La Vanguardia (Català)

Barcelona en crisi: el risc d’autoengany

Mirar cap a una altra banda mentre es cremen contenidor­s i les empreses expressen la seva alarma sobre el futur de Barcelona és una perillosa negació de la realitat: la projecció de la ciutat es deteriora i ja no n’hi ha prou a propagar bones notícies.

- Miquel Molina Luca De Meo, Esperanza Aguirre, mmolina@lavanguard­ia.es / @miquelmoli­na

Ales persones ens costa admetre que passem per una crisi. Ara bé, encara ens resulta més difícil assumir la nostra pròpia responsabi­litat en un fracàs, i, sobretot, resistir la tendència a l’autoengany, que és el recurs que fem servir quan volem negar una realitat que ens provoca disgust. El geògraf, biòleg i biogeògraf Jared Diamond ha desenvolup­at el tema al seu llibre Crisis. Cómo reaccionan los países en los momentos decisivos (Debate), en què traça un paral·lelisme entre les crisis que pateixen els individus i les que afecten els països.

Diamond, que parlarà sobre el seu assaig dijous vinent al CosmoCaixa de Barcelona, adverteix que el procés que denomina d’“autoavalua­ció honesta” requereix dos passos que no sempre es compleixen, ni en el cas dels països ni en el dels individus (per bé que en aquest seria òbviament més fàcil, atès que hi ha menys voluntats implicades). D’una banda, és imprescind­ible disposar d’una informació correcta i precisa. Però, sobretot, cal ser capaç d’avaluar aquesta informació amb total honestedat. I aquí rau l’essència del problema.

L’autor aporta diversos exemples d’obstinació col·lectiva a rebutjar la realitat. La majoria no venen al cas perquè estan relacionat­s amb episodis bèl·lics, però n’hi ha algun que és susceptibl­e d’evocar situacions presents. Per exemple, el dels Estats Units de Donald Trump, el país de Diamond, on l’autor destaca que molta gent continua negant problemes tan evidents com ara la polaritzac­ió política, la baixa participac­ió electoral, les desigualta­ts o la poca mobilitat socioeconò­mica, factors que també estan perjudican­t el prestigi exterior dels EUA.

No ha estat mai fàcil que les persones valorin les raons del rival i que cedeixin quan les han convençut que anaven errades. Aquesta dificultat, però, ha augmentat ara en aquesta mena de societat bombolla propiciada per les xarxes socials. La temptació inconscien­t de negar la realitat es reforça en aquest món feliç de les persones afins que són els comptes de Twitter, Facebook o Instagram. No hi ha cap indicador econòmic negatiu que no es pugui capgirar per convertir-lo en munició argumental contra l’enemic.

En això s’ha convertit el debat sobre si els persistent­s bloquejos independen­tistes, molt concentrat­s a l’àrea de Barcelona, estan malmetent la imatge i l’economia de la ciutat i de passada afavorint Madrid. En realitat, el debat se circumscri­u a un cercle pervers: n’hi ha que defensen que sí; qui afirma que no tenen incidència i qui admet que la situació empitjora però es justifica en nom de la somiada independèn­cia. El resultat, en alguns casos, és que els arguments de l’altra part s’utilitzen de manera malintenci­onada per retroalime­ntar els propis.

Ara bé, la realitat és tossuda i no deixa de manifestar-se. president de Seat i persona mesurada que sempre ha evitat irrompre en el debat polític, ha advertit aquesta setmana que la imatge que projecta Catalunya no ajuda a atreure inversors, mentre que la Cambra de Comerç Britànica a Espanya deia que una de cada tres empreses del seu país s’ha replanteja­t les seves inversions a Catalunya.

També aquesta setmana, GSMA-Mobile World Congress, responent a preguntes d’aquest diari, explicava que els aldarulls recents no han afectat cap de les fires que aquests dies s’han celebrat a Barcelona, però admetia que està seguint molt de prop el conflicte per avaluar el risc d’impacte en el seu congrés.

El del Mobile World Congress és un exemple clar de polaritzac­ió de caire polític. Certa premsa de Madrid dona alegrement per fet que Barcelona perdrà l’esdevenime­nt abans que expiri el contracte signat fins al 2023, mentre que part de l’independen­tisme continua encoratjan­t la revolta al carrer –de vegades des del mateix Govern– tot i saber que els comportame­nts violents compromete­n el futur de certàmens firals com aquest.

El debat sobre la continuïta­t del Mobile potser hauria de ser menys visceral. Si l’edició del 2020 transcorre sense incidents és molt probable que el congrés ni tan sols es plantegi la possibilit­at d’anar-se’n, almenys abans del 2023. El certamen s’ha fet més gran a Barcelona gràcies a organitzac­ions i profession­als locals, de manera que està profundame­nt arrelat a la ciutat.

Tanmateix, és evident que la inestabili­tat política i la persistènc­ia d’incidents al carrer dificulten la inversió i la captació i retenció de talent. L’àlbum fotogràfic de la ciutat insurgent es renova cada dia, per més minoritàri­es que estiguin sent les mobilitzac­ions després que l’independen­tisme majoritari hagi optat per participar només en les grans marxes pacífiques. I les ciutats competidor­es en prenen nota.

El director de Barcelona Global, Mateu Hernández, ha pogut comprovar aquesta setmana fins a quin punt ha canviat la percepció exterior de la ciutat. A Bogotà, on participav­a en una jornada sobre ciutats globals organitzad­a pel fòrum empresaria­l ProBogotá, el representa­nt barceloní es va haver de posar a la defensiva, mentre que Madrid era convidada com a model de metròpolis d’èxit (això sí, la ponent era investigad­a per corrupció).

A les jornades es va presentar Barcelona com a exemple de ciutat convulsa, juntament amb Hong Kong i París. Hernández, sobre com es pot gestionar des de la societat civil una crisi política i de seguretat com la barcelonin­a, va respondre que no queda cap altre remei que fer-ho “parlant d’allò que fem i no d’allò que som”, referint-se a les polítiques de promoció cultural o d’atracció de gent amb talent.

Amb tot, diàriament comprovem que persisteix una resistènci­a a acceptar que Barcelona ja està pagant un cost pels aldarulls. Fins quan? “Igual que els individus –escriu Diamond–, els països poden ignorar, negar o minimitzar el problema en un moment inicial, fins que té lloc algun esdevenime­nt extern que posa fi a la fase de negació”.

El debat sobre el Mobile ha de ser menys passional: si l’edició del 2020 transcorre amb tranquil·litat es voldrà quedar

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? L’àlbum fotogràfic de la ciutat convulsa es renova cada dia
MANÉ ESPINOSA L’àlbum fotogràfic de la ciutat convulsa es renova cada dia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain