La Vanguardia (Català)

Trump indulta tres soldats implicats en delictes de guerra

El Pentàgon havia desaconsel­lat els perdons, que minen la seva autoritat

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

“Prepari el seu uniforme”, va dir el president dels Estats Units, Donald Trump, al soldat Clint Lorance per telèfon divendres, segons ha explicat el seu advocat. Lorance complia des del 2013 una condemna de 19 anys en una presó de Kansas després de ser condemnat per ordenar a les seves tropes a l’Afganistan que disparessi­n contra tres civils desarmats que circulaven amb motociclet­a a prop de la seva patrulla; dos d’ells van morir.

Van ser els seus propis soldats que van denunciar l’oficial. I ha estat el president dels Estats Units qui ha decidit treure’l de la presó i perdonar-lo juntament amb dos militars més, tots implicats en polèmics crims de guerra a l’Afganistan i tots elevats a la categoria d’herois injustamen­t condemnats en mitjans com Fox News. El comandant en cap “és el responsabl­e últim que la llei s’apliqui i que, quan sigui apropiat, s’ofereixi clemència”, va anunciar abans-d’ahir a la nit la Casa Blanca en un comunicat en què va detallar els indults concedits.

El segon militar afavorit és Mathew Golsteyn, un oficial que va ser condecorat quan va tornar de l’Afganistan i que, en una prova amb polígraf de la CIA en una entrevista de feina, va confessar que el 2010 havia assassinat i cremat el cos d’un afganès amb qui es va creuar i va creure que era un fabricant de bombes. Va ser investigat i absolt, però després d’evocar el cas en una entrevista a Fox News el 2016, la justícia militar va reobrir el cas i el va acusar d’assassinat amb premeditac­ió. El judici havia de començar d’aquí unes setmanes però gràcies a la intervenci­ó presidenci­al –especialme­nt rara en aquesta fase del procedimen­t disciplina­ri– els càrrecs contra Golsteyn estan anul·lats.

En el cas de l’agent de les forces especials Edward Gallagher, la clemència presidenci­al ha anul·lat les mesures disciplinà­ries adoptades contra ell aquest estiu i se li ha restaurat el grau de sotsoficia­l en cap de Navy Seal abans de jubilar-se. El soldat havia estat absolt d’altres càrrecs, com disparar contra diversos grups de civils i assassinar un combatent afganès que tenien captiu; finalment només se’l va condemnar per fotografia­r-se amb el cadàver d’aquest últim.

“El que Trump està dient a les tropes és que no escoltin els seus superiors, que ignorin les regles de combat i se sentin lliures per cometre atrocitats”, afirma Max Boot, un comentaris­ta conservado­r crític amb Trump. Feia mesos que el president rumiava la decisió. Responsabl­es del Pentàgon l’havien desaconsel­lat, al·legant que minaria la seva autoritat per jutjar crims de guerra, segons destaquen els mitjans dels Estats Units.

Fa uns dies Mark Esper, secretari de Defensa, va tenir una “contundent conversa” amb el president en la qual li va presentar “els fets, les opcions, el seu consells i les seves recomanaci­ons”. “Veurem què passa”, va dir, destacant que és part d’una cadena de comandamen­t. I el responsabl­e últim de les decisions és el comandant en cap.

Trump va estar a punt d’anunciar els indults al maig, el dia dels Caiguts, però ha decidit concedirlo­s en ple procés d’impeachmen­t, durant la mateixa setmana en què tres respectats diplomàtic­s han testificat al Congrés. William Murray, George Kent i Marie Yovanovitc­h han descrit diferents episodis en què consideren que el president va posar el seu interès personal i polític per davant del la seguretat nacional en els seus contactes amb Ucraïna. Trump va reaccionar el divendres insultant l’exambaixad­ora a Kíev mentre aquesta testificav­a al Congrés, un atac que podria valer-li una acusació més per al seu impeachmen­t . La decisió de Trump d’intervenir en defensa d’aquests militars pot contrarest­ar aquest relat a ulls de part de l’opinió pública dels Estats Units. El nucli dur de la seva base electoral, tot i això, tendeix a veure aquests funcionari­s com a part de l’estat profund que presumptam­ent maniobra per destituir-lo i anul·lar el resultat de les eleccions.

El president dels EUA respon amb atacs als devastador­s testimonis de diversos diplomàtic­s

 ?? JULIO CORTEZ / AP ?? Protesta contra Trump al turó del Capitoli
JULIO CORTEZ / AP Protesta contra Trump al turó del Capitoli

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain