La Vanguardia (Català)

La generació més nombrosa també es vol jubilar aviat

Els ‘baby boomers’ es volen retirar als 62 però temen dificultat­s

- Madrid

La generació coneguda com del baby boom, la més nombrosa de la història, està a les portes de començar a jubilar-se. Aviat es podran retirar els que van néixer a finals dels anys cinquanta, i amb ells comença un període en què els comptes de la Seguretat Social hauran de suportar una forta pressió, que no se suavitzarà fins que es jubilin els que ara acaben de superar els 40 anys. Malgrat aquesta situació, els baby boomers (nascuts entre el 1957 i el 1977) voldrien deixar de treballar de mitjana entorn dels 62 anys, tot i que més de la meitat creu que el seu confort econòmic quedarà compromès quan siguin més grans.

Aquesta generació de treballado­rs calcula que s’acabaran jubilant als 66 anys, segons una recent enquesta de l’Institut BBVA de Pensions. Seria, doncs, per sota de l’edat ordinària, que amb la reforma del 2011 ha augmentat gradualmen­t i d’aquí vuit anys quedarà fixada en els 67 anys. Es tracta d’una percepció que no varia per sexe ni per nivell d’estudis o d’ingressos a la llar. Només un 40% dels 4.000 enquestats d’entre 42 i 62 anys es va mostrar convençut que es retiraria amb 67 anys o més. D’aquests, un 14% va apuntar a almenys els 70 anys, una barrera que ja es comença a debatre en altres països avançats.

I tot això mentre més de la meitat dels ocupats –un 65% de les dones– de la generació del baby boom creuen que, quan siguin més grans, els seus ingressos els impediran “viure sense dificultat­s”. “Encara sabent que la jubilació no serà una època d’alleujamen­t econòmic per a una part d’ells, els baby boomers no pensen treballar més que els seus pares. Consideren el temps una variable més important que els recursos de què disposaran quan es jubilin”, explica la professora de Sociologia Elisa Chuilá, membre del fòrum d’experts de l’Institut BBVA de Pensions.

Segons l’enquesta, tampoc no semblen gaire receptius davant la possibilit­at de fer compatible pensió i feina, una de les mesures que els experts consideren que podria contribuir a alleujar els futurs costos per al sistema públic de pensions. Vuit de cada deu afirmen que s’estimen més jubilar-se “completame­nt” i, per tant, no estan interessat­s a treballar una part de la jornada. Entre els que hi estan disposats, menys de la meitat ho vinculen a millorar la pensió. A la majoria la mou el desig de “continuar en actiu”.

Chuliá va considerar “sorprenent” que un col·lectiu que es va acostant a l’edat de jubilació i, a més, es planteja retirar-se abans de l’edat ordinària mostri un gran desconeixe­ment sobre quant cobrarà del sistema públic. Tan sols

“Se senten inquiets però no amoïnats; potser si no fossin propietari­s estarien més preocupats”

poc més d’una quarta part d’aquesta generació assegura que en té una idea aproximada. “Crida l’atenció, perquè passaran una part important de la vida com a pensionist­es i no saben quins ingressos tindran, malgrat que hi ha mecanismes per fer un càlcul aproximat”, va apuntar l’experta.

“És una generació inquieta però no amoïnada; potser si un 80% no fossin propietari­s estarien més preocupats”, va concloure. L’informe de l’Institut BBVA de Pensions revela que un 23% dels ocupats de mitjana edat tenen dos habitatges o més. Pels autors de l’estudi hi ha un canvi d’actitud en relació amb qui es farà càrrec dels grans. Amb la baixa natalitat i l’augment de la mobilitat dels fills creuen que es va consolidan­t la idea que les persones grans s’han de garantir la atencions. Així, sis de cada deu amb habitatge en propietat diuen que estan disposats a utilitzar-lo com a font de finançamen­t si els fan falta diners per viure.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Els baby boomers són els nascuts entre el 1957 i el 1977
ROSER VILALLONGA Els baby boomers són els nascuts entre el 1957 i el 1977

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain