La Vanguardia (Català)

El 2020 serà l’any decisiu per a la integració del port a la ciutat

Està previst licitar les obres de la llotja de pescadors, reprendre la rehabilita­ció de la seu institucio­nal i decidir el futur de l’Hermitage

- RAMON SUÑÉ SILVIA ANGULO

El vell objectiu de maridar el port de Barcelona amb la ciutat i de trencar definitiva­ment les barreres que històricam­ent s’hi han interposat rebrà un fort impuls durant el 2020. L’any que ve està prevista la licitació d’una sèrie de projectes que remen en la mateixa direcció, entre els quals cal destacar la construcci­ó de la nova llotja de pescadors, la remodelaci­ó dels vells magatzems ubicats davant de l’hotel W i la represa de les obres de restauraci­ó integral de la seu institucio­nal del port al Portal de la Pau. A tot això caldrà sumar-hi dues decisions importants. Una, en mans de l’Ajuntament, sobre la instal·lació, en terrenys portuaris, de la sucursal barcelonin­a del museu Hermitage, de la que ja va informar La Vanguardia el dia 4. L’altra, sobre l’enderroc o el mantenimen­t de l’edifici del cinema Imax al Port Vell.

La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, planteja la transforma­ció definitiva del port-ciutat en un hub cultural de coneixemen­t i d’innovació. En aquest sentit, el Portal de la Pau es concep com un espai de benvinguda, com el punt de partida dels diferents itineraris que la institució portuària vol potenciar, amb elements com el Museu Marítim, la nova llotja de pescadors o la nàutica esportiva.

Presidint aquella entrada principal del Port Vell, al costat del monument a Colom, hi ha la magnífica seu institucio­nal del port. Les obres de rehabilita­ció integral d’aquest edifici estan paralitzad­es, ja que, una vegada iniciades, es van detectar unes patologies estructura­ls greus. L’immoble, inaugurat el 1907 com a estació de les línies regulars de transport marítim de passatgers, té una forta erosió. La detecció d’aquests problemes va aconsellar aturar les obres i rescindir el contracte amb la unió temporal d’empreses que se n’encarregav­a. El projecte es tornarà a licitar el 2020, incloent-hi el sobrecost de la intervenci­ó per fer front a les malalties constructi­ves diagnostic­ades.

Precisamen­t, el Portal de la Pau i part del Moll de la Fusta acolliran una de les grans novetats d’aquest Nadal a Barcelona: una fira il·luminada per un gran desplegame­nt de llums festius, un arbre de 30 metres d’alçària i un gran pessebre flotant en aigües del Port Vell.

Una altra obra de gran atractiu ciutadà es posarà en marxa també el proper any amb la licitació dels treballs. Es tracta de la nova llotja de pescadors que, després de 18 mesos de pic i pala, està previst que s’inauguri el 2022. El port va arribar a un acord amb els pescadors perquè sigui un equipament obert a la ciutat i on els treballado­rs de la mar se sentin còmodes. Permetrà la visita dels entorns, gràcies a la urbanitzac­ió de nous espais oberts al passeig i a l’estada dels ciutadans, i també es podrà assistir a la subhasta de peix. El port de Barcelona vol aprofitar aquesta transforma­ció per preservar l’activitat pesquera, potenciar la formació en l’ofici i organitzar experiènci­es vinculades a la pesca.

Les obres de remodelaci­ó dels vells magatzems portuaris, situats al final del passeig Joan de Borbó, entraran en període de licitació. La intenció, una vegada recuperats, és destinar-los a usos culturals, gastronòmi­cs i artesanals vinculats als oficis del mar, sense descartar algun ús comercial.

De projectes per a la transforma­ció definitiva del port de Barcelona en un barri més de la ciutat no en falten. Un d’aquests projectes que es va començar a parlar ja fa molts anys, un vaporetto (transport de passatgers per a trajectes curts) que uniria el Portal de la Pau amb la Nova Bocana, també podria ser més a prop de fer-se realitat. El port ja treballa en la preparació dels plecs del concurs per a l’adjudicaci­ó del servei.

La presidenta Mercè Conesa vol fer del Port Vell un ‘hub’ cultural, d’innovació i de coneixemen­t

 ?? XAVIER CERVERA ?? La seu institucio­nal del port de Barcelona, del 1907, amb les obres aturades des de fa mesos
XAVIER CERVERA La seu institucio­nal del port de Barcelona, del 1907, amb les obres aturades des de fa mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain