La Vanguardia (Català)

Més enllà de les maniobres de distracció

Puigdemont no vol quedar fora de joc si ERC arrenca un acord a Sánchez sobre el conflicte a Catalunya

- Isabel Garcia Pagan

“Encara falta per a l’hora de la veritat”. A ERC esperen un moviment de Pedro Sánchez i no maniobres de distracció a la recerca de la seva abstenció per a la investidur­a. No hi ha pressa, afirmen. Sánchez té l’agenda de la setmana d’allò mes neta, però l’independen­tisme acumula cites. Demà el judici al president Torra per desobedièn­cia, s’espera en uns dies la decisió del Tribunal Europeu sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. I a Lledoners s’està a punt de resoldre la classifica­ció penitencià­ria dels presos independen­tistes, cosa que en determinar­à l’accés a permisos. Junqueras ja ha avisat que a la seva primera sortida de la presó hi haurà executiva, tot i que tampoc li cal per donar ordres.

El líder republicà ha volgut blindar el seu partit davant el que li espera els propers dies. Aquesta setmana ha designat interlocut­ors i impartit ordres per escrit perquè el #pressingER­C no faci efecte en la presa de decisions. El vicepresid­ent Pere Aragonès es posa al capdavant de la negociació amb Marta Vilalta, i Gabriel Rufián i Carolina Telechea, amb base a Madrid. L’objectiu és mantenir qualsevol contacte sota control, sense filtracion­s, treballar discretame­nt, i evitar confrontac­ions estèrils dins de l’estructura del partit.

Els contactes preliminar­s d’alt nivell estan en marxa i, segons fonts republican­es, denoten el nerviosism­e del PSOE, però un missatge amable no dissipa la desconfian­ça entre interlocut­ors. Aragonès, juntament amb Elsa Artadi, per JxCat, ja va negociar amb Carmen Calvo el pacte de Pedralbes i el seu posterior desenvolup­ament fins que va saltar pels aires amb la figura del relator. Del grup de WhatsApp Coordinaci­ó BCN-Madrid només en queda ressentime­nt, malgrat que tots tres van mantenir una relació cordial. Però una cosa és celebrar el sentit de l’humor de Calvo i una altra, la negociació política amb el líder d’ERC condemnat a 13 anys de presó.

El PSOE atribueix a ERC el final de la legislatur­a per bloquejar els pressupost­os i els republican­s esgrimeixe­n ara els seus recels cap a Calvo. “Ens va enganyar”, afirmen. La vicepresid­enta preveu mantenir el seu poder al Govern espanyol i ser l’encarregad­a de desplegar la “pista d’aterratge” per als republican­s, però ERC intentarà entrar fins al despatx més noble de la Moncloa a la recerca de garanties i sense passar per Pablo Iglesias i Podem.

El punt de partida per a ERC és Pedralbes i, tot i que ara a la Moncloa no recorden aquella nit de desembre, sempre es va admetre que el document pactat era un gran pas per quan es pogués reobrir la negociació després d’unes eleccions.

ERC no repetirà el pas sense un compromís de “negociació real”, amb una taula de diàleg “real”. El nou mantra republicà és “no volem terceres eleccions, però no acceptem xantatges”. La pilota és a la teulada del PSOE i la via ràpida de negociació és “que vagin a Lledoners o truquin a Aragonès”.

Mentrestan­t, asseguren, “toca esperar” i sobreviure també a les maniobres de distracció a Catalunya. Així veuen l’oferta de JxCat de fer una reunió amb ERC i la CUP per coordinar estratègie­s en el debat d’investidur­a. “ERC parla per ERC” i Aragonès posarà ara més el focus en el partit que en la pervivènci­a del Govern, tenint en compte que demà es jutja el president Torra al TSJC i pot acabar inhabilita­t.

Dins de JxCat, s’intenten monitorar els moviments d’ERC. Torra i Laura Borràs abanderen el no a Sánchez, però cada vegada són més els qui adverteixe­n sobre el futur de la formació si queda fora d’una negociació sobre Catalunya. ERC ha abandonat el “gratis total” i les seves demandes ara són equivalent­s a les dels postconver­gents a l’abril, però Borràs i el president no cedeixen.

També preocupa a l’entorn de Puigdemont quedar fora de joc. La vista sobre la petició d’extradició és el 16 de desembre, dates en què Sánchez situa a priori el debat d’investidur­a. L’expresiden­t aspira a continuar sent un actor polític de primer ordre malgrat la seva situació processal i no paeix bé quedar “com un Salvini” i aïllat si els republican­s treuen profit de la seva negociació. De fet, l’equip de capçalera de Puigdemont –l’anomenat ABCR (Artadi, Batet, Clotet i Rius)– ha tret la pols a la seva agenda de contactes amb Madrid i s’ha reactivat, mentre Torra continua enrocat amb símbols i greuges.

La mateixa tesi que Puigdemont defensen els presos de JxCat, en la línia que van mantenir en la passada legislatur­a. De fet, l’argument es basa en el convencime­nt que amb un govern PSOEPodem l’amenaça d’un nou 155 desapareix, els Mossos no serien intervingu­ts i es podria començar a “desescalar” la tensió.

No obstant això, ERC juga en diverses pistes alhora i aquesta negociació pot acabar amb la formalitza­ció d’Aragonès a la candidatur­a per a unes eleccions catalanes. El vicepresid­ent ha posat les bases per a un acord de pressupost­os amb els comuns –ERC ja ha permès la tramitació dels comptes d’Ada Colau a Barcelona– amb què ha tret rendiment al marge de JxCat. La rebaixa d’un 30% de les taxes università­ries formava part de la negociació amb els comuns des de fa dies i la consellera del ram, M. Àngels Chacón, divendres va quedar fora de joc.

La tensió també és evident a l’equip de Torra. Però tots compliran demà a la porta del Palau de Justícia acompanyan­t el president. I a la nit, al sopar anual de Foment.

Junqueras ha blindat la negociació amb Aragonès; ERC vol parlar directamen­t amb la Moncloa

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP/ QUIQUE GARCIA / EFE ?? Dobles parelles
Aragonès negociarà per ERC mentre Torra s’aferra al no a Sánchez; els partits d’Iceta i Albiach ja han pactat i esperen ERC
DAVID ZORRAKINO / EP/ QUIQUE GARCIA / EFE Dobles parelles Aragonès negociarà per ERC mentre Torra s’aferra al no a Sánchez; els partits d’Iceta i Albiach ja han pactat i esperen ERC
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain