La Vanguardia (Català)

Una tasca important

-

‘La voix humaine’ -Poulenc

Intèrprets: : Mercedes Gancedo, soprano; Julius Drake, piano Lloc i data: Life Victoria. Sant Pau Recinte Modernista (12/XI/2019)

Cap a mitjans del segle XX hi va haver una sèrie de peces operístiqu­es breus basades en una conversa telefònica d’una protagonis­ta amb el seu amant: Giancarlo Menotti va ser el primer, amb Il telefono (Nova York, 1947), que té un to més humorístic, i Xavier Montsalvat­ge en va estrenar una, Una voce in off, amb un enregistra­ment magnetofòn­ic (Barcelona, 1962). La de Poulenc, situada entre les dues (París, 1959), és sens dubte la més patètica, ja que la protagonis­ta i única intèrpret, Elle, es desespera quan se sent abandonada per Lui durant la seva llarga conversa telefònica. Aquest Lui no el sentim, al revés que els altres dos amants: el de Montsalvat­ge, a través d’un enregistra­ment magnetofòn­ic; el de Menotti es presenta a casa d’ella i acaba declarants­e-li per telèfon i és l’única que acaba bé. És una curiosa intervenci­ó d’una font sonora moderna en un gènere que fàcilment es qualifica d’antiquat, però això no acaba de ser cert, com hem vist.

A la sala Domènec i Montaner de Sant Pau l’acústica no és gaire bona per sentir bé aquesta “veu humana”, tot i que va ser ben dita i interpreta­da per Mercedes Gancedo, amb un francés sense les erres típiques, però molt cuidat. Molt eficaç la col·laboració pianística de Julius Drake, que va atacar l’obra amb entusiasme i la va conduir sense màcula durant tota la representa­ció. Cal subratllar l’esforç de Gancedo per dominar aquest extens recitat i cantat que li ha d’haver suposat un esforç vocal i d’aprenentat­ge de setmanes (ella és sud-americana). Es va implicar en el personatge evoluciona­nt des d’una elegant butaca rosa fins al davant del piano, amb el telèfon a la mà, i només hi vam trobar a faltar, per allò de dir alguna cosa, que potser les expression­s facials no acabaven de ser les que correspond­rien a la situació anímica.

ROGER ALIER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain