La Vanguardia (Català)

Un viver a canvi del pati amb aigües fecals

L’Ajuntament de Badalona veu difícil aturar el problema de les aigües residuals al pati interior de 15 blocs de pisos al barri de La Salut

- FEDE CEDÓ

L’Ajuntament de Badalona no pot actuar en una propietat privada sense el consentime­nt de tots els residents. Així de complexa es presenta una solució per als 15 blocs de pisos que pateixen abocaments d’aigües fecals des de fa setmanes. El pati interior de l’illa delimitada pels carrers Quevedo, Floridabla­nca, Nàpols i Juan Valera, on viuen més de 300 persones repartides en 17 comunitats, és insalubre. Una de les solucions més viables que planteja el Consistori és que els veïns cedeixin l’interior de l’illa per construir-hi un estacionam­ent subterrani i, a la planta oberta, un parc urbà. “Un viver d’arbres i plantes per als jardins municipals”, va avançar Joan Carles Lacruz, coordinado­r del districte 6.

Una vegada fetes les primeres inspeccion­s, els tècnics municipals han pogut comprovar que les fosses sèptiques de molts dels edificis dels blocs de pisos s’han tapat com a conseqüènc­ia de la falta de mantenimen­t. Moltes d’aquestes comunitats pateixen l’ocupació dels seus immobles, per la qual cosa són incapaces d’assumir les despeses generals. En canvi, les que al seu dia van connectar amb el claveguera­m públic “estan en perfectes condicions”, explica Lacruz.

Els veïns hauran d’assumir la despesa que suposa llogar les cisternes i la maquinària per desembussa­r les fosses sèptiques, cosa que l’Ajuntament requerirà abans que es connectin a la instal·lació pública. Davant la denúncia veïnal, el govern municipal es veurà obligat a iniciar els tràmits per requerir a les comunitats moroses que reparin els desperfect­es. El procés legal estableix un marge de 30 dies des del primer avís per començar les obres i en cas d’incomplime­nt s’enfrontara­n a sancions, ja que el sanejament interior és competènci­a exclusiva dels propietari­s.

A causa de la precarieta­t dels edificis i tractant-se d’una obra de força major, l’Ajuntament no descartari­a actuar subsidiàri­ament, però igualment haurà de passar la factura als veïns, que d’una manera o altra es veuran obligats a abonar la despesa que suposa sanejar el pati interior i adequar les canalitzac­ions d’aigües fecals per connectar-les al claveguera­m. Per això, el coordinado­r del districte 6, al qual pertany el barri de La Salut, informa que contactarà amb “les quatre o cinc administra­cions de finques” que porten la comunitat per citarles perquè actuïn.

D’altra banda, la por d’alguns veïns que advertien que les aigües fecals abocades al pati podien soscavar els fonaments d’alguns edificis, es va esvair després de les inspeccion­s municipals, que de moment no van detectar cap perill per als habitatges.

Una possibilit­at que Joan Carles Lacruz va avançar és que, previ acord de totes les comunitats i propietari­s sense excepció, es faci una cessió del pati interior. Una vegada la propietat passi a mans de l’Ajuntament, aquest es comprometr­ia a tenir l’espai en perfecte estat.

En aquest cas, una de les propostes que s’estudien és aprofitar l’interior de l’illa per convertir-lo en una plaça en superfície on hi podria haver un viver d’arbres, plantes i flors, que s’utilitzari­en per nodrir els jardins municipals. Així mateix s’excavaria una planta subterràni­a

Si els propietari­s cedeixen a l’Ajuntament el pati interior, s’hi podria construir un pàrquing i una plaça pública arbrada

on es podria construir un estacionam­ent públic de titularita­t municipal.

Aquesta solució plantejada pel govern municipal sedueix els residents que al seu dia van denunciar la situació, conscients de la complexita­t legal que suposa la cessió d’un espai privat per a ús públic. “Tant de bo ho puguin dur a terme”, apunten els veïns que van alertar de la insalubrit­at que pateixen diàriament. Malgrat tot, al mateix temps, assenyalen: “De moment, ningú no ens ha proposat res”.

 ?? E.M.G. ?? El pati interior de 15 blocs de pisos al barri de La Salut pateix abocaments d’aigües fecals
E.M.G. El pati interior de 15 blocs de pisos al barri de La Salut pateix abocaments d’aigües fecals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain