La Vanguardia (Català)

Venècia situa en 1.000 milions d’euros els danys per les inundacion­s

La ciutat dels canals es prepara per a una altra marea de 160 centímetre­s d’altura

- ANNA BUJ

L’acqua alta, que no dona treva a Venècia, ha causat danys econòmics incalculab­les als residents, comerciant­s i a l’incomparab­le patrimoni artístic de la ciutat. El cap de la Protecció Civil italiana, Angelo Borrelli, es va atrevir ahir per primera vegada a fer un balanç dels desperfect­es i va situar sobre els 1.000 milions d’euros el cost de les inundacion­s.

Però sembla que això podria augmentar, ja que la ciutat dels canals es prepara per lluitar avui contra una altra gran marea d’un nivell que podria arribar als 160 centímetre­s sobre el nivell del mar, una cosa que, tot i això, no tindria res a veure amb els estralls que va causar la de 187 centímetre­s de la matinada de dimecres, la pitjor des del 1966. L’alcalde, Luigi Brugnaro, va confirmar que Venècia afrontarà aquest diumenge una altra “jornada dura”. “Hem activat el dispositiu de seguretat i hem desplegat tots els agents disponible­s. El pic serà alt però és difícil que ocasioni tants danys com dimarts”, va afirmar el regidor durant una roda de premsa.

Les autoritats venecianes ja estan començant a gestionar el paquet de 20 milions d’euros que el Govern de Giuseppe Conte ha aprovat quan ha firmat el decret d’estat d’emergència, amb ajuts de 20.000 euros per als comerciant­s afectats i 5.000 per als residents. Aquests dies a Venècia era molt difícil de trobar una planta baixa que no s’hagués fet malbé per la catàstrofe, ja que l’altura de la marea ha assolit fins i tot els habitatges més allunyats de la plaça de Sant Marc, el primer punt que se sol inundar.

Borrelli va explicar que hauran de demanar ajuda al fons de solidarita­t de la UE i l’alcalde, que ha estat nomenat comissari especial per gestionar l’emergència, va afegir que ciutadans d’arreu del món estan fent arribar donacions per contribuir a reparar les destrosses, que tenen el suport del Banc Central d’Inversions i que Rússia també ha allargat la mà.

Les marees tan seguides no han donat temps a les autoritats perquè acabin el balanç de tots els monuments que s’han fet malbé, però es calcula que l’aigua ha entrat a la meitat de les 120 esglésies venecianes. La supervisor­a del patrimoni artístic, Emanuela Carpani, va subratllar l’especial preocupaci­ó per l’aigua salada, que corroeix la pedra. Totes les esglésies s’hauran de dessalinit­zar, fet que tindrà un cost de 60.000 euros per temple. “L’aigua

L’aigua ha entrat a la meitat de les 120 esglésies de Venècia i ha espatllat un centenar de góndoles

és un càncer amb unes conseqüènc­ies que apareixen després de diversos mesos”, va avisar Carpani. A més, almenys un centenar de góndoles han estat espatllade­s o destruïdes i centenars de llibres de la famosa llibreria Acqua Alta s’han fet malbé.

La ciutat dels canals està molt acostumada al fenomen de l’acqua alta, però aquesta setmana tots els venecians deien que no havien vist mai una cosa igual. En una setmana, Venècia ha viscut tres marees superiors a 140 centímetre­s sobre el nivell del mar, fet que no succeïa des del 1872, quan es van començar a elaborar les estadístiq­ues.

 ?? LUCA BRUNO / AP ?? La basílica de Sant Marc reflectida a l’aigua, que continua cobrint la plaça més popular de Venècia
LUCA BRUNO / AP La basílica de Sant Marc reflectida a l’aigua, que continua cobrint la plaça més popular de Venècia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain