La Vanguardia (Català)

Eficàcia i sensibilit­at

-

Concert inaugural del Palau de la Música

Intèrprets: NDR Elbphilhar­moniie Orchester i Leonidas Kavakos (solista) Direcció: Alan Gilbert Lloc i data: Palau de la Música Catalana (13/XI/2019)

Concert inaugural de temporada al Palau amb una bona proposta: una bona orquestra de les ràdios alemanyes, director amb experiènci­a, i un gran solista com Leonidas Kavakos amb una de les seves especialit­ats: el Concert núm. 2 per a violí de Béla Bartók. Kavakos és, sens dubte, un gran músic i l’atracció d’una orquestra per al seu caràcter és inevitable. Segurament els seus passos aniran en la via de la direcció, tot i que almenys en les ocasions en què el vam escoltar, li queda molt per reflexiona­r.

És en aquest repertori, en què se sent molt còmode, on s’imposa la seva mestria amb la limpidesa del so i una musicalita­t mai exagerada en el lirisme. Hi ha molts concerts d’aquests anys d’entreguerr­es en què esperem que digui la seva paraula, i en aquesta ocasió va saber expressar el melodisme adequat quan Bartók es mostra més lineal amb la tradició (després de la cadència, per exemple), va brodar la polifonia d’aquest fragment difícil i va assegurar amb precisió i neteja i un so ters als Allegros. Va haver-hi grans aplaudimen­ts merescuts.

La part forta orquestral va arribar amb la Simfonia núm. 7 d’Anton Bruckner, tot i que en el Bartók l’orquestra va mostrar una gran profession­alitat; músics amb experiènci­a d’anys que van respondre a un director que va subratllar contrastos i plànols.

La Setena de Bruckner té moltes lectures, fins i tot pel mateix compositor, encara que el primer moviment no va resultar amb la finor i l’expressió que hagués merescut en la plena veu, i un fraseig més intens en l’episodi cambrístic de contrabaix­os i fustes, per exemple.

El segon té una força temàtica tan ben orquestrad­a en la resposta de la corda i els matisos, i en la compaginac­ió i desenvolup­ament del conjunt, amb les seves idees i tornades i picades d’ullet, que ningú no queda immune d’aquesta potència que contínua en l’Scherzo i manté la força en el vibrant moviment final.

Un bon concert que mostra la gran eficàcia d’aquests conjunts alemanys que, tret de matisos i amb bons directors, tenen poc a envejar a les orquestres internacio­nals de primera línia.

JORGE DE PERSIA

 ?? TONI BOFILL ?? Leonidas Kavakos al Palau
TONI BOFILL Leonidas Kavakos al Palau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain