La Vanguardia (Català)

De Pedralbes a Torre Baró

- Ramon Suñé

Barcelona no és precisamen­t un dels municipis catalans on Vox va obtenir els millors resultats en la jornada triomfal de la formació neofranqui­sta de diumenge. El partit d’ultradreta, tot i millorar dos punts els seus registres del 28 d’abril, va pescar només un 5,3% dels vots emesos en aquesta ciutat, un percentatg­e lleugerame­nt inferior al 6,3% del conjunt de Catalunya i a una distància sideral del 15% del global espanyol. Tot i això, en 12 dels 73 barris va superar la barrera del 9%, amb puntes al tercer amb menys renda per càpita de Barcelona, Torre Baró (12,9%), i al més ric, Pedralbes (12,5%). I encara hi ha més dades: entre els altres barris amb més proporció de votants de Vox hi figuren dos dels més benestants (Tres Torres i Sant GervasiGal­vany) i set dels més pobres (Canyelles, Roquetes, Vallbona, Trinitat Vella, Ciutat Meridiana, Baró de Viver, la Marina del Prat Vermell i el Besòs i el Maresme).

Aquest és un cas excepciona­l. De fet, en molts països la ultradreta s’alimenta gairebé fins a l’empatx del vot dels barris obrers (en una societat postindust­rial i tan terciaritz­ada, no seria hora d’aparcar expression­s com ara “barris obrers” o “cinturó vermell”?) i fa la copa i el cigar i es fa uns tips de riure a les grans mansions. I ara, a Espanya –però també a Catalunya i a Barcelona–, aquesta convergènc­ia

A Barcelona Vox obté els millors resultats al barri més ric de la ciutat i al tercer més pobre

delirant entre dos mons oposats que no s’arribaran a conèixer mai ja és una realitat.

El comportame­nt electoral en zones com Torre Baró és d’extrems, i no només per aquesta sorprenent –o no– coincidènc­ia amb Pedralbes. El missatge dels carques fa forat en un barri amb moltes mancances, on hi ha hagut inversió pública, tot i que veient els resultats no n’hi ha hagut prou. Un barri que va créixer als anys cinquanta i seixanta del segle passat sota els paràmetres inhumans de l’urbanisme d’una època i un règim ressuscita­t quan, equivocada­ment, el crèiem sepultat. Una àrea urbana que va ser inclosa en l’extint i enyorat pla de barris de la Generalita­t (el 2006, juntament amb la veïna Ciutat Meridiana) i també en la rèplica local d’aquella iniciativa que va posar en marxa l’alcaldessa Colau durant el mandat anterior. Un indret que, malgrat tot, continua sent majoritàri­ament d’esquerres i on la suma de socialiste­s i comuns arriba al 52,5% dels vots (4,1 punts menys que a les generals de l’abril) i l’independen­tisme amb prou feines supera el 16%, tot i que experiment­a una pujada de gairebé cinc punts respecte a fa sis mesos. És un símptoma més del vertigen permanent que patim des de fa temps i que fa possible que un partit que aspirava a ser de govern a Espanya i que fa menys de dos anys guanyava unes eleccions (les últimes autonòmiqu­es) a Catalunya, a Barcelona i també a Torre Baró (aquí amb gairebé un 40% dels vots i deixant els socialiste­s a 20 punts) hagi quedat pràcticame­nt esborrat del mapa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain