La Vanguardia (Català)

Holanda torna a una gran cita però posa el liderat en safata a Alemanya

Croàcia obté el bitllet per a l’Euro i Gal·les, amb Bale de titular, depèn de si mateix

- Barcelona CARLES RUIPÉREZ

Holanda necessitav­a un punt, li valia un empat i va aconseguir un 0-0 a Belfast. De Jong, De Ligt i Van Dijk jugaran el seu primer gran torneig internacio­nal amb la selecció després del fracàs que els Països Baixos no es classifiqu­essin per a l’Euro de França el 2016 ni per al Mundial de Rússia el 2018. Aquest estiu, Holanda sí que hi serà a la propera Eurocopa.

Ronald Koeman ha sabut reconduir els designis de la selecció oranje. Al seu dia, ni Guus Hiddink, ni Danny Blind ni Dick Advocaat no van poder arreglar la situació a Holanda. S’acabava la generació dels Van Persie, Sneijder, Robben i Kuyt. I Koeman va ser qui es va atrevir per fi a donar-los el relleu amb els joves talentosos. I va encertar de ple amb la seva aposta.

L’exentrenad­or de l’Everton, el Southampto­n, el València o el Benfica ha confeccion­at un equip valent, que no s’arronsa, ofensiu, amb molta mobilitat en atac i al qual, si cal posar un inconvenie­nt, és que li falta un golejador nat. Ho va notar a Windsor Park.

Tot i això, el bitllet obtingut té cert regust amarg. Perquè no va poder passar del 0-0 inicial a Irlanda del Nord, unes taules que serveixen el liderat del seu grup amb safata a Alemanya, que no va fallar contra Bielorússi­a i té a la seva mà ser primera de grup. I hauria pogut ser pitjor per a Holanda si Davis hagués encertat davant Cillessen des dels 11 metres, però el seu penal se’n va anar als núvols.

Per la seva part, Löw va parlar amb els seus dos porters i va prendre la decisió salomònica que es repartissi­n els partits. A Neuer li va correspond­re el de Bielorússi­a i al blaugrana Ter Stegen li va tocar el de dimarts contra Irlanda. Sort va tenir Alemanya del porter del Bayern, ja que la va salvar en diverses ocasions davant una Bielorússi­a atrevida, sense res a perdre. Fins i tot es va permetre el luxe d’aturar un penal amb el partit ja decidit.

Primer, en una acció de porter modern, a qui no li importa sortir corrents fins a gairebé el centre del camp per avançar-se al davanter i tallar la pilota. Després, amb una parada a mà canviada espectacul­ar. Una volada que hauria firmat l’Oliver Kahn en persona al seu dia i que va evitar un golàs de Stasevich.

El porter va posar la seguretat en l’àrea germànica i Gnabry i Ginter van inventar la jugada màgica a l’altra porteria. Just després del que va poder ser el 0-1, Gnabry va rebre com a extrem, va giravoltar en l’àrea i va centrar ras. Ginter va rematar a la xarxa de taló i d’esquena amb una maniobra de ballarí que va deixar Sutor amb un pam de nas. El cert és que el central del Borussia Mönchengla­dbach, que jugava a casa, es va aprofitar d’una posició avançada i el gol hauria d’haver-se anul·lat. Però sense el VAR va apujar al marcador i va donar oxigen abans del descans a Alemanya, que al principi de la segona meitat va augmentar el seu avantatge amb una jugada assajada de córner.

El va botar Kroos per ras, Ginter va deixar passar i Goretza, a la frontal, va empalmar a la xarxa davant una defensa rival de nou atònita. Kroos va tancar la golejada amb dos gols, que es van unir als dos d’Hazard amb Bèlgica a Rússia (1-4).

En el grup E, Croàcia també va obtenir el seu passaport després de remuntar en cinc minuts Eslovàquia quan Vlasic, substitut de Rakitic, i Petkovic, el nou Mandzukic, van batre Oblak. El triomf de Gal·les a Bakú (0-2) fa que l’equip de Bale depengui de si mateix. Si guanya dimarts a Hongria estarà classifica­t a Cardiff.

L’extrem del Madrid va ser titular malgrat que no ha disputat un sol minut amb els blancs des del 5 d’octubre. Bale va passar inadvertit a Bakú i en el minut 59 Giggs va optar per donar-li descans. Dimarts necessita la seva millor versió.