castigat pel terrorisme islamista, l’hostilitat envers els musulmans ha crescut els últims anys i s’ha afegit a la xenofòbia que ja covava una part de la població i que ha sabut explotar amb astúcia la ultradreta. Un sondeig d’Ifop fet públic el dia 6 constata que un 24% dels musulmans han rebut insults o injúries de caràcter difamatori els últims cinc anys, i que un 7% també han patit agressions físiques.

Així doncs, en principi hauria de ser molt fàcil adherir-se a una acció col·lectiva contra la islamofòbi­a. Però no ho és. I no ho és perquè una part del col·lectiu –la més activa i radical– vol utilitzar la solidarita­t general per portar l’aigua al seu molí tensant les costures dels principis republican­s de laïcitat i d’igualtat. Els darrers anys ha crescut la pressió islamista en nombrosos fronts –escoles, hospitals, piscines públiques– per intentar imposar els seus prejudicis sobre la dona. I en aquesta pugna el vel ha esdevingut un emblema. La prohibició, el 2004, de portar-lo –com també d’ensenyar qualsevol altre símbol religiós– als centres d’ensenyamen­t de primària i secundària, i la interdicci­ó, el 2009, del vel integral –nicab o burca, que amaguen la cara– a l’espai públic, centren els atacs d’aquests sectors.

Cal dir que, per bé que dues terceres parts de les dones musulmanes no porten mai vel, la població musulmana francesa globalment sent una gran afecció per aquesta peça de roba: un 65% es declaren favorables al seu ús, segons un interessan­t retrat d’aquesta comunitat dut a terme el 2016 per l’Institut Montaigne, fins al punt d’haver-lo convertit en un símbol d’identitat.

Aquest suport popular al vel, que més que pietat religiosa reflecteix la pervivènci­a d’una visió extremamen­t conservado­ra sobre el paper de la dona i la seva subordinac­ió a l’home, és el que està sent utilitzat pels sectors més radicals com a punta de llança per fomentar la desafecció a la República Francesa. I no són precisamen­t pocs. Aquest mateix estudi, dirigit per l’assagista i consultor Karim El Karoui, assenyala que un 28% dels musulmans francesos rebutgen els valors republican­s, situen la religió per sobre de la llei civil i mostren “actituds autoritàri­es” i “secessioni­stes”.

En aquesta deriva s’inscriu l’aparició de noves forces polítiques de caràcter confession­al, com ara la Unió dels Demòcrates Musulmans Francesos (UDMF), que es proposa de presentar-se com a tal a les eleccions municipals del mes de març (si ningú no ho impedeix, perquè ja hi ha moviments per mirar de prohibir aquesta mena de partits). Si bé es defineix oberta a tots els francesos amb independèn­cia de la seva religió, el cert és que la UDMF es vol convertir en la veu de la població musulmana, i, tot i que presenta un ideari laic i moderat, al seu programa inclou una agenda identitàri­a: generalitz­ació del menjar halal a les escoles, ensenyamen­t de l’àrab, liberalitz­ació del vel en nom de la llibertat individual de les dones...

Resulta difícil acceptar el vel, un dels símbols de submissió més evidents que hi ha –i també de sexualitza­ció de la dona, que s’amaga de la mirada presumptam­ent concupisce­nt dels homes–, com un vehicle de llibertat. Que algunes dones el duguin voluntària­ment –a Occident, en altres llocs no tenen aquesta sort– no en canvia el significat profund. De la mateixa manera, el fet de criticar-lo no et fa sospitós d’islamofòbi­a, com alguns pretenen interessad­ament.

Posats a adherir-nos a una causa, preferim la lluita alliberado­ra de nombroses feministes musulmanes, com ara Chahla Chafiq, Fadela Amara, Marjane Satrapi, Henda Ayari, Hanane Pernel i tantes altres en defensa dels drets de les dones contra l’integrisme islàmic... O també la dels 101 musulmans –la majoria, dones– que fa poc han signat un manifest a la revista Marianne contra el vel islàmic, i en què es declara amb contundènc­ia: “Portar vel és el signe ostentós d’una comprensió retrògrada, obscuranti­sta i sexista de l’Alcorà”. La seva batalla és una batalla per la llibertat i la igualtat. No ens hem de deixar obnubilar per les gofres.

Un 28% dels musulmans francesos rebutgen els valors republican­s i tenen actituds “autoritàri­es” i “secessioni­stes”

 ?? HENRI SZWARC / EP ?? Dones musulmanes amb vel enarborant cartells contra la islamofòbi­a a París el diumenge 10
HENRI SZWARC / EP Dones musulmanes amb vel enarborant cartells contra la islamofòbi­a a París el diumenge 10
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain