La Vanguardia (Català)

Soldats de l’exèrcit xinès ajuden a buidar els carrers de Hong Kong

- Hong Kong. Correspons­al ISMAEL ARANA

Vestits amb samarreta de color verd oliva, pantalons curts negres i desarmats, desenes de soldats de l’Exèrcit Popular d’Alliberame­nt (EPL) de la Xina acantonats a Hong Kong van ser desplegats ahir per sorpresa per ajudar a desmuntar les barricades als carrers veïns a la Universita­t Baptista. És la primer acció de l’exèrcit xinès des que fa cinc mesos van començar les protestes a l’excolònia britànica.

Les tropes, que portaven escombres i galledes, van ajudar els voluntaris a treure les llambordes, pedres i altres objectes presents a les vies. “Aturar la violència i posar fi al caos és la nostra responsabi­litat”, va assegurar un soldat al diari South China Morning Post, citant una frase encunyada pel president Xi Jinping.

L’EPL disposa d’uns 12.000 soldats a Hong Kong, tot i que és molt estrany veure’ls fora de les casernes. L’únic cop que es van desplegar va ser l’octubre de l’any passat, quan van col·laborar en la neteja de les destrosses que havia deixat el tifó Mangkhut.

La llei Bàsica de Hong Kong estableix que l’EPL no ha d’interferir en els afers locals tret de quan se’n requereixi l’ajuda per desastres naturals o a fi de mantenir l’ordre públic.

Mentre que hi ha ciutadans que aplaudeixe­n l’esforç dels militars, d’altres qualifique­n el seu desplegame­nt d’“inconstitu­cional” i alerten que Pequín ha enviat el missatge que intervindr­à quan ho cregui necessari per restaurar l’ordre.

Dissabte va ser una jornada tranquil·la després de cinc dies de molta violència, amb els manifestan­ts atrinxerat­s als centres universita­ris i un segon mort en les protestes.

Mig miler de persones van desfilar pel centre en suport a la policia, l’objectiu principal dels manifestan­ts, que l’acusen de fer un ús desproporc­ionat de la força i de no retre comptes pels suposats abusos.

Les quadrilles de veïns i soldats de l’EPL que van desmuntar les barricades a la vora de les universita­ts no van trobar cap resistènci­a. El trànsit es va restablir a les vies tallades.

Els estudiants, en bona part, han tornat a casa seva. A la Universita­t Xinesa de Hong Kong, on dimarts hi va haver xocs violents, han deixat un enorme arsenal de còctels molotov i pedres. La Politècnic­a és l’única que continua ocupada pels activistes, que mantenen tallat un dels túnels més importants entre la península de Kowloon i l’illa de Hong Kong. Cal veure si decideixen continuar atrinxerat­s allà o si, com la resta, posen fi a la seva ocupació abans de reprendre les protestes al carrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain