La Vanguardia (Català)

Federer també claudica

Tsitsipàs supera el suís i disputarà la seva primera final en el debut al torneig

- Barcelona

Roger Federer també va claudicar al Masters. Les finals de l’ATP es van quedar sense el suís després de veure com eren eliminats anteriorme­nt Rafa Nadal i Novak Djokovic. Stéfanos Tsitsipàs (21 anys) va ser l’encarregat d’enviar a la lona l’helvètic, que va lluitar contra un rival molt encertat i contra els seus propis errors. El grec va vèncer per 6-3, 6-4 en 1 hora i 36 minuts i es va classifica­r per a la seva primera final en aquest torneig després d’aprofitar les oportunita­ts que va tenir i jugar amb més criteri els punts decisius. Com si el veterà fos ell i no Federer, que als seus 38 anys tanca una temporada agredolça. Només va transforma­r una de les 12 pilotes de trencament que va tenir. Una llosa. La seva campanya quedarà marcada al full de serveis pel títol de Wimbledon, que va deixar escapar en un partit èpic contra Djokovic.

Federer buscava la seva onzena final al Masters. Déu-n’hi-do. Esperonat pel públic londinenc, el suís va entrar amb moltes ganes però ja en el primer joc es va donar una constant de tot el partit: el de les pilotes de trencament dilapidade­s. En va tenir una de sortida i la va perdre. En canvi al següent joc Tsitsipàs no va perdonar i va rendibilit­zar dues esmaixades fallades per Federer per dominar el marcador.

Ja no cediria mai el control malgrat que el suís lluitava i lluitava. Però alternava punts propis de la seva grandesa amb espifiades infantils, especialme­nt amb la dreta, cop amb què va cometre 17 errors no forçats. El drive de l’helvètic era un malson, li faltava consistènc­ia, ingredient que no va perdre mai el grec. Federer va tenir opcions de recuperar l’equilibri a la primera mànega, però no ho va poder fer. El novè joc va resultar fascinant. Tsitsipàs va necessitar set pilotes de set per adjudicar-se’l i Federer també va gaudir d’opcions per continuar al peu del canó. L’hel·lè es va sortir amb la seva després d’un recital de cops a un i altre costat. Federer corria i fins i tot suava. Sense èxit.

El decorat va mantenir aquestes coordenade­s després perquè Tsitsipàs va tornar a trencar el servei de Federer. La cosa no pintava gaire bé per al preferit de la grada, però finalment va poder doblegar el servei del grec, a la desena pilota de break! Els espectador­s rugien. Volien més espectacle i que reaccionés Federer, que va aconseguir el 2-2 al segon set.

Tot i això, tant com li havia costat trencar el servei del seu adversari, al joc següent perdria altra vegada el seu. Tsitsipàs només va necessitar quatre pilotes de trencament per trencar tres vegades el servei de Federer. El partit estava en mans del grec, que es va imposar amb un ace després d’aixecar dues pilotes de trencament més.

Federer no va gaudir de la lucidesa que va tenir en el partit contra Djokovic. Tsitsipàs es vol convertir en mestre de mestres en la seva primera participac­ió. Els tres clàssics han sucumbit a Londres. És la segona vegada en deu anys que a la final del Masters no hi ha ni Federer, ni Djokovic ni Nadal. L’altra va ser el 2017, quan Dimitrov va batre Goffin. Arrenca una nova era?

És la segona vegada en deu anys que a la final no hi ha ni l’helvètic, ni Djokovic ni Nadal

 ?? DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP ?? Stéfanos Tsitsipàs celebrant el seu triomf contra Roger Federer ahir a Londres
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP Stéfanos Tsitsipàs celebrant el seu triomf contra Roger Federer ahir a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain