La Vanguardia (Català)

La vida de Franco arriba demà en color a Dmax

El canal estrena una sèrie documental biogràfica del dictador

-

La recent exhumació i el trasllat de les restes mortals de Francisco Franco ha tornat a situar el dictador en primera línia mediàtica. Dmax aprofita la circumstàn­cia per estrenar demà Franco. La vida del dictador en color, una nova sèrie documental de Minoria Absoluta que repassa en dos capítols d’una hora la vida del dictador amb imatges en color, seguint l’empremta d’anteriors projectes com España dividida: la Guerra Civil en color i España después de la guerra: el franquismo en color.

Un relat biogràfic que, a través d’imatges conservade­s per la Filmoteca Espanyola i altres arxius de l’època, narra la vida de Franco de manera cronològic­a des de la seva infantesa a Ferrol i els seus inicis a l’exèrcit, fins als successos que van venir després de la seva mort el 20 de novembre del 1975 i que van marcar el final del règim franquista.

Aquesta minisèrie il·lustra amb arxius documental­s, pictogràfi­cs i fílmics els aspectes clau en la biografia del dictador: el seu paper a la Guerra Civil, el seu ascens al poder i les seves relacions amb la resta de les potències occidental­s; el seu autonomena­ment com a cap de l’Estat, els seus successius governs i aliances, la repressió del règim i les seves polítiques econòmique­s i socials; les seves decisions entorn de l’elecció d’un successor i la seva resposta davant els escàndols de corrupció; l’aperturism­e cultural i social, les demandes dels sindicats i el terrorisme d’ETA. Però també quedaran reflectits aspectes més privats com la seva faceta com a patriarca del clan, la seva passió pel cinema i l’escriptura, la seva afició a la caça i la pesca, a navegar al seu iot privat i als banys de masses per enaltir al règim.

La nova sèrie reuneix material d’arxiu procedent de la Filmoteca Espanyola i de més de mig centenar d’arxius nacionals i internacio­nals tant públics com privats que conserven material de l’època. Encara que el gruix procedeix del Nodo, el noticiari oficial de la dictadura franquista i l’única font historiogr­àfica oficial entre el 1942 i el 1976, el nou format de Dmax inclou filmacions prèvies, algunes inèdites, dels seus inicis com a militar als anys vint i de la seva participac­ió en la cinta del 1926 La malcasada interpreta­nt-se a si mateix, fins al seu paper cada vegada més preeminent a la Guerra Civil.

Per fer aquesta producció, ha estat necessari acolorir un centenar de fotografie­s i més de 120.000 fotogrames a partir de les bobines de 16 i 35 mil·límetres conservade­s en els fons de la Filmoteca Espanyola. Dins d’aquest ampli arxiu audiovisua­l conservat fins ara s’han trobat diversos descartats, talls de pel·lícula que el règim deixava fora del Nodo i que ara s’emeten per primera vegada. Un d’aquests descartats recull les imatges inèdites de l’última aparició de Franco en un acte oficial, que oferien una imatge molt deteriorad­a del dictador.

Precisamen­t Franco. La vida del dictador en color arrenca amb les últimes imatges del dictador recollides per les càmeres del Nodo poques setmanes abans que morís, durant un bany de masses a la plaça Oriente de Madrid. Una imatge que mostra un Franco ja visiblemen­t dèbil i malalt després de gairebé quatre dècades de dictadura. Després de l’emissió de cada un dels dos lliurament­s de la sèrie, Dmax oferirà La mirada de los historiado­res, un programa en què més d’una vintena d’historiado­rs, acadèmics i politòlegs analitzen i contextual­itzen les imatges i els esdevenime­nts narrats a cada capítol.

 ??  ?? Una de les seqüències originals en blanc i negre que han estat acolorides en aquesta producció
Una de les seqüències originals en blanc i negre que han estat acolorides en aquesta producció
 ?? DMAX ??
DMAX

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain