La Vanguardia (Català)

Els 52 de Vox

Entre els diputats de la formació ultra, molts homes, advocats, militars i treballado­rs públics, formats a les files del PP i defensors de valors franquiste­s

- Madrid

Com un vendaval. Així han entrat al Congrés dels Diputats 52 membres de la formació ultra Vox, una cosa impensable fa només uns mesos en una societat que es vantava de no haver permès l’entrada al Parlament de partits ultres com ha passat en d’altres països europeus. Allà estan, liderats per un Santiago Abascal que ha fet de la unitat d’Espanya la seva exclusiva raó de ser i de la immigració i el feminisme, els seus cavalls de batalla.

Però, qui són aquests diputats les veus dels quals se sentiran des del desembre al Congrés?, d’on venen? Una bona part coneixen la vida política perquè s’han format al PP; el van abandonar perquè considerav­en, sobretot, que era tebi en la lluita contra l’independen­tisme català i perquè no derogava lleis com la de Memòria Històrica, la del matrimoni homosexual o la de l’avortament. D’altres, senzillame­nt perquè el partit no va comptar amb ells.

També hi ha nostàlgics de la dictadura: militars que han firmat manifestos profranqui­stes, víctimes d’ETA i periodiste­s. Crida l’atenció la quinzena de llicenciat­s en Dret i el nombrós grup que treballa per a les administra­cions públiques (metges, professors, jutges o advocats de l’Estat). Com a nota de color, trobem el personatge televisiu Rafael Lomana (concursant de Supervivie­ntes) i l’escultor resident a Alcalá de Henares (Madrid) que ha sortit per Zamora, Pedro Jesús Requejo.

Formats al PP

Santiago Abascal (43 anys) coneix bé el món de la política. No en va es va afiliar al PP als 18 anys i des dels 23 anys que en viu i ha ocupat càrrecs públics (regidor de Laudio, Àlaba; diputat del Parlament Basc). Després de l’etapa basca, se’n va anar a l’administra­ció madrilenya de la mà d’Esperanza Aguirre. El novembre del 2013, abandona el PP per fundar Vox.

Dels seus temps al País Basc va conèixer Luis Gestoso, militant durant dècades del PP i uns mesos de Ciutadans, partit del qual va sortir després de ser imputat per una operació urbanístic­a. El diputat per Cantàbria, Emilio Jesús del Valle, també ha ostentat diferents càrrecs públics amb governs del PP, des de secretari general d’Economia i Hisenda del Govern de Cantàbria fins a conseller de Presidènci­a.

Per a qui no serà desconegut el Congrés és per a Lourdes Méndez Monasterio, diputada del PP durant tres legislatur­es. També va ser consellera de Treball en el Govern de Múrcia amb Ramón Luis Valcárcel. Méndez, amb una clara actitud antiavorti­sta, va demanar la seva baixa del PP el 2018 per discrepànc­ies amb el partit en relació amb aquest assumpte. També procedeix del PP el director comercial Tomás Fernández, ara diputat per Huelva.

Però el més veterà de tots en el món de la política és, sens dubte, Ignacio Gil Lázaro, un històric del PP valencià, que el 2018 va decidir marxar d’un partit que ja no comptava amb ell.

Defensors de temps passats

Molts dels que aviat ocuparan una butaca del Congrés, el mateix on va entrar el colpista Antonio Tejero el 1981, defensen les figures de José Antonio i del dictador Francisco Franco. Entre ells, el secretari general de Vox, Javier Ortega

Smith, advocat de professió i que ha guanyat notorietat com a acusació particular en el judici de procés, amb el recent elegit diputat per Saragossa, Pedro Fernández. El diputat per Ciudad Real, Ricardo Chamorro, també advocat, és el delegat de la Fundació per a la Defensa de la Nación Española (Denaes). Sempre ha militat en partits ultres, com a Democràcia Nacional o Plataforma 2000.

Mereix una especial menció Víctor Guido González Coello, de Portugal. Guido, que forma part d’una associació ultracatòl­ica, va ser condemnat pel Tribunal Suprem per “irregulari­tats comptables greus” en una empresa, i inhabilita­t per “representa­r o administra­r a qualsevol persona” durant tres anys (El País). A més, és el propietari de Vox. La formació presidida per Santiago Abascal té llogada la seva nova seu a Coravest SL, una empresa immobiliàr­ia de la qual és apoderat el diputat per Salamanca, segons Infolibre.

Franco i Barcelona

Els dos escons que ha obtingut Vox en les circumscri­pcions catalanes seran ocupats per Ignacio Garriga Vaz i Juan José Aizcorbe. El cap de llista per Barcelona, que ja va entrar al Congrés en els comicis de l’abril passat, és odontòleg i professor universita­ri. Garriga (1987), fill d’un català amb arrels belgues vinculades al nacionalis­me flamenc, i una espanyola d’origen equatoguin­eà, serà juntament

amb el socialista Luc André Diouf

un dels dos parlamenta­ris negres. Tuitaire assidu, en el missatge que encapçala el seu compte fa seves una paraules d’Abascal en què defensa que “els de Vox ni són feixistes, ni masclistes ni racistes...”. Tot i això, aprofita cada 18 de juliol per mostrar la seva admiració a les xarxes per l’aixecament de Franco, tot i que aquest últim no ho va fer.

Aizcorbe, nascut a Barcelona fa 60 anys, ha estat conseller delegat d’Interconom­ía i advocat de la família Franco en el plet per la propietat de dues estàtues del Pòrtic de la Glòria de la Catedral de Santiago de Compostel·la. La seva trajectòri­a política va començar fa gairebé quatre dècades de la mà de Fuerza Nueva. Després va intentar arribar al Parlament Europeu sota les sigles del Front Nacional de Blas Piñar i, més tard, pel Partit Demòcrata Espanyol. Alejo Vidal-Quadras li va donar suport perquè liderés el PP a Catalunya, ja que va perdre davant d’Alberto FernándezD­íaz. El seu deambular ha culminat a Vox.

En la reserva

Quatre militars han obtingut escó per Vox, alguns d’ells destacats defensors del dictador Franco, com Agustín Rosety Fernández, de 72 anys (diputat per Cadis) o Alberto Teófilo, de 68, (Castelló). Els altres militars han obtingut escons per Alacant i Màlaga.

Experts en comunicaci­ó

El món de la comunicaci­ó també ha estat una bona pedrera per a la formació ultradreta­na. Fins a cinc diputats tenen a veure amb aquest àmbit profession­al: des del periodista i expresiden­t de la Federació Espanyola de Caça, Ángel López Maraver, que s’ha presentat per Guadalajar­a, al cap de llista per Toledo, Manuel Mariscal, vicesecret­ari de comunicaci­ó i responsabl­e de la tan exitosa com qüestionad­a estratègia digital de Vox. Mariscal, de 27 anys, va fer pràctiques a La Moncloa (Secretaria d’Estat de Comunicaci­ó) i va portar les xarxes socials de la líder del PP, Esperanza Aguirre.

Víctor Manuel Sánchez del Real, diputat per Badajoz, es defineix com a empresari i assessor de comunicaci­ó. Nascut el 1969, collabora amb Vox des de la fundació i poc abans del 10-N va protagonit­zar, amb Macarena Olona, un enfrontame­nt amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que va acabar amb l’expulsió de la junta de portaveus dels dos diputats.

Víctimes d’ETA

A més de ser periodista i portar fins a les eleccions la premsa de Vox a Ceuta, la diputada Teresa López va ser delegada de l’Associació Andalusa de Víctimes del Terrorisme (AVT) a la ciutat autònoma durant cinc anys. És filla d’un funcionari de presons ferit per un paquet bomba el 1992 i candidata a les eleccions europees per UPyD el 2009. També entren al Congrés Antonio Salvá, uròleg i pare del guàrdia civil Diego Salvá, assassinat per ETA el 2009 a Mallorca. Salvá sap què és presentars­e a unes eleccions: no en va ha estat candidat al Senat pel PP i per la formació Actúa Balears. Completa la llista dels diputats del partit ultradretà l’expresiden­t de l’AVT Francisco José Alcaraz, primer senador de Vox per designació autonòmica, en què va impedir l’aprovació d’una declaració contra els atacs al col·lectiu LGTBI i una altra de suport als afectats dels incendis d’aquest estiu a Gran Canària per una al·lusió a la crisi climàtica.

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? El líder de Vox, Santiago Abascal, amb els seus lloctinent­s Iván Espinosa de los Monteros i Ortega Smith, al costat de la diputada i dona de Monteros, Rocío Monasterio
JAVIER LIZÓN / EFE El líder de Vox, Santiago Abascal, amb els seus lloctinent­s Iván Espinosa de los Monteros i Ortega Smith, al costat de la diputada i dona de Monteros, Rocío Monasterio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain