La Vanguardia (Català)

Informació i propaganda

- Víctor-M. Amela

Quin compromís té la televisió amb la informació?”, em preguntave­n dijous en una xerrada al Museu Deu del Vendrell, el poble natal de Pau Casals. Si repasso la història, veig que la informació a la televisió és negoci (o comercial o polític). Cada informació televisada busca un profit en diners (convertibl­es en poder) o en poder (convertibl­e en diners). I això no pot ser de cap altra manera, perquè la tele no pot ser millor que nosaltres.

La televisió t’enganya tant com un mirall: cadascú creu que hi veu el que li convé creure. Així, la tele enganya només el ximple o el crèdul (com jo vull ser ben enganyat en un cinema o un teatre). Tota informació sempre és propaganda. No pot no ser-ho.

Si un canal informa d’alguna cosa, deixa d’informar d’una altra. Cada informació televisada imposa un enquadrame­nt i un enfocament. I, si et quadra, anomenaràs informació aquesta propaganda. I, si no et quadra, anomenaràs propaganda aquesta informació. Els peixos de l’aquari viuen a l’aigua malgrat que no saben què és l’aigua (no saber-ho és la prova de com de bé els va l’aigua...).

Si una informació televisada t’entra com l’aigua, sospita’n!: ets un peix d’aquest aquari. No em vaig sentir peix de l’aquari de TV3 quan vaig tornar del Vendrell: vaig haver de fer una gran marrada amb el cotxe a fi d’esquivar l’acampada política de la plaça Universita­t i arribar a casa, encendre la tele i... TV3 (Tot és mou) enviava a aquesta plaça una reportera que entrevista­va (en directe) un dels joves ocupants: vaig veure una entrevista més a un cap d’Estat o a un portaveu governamen­tal o a un ambaixador de la República

Unilateral que no pas a un manifestan­t queixós. Quins honors d’alt dignatari.

El noi acampat anunciava a TV3 alguna cosa sobre “negociar” , negociar per decidir si penjar o no llums de Nadal (a canvi de fer seure el president del Govern a una taula, obrir presons, cosetes així?). TV3 informa –sens dubte– alhora que fa –també– propaganda. Les altres television­s igual, per descomptat. Aquesta informació de TV3 conforta els que volen paralitzar Barcelona (suposo que per no ser prou unilateral­ista), i jo la puc anomenar propaganda perquè em fa sentir com un peix fora de l’aigua.

No deixaré de mirar TV3, per si millora. També he vist a TV3 tot el que cal veure sobre l’Assamblea d’Electes, un artefacte antipolíti­c a la recerca d’unanimitat­s impossible­s al Parlament de Catalunya (al qual usurpa, esquiva i menysprea). Tornat del Vendrell he pensat en Pau Casals, el seu fill il·lustre, que a l’ONU del 1971 va dir, com a català i demòcrata: “Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra”. Avui ploraria veient com ens el carreguem.

Intueixo que molta gent s’ha avorrit del parlamenta­risme (és a dir, de la democràcia): la passió per un somni dubtós els empeny a violentar parlaments, que maltracten, malbaraten i especegen com una joguina vella. El parlamenta­risme, quina antigalla!, pensen si veuen que no els serveix per a allò que volen (o declarar la independèn­cia, els uns, o il·legalitzar partits polítics, els altres). Ja veig que, d’aquí no res, afirmar que soc parlamenta­rista estarà molt mal vist. – @amelanovel­a

La informació a la tele imposa un enquadrame­nt i un enfocament; informació i propaganda alhora

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain