La Vanguardia (Català)

La nova pantalla de l’independen­tisme

Quan es podria formar l’Executiu d’esquerres que més convindria a l’independen­tisme per dialogar, aquest es troba a les portes d’eleccions catalanes. Els pròxims mesos dirimiran una altra pugna entre Puigdemont i Junqueras.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Una de les caracterís­tiques de la crisi catalana durant els últims deu anys ha estat el seu avenç descompass­at respecte els esdevenime­nts polítics a Espanya. Tant és així que en el llenguatge del procés va fer fortuna l’expressió “passar pantalla”. El Govern de la Generalita­t imprimia un ritme ràpid a les successive­s reivindica­cions –el famós “Tenim pressa”– mentre s’evidenciav­a la incapacita­t de reacció de l’Executiu central. A finals de juliol, quan les opcions

d’un acord entre Pedro Sánchez

i Pablo Iglesias s’extingien, el portaveu d’ERC al Congrés,

Gabriel Rufián, advertia: “El setembre ens complica la vida a tots i la tardor no serà un bon moment per fer política, per motius obvis”.

Ja llavors era conegut que la sentència del procés es faria pública cap a mitjans d’octubre a fi d’evitar una pròrroga de la presó provisiona­l, i es donava per suposada una condemna. Els republican­s s’havien decidit per l’abstenció a la investidur­a de Sánchez sense reclamar contrapart­ides, com a mostra de voluntat negociador­a, i ja començaven a rebre crítiques d’una part de l’independen­tisme. En la seva executiva del juliol no va ser fàcil tirar endavant aquella posició. Malgrat les directrius d’Oriol Junqueras, les opinions a la direcció d’ERC estaven molt dividides.

Després de la sentència, de les protestes al carrer que no cessen i d’una campanya electoral en què Sánchez ha marcat distàncies amb l’independen­tisme, sens dubte és més difícil per a ERC facilitar la investidur­a del líder socialista. I, tot i això, un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem és el millor escenari que es podrien trobar els republican­s. Així doncs, la direcció d’Esquerra insisteix que la Moncloa els deixi un agafador per evitar que la seva abstenció sigui de franc. Perquè, a més dels efectes de la sentència, ERC té al davant la prova de foc de les eleccions catalanes.

Esquerra s’ha mantingut com a força més votada en unes eleccions generals a Catalunya, un lloc al qual va accedir a l’abril aconseguin­t una fita històrica. Ara bé, ha perdut dos escons i 150.000 vots. Si només fos la irrupció de la CUP els republican­s ho podrien assimilar, però és que el rival de tota la vida, ara sota les sigles de

JxCat, ha resistit més del que esperaven amb un discurs radical i de bloqueig a la política espanyola. Els moviments de l’independen­tisme estaran marcats per una cita electoral encara per assenyalar, però imminent, i per l’esdevenir de la situació processal de Carles Puigdemont.

La política catalana està a punt d’entrar en uns mesos de vertigen. Per començar, demà el president Quim Torra va a judici i és probable que a tot estirar d’aquí un parell de mesos sigui condemnat i inhabilita­t, ja que ell mateix es va declarar culpable de desobeir la Junta Electoral quan li va demanar que retirés el cartell dels presos del Palau de la Generalita­t. Ara com ara Torra no té intenció de recórrer-hi en contra, de manera que accediria a la presidènci­a de manera interina el número dos del Govern,

Pere Aragonès, d’ERC. En un termini de deu dies, però, s’hauria de sotmetre a votació del Parlament una candidatur­a a la presidènci­a. Si no prospera, d’aquí dos mesos hi haurà eleccions.

En paral·lel, Junqueras està pendent de saber si el Tribunal de Justícia de la UE dictamina que tenia dret a la immunitat com a eurodiputa­t electe. Al Tribunal Suprem ho veuen poc probable, però si passés creuen que no alteraria la situació de Junqueras perquè hi ha una circumstàn­cia sobrevingu­da, com és la seva condemna a inhabilita­ció per a càrrec públic. Amb tot, sí que se’n podria veure beneficiat Puigdemont, que encara no ha estat jutjat. L’expresiden­t pot tornar a posar sobre la taula a ERC la seva investidur­a al capdavant del Govern, ja que, a més, no es demana la seva extradició per rebel·lió –que implica la seva suspensió com a diputat–, sinó per sedició. Puigdemont no ha perdonat a ERC que es negués a investir-lo a distància per evitar més processame­nts judicials a dirigents republican­s. La pugna entre les dues forces independen­tistes es pot agrejar encara més.

Quan un govern de Sánchez i Iglesias podria obrir una segona operació desinflama­tòria a Catalunya que anés més enllà del tímid primer intent del PSOE, l’independen­tisme és en una altra pantalla. La d’ajustar alguns comptes pendents i fer la seva digestió particular dels esdevenime­nts de la tardor del 2017.

 ?? GERARD VILÀ / ACN ?? Quim Torra ahir signant el llibre d’honor de Maçanet de la Selva. Demà anirà a judici
GERARD VILÀ / ACN Quim Torra ahir signant el llibre d’honor de Maçanet de la Selva. Demà anirà a judici
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain