La Vanguardia (Català)

Desacceler­ació no és recessió

-

L’ economia espanyola s’ha de preparar per afrontar la desacceler­ació que ve. Aquest any, el creixement del producte interior brut quedarà al voltant del 2%, davant el 2,6% de l’exercici anterior. El 2020 ho farà al voltant de l’1,5%, menys de la meitat del que registrava en les èpoques de màxima recuperaci­ó. Això comporta la reducció del ritme de creació d’ocupació, un menor consum, la moderació dels ingressos fiscals i, en conseqüènc­ia, un menor marge de maniobra per a la millora de les polítiques socials.

L’escenari econòmic que ve suposa un canvi de cicle cap a un creixement més moderat, en línia amb la debilitat que registra la zona euro en el seu conjunt, especialme­nt Alemanya, però en principi és lluny de la recessió que alguns pronostiqu­en. Els missatges apocalípti­cs que es llancen des de les formacions polítiques de la dreta, davant un eventual govern d’esquerres, en res no ajuden el clima de confiança que necessita l’economia per sostenir la demanda interna, ja que debiliten les decisions de despesa i d’inversió de consumidor­s i empreses.

La gestió de la política econòmica i social en la nova etapa, tot i això, exigeix més rigor, més prudència i més eficàcia de la que es pot fer en èpoques d’expansió. El futur, doncs, dependrà en gran part de l’encert en les mesures i decisions que adopti el nou govern de coalició amb Unides Podem que intenta formar Pedro Sánchez en la confiança que aconseguir­à sortir airós de la investidur­a. El fet que al capdavant de la vicepresid­ència econòmica se situï l’actual ministra d’Economia, Nadia Calviño, és una garantia que la política econòmica es mantindrà en la línia d’ortodòxia correcta, tal com així ho ha entès la mateixa Comissió Europea.

La desacceler­ació econòmica es produeix per l’impacte de les tensions comercials internacio­nals i del menor creixement mundial en el descens de les exportacio­ns i en un menor impuls de la demanda interna, ja que les empreses han reduït les inversions i els consumidor­s han limitat les despeses per estalviar més. Això, al seu torn, es tradueix en un menor ritme de creació d’ocupació. Malgrat tot, segons les previsions, es crearan 500.000 nous llocs de treball en els propers dos anys. La xifra és important, però és la meitat de la que es creava fins ara. Està previst que la taxa d’atur es redueixi, en aquest període, del 14% actual fins al 12%.

L’economia espanyola, si no es cometen errors en la política econòmica, està preparada per fer front a aquest nou escenari de desacceler­ació. La continuïta­t de la creació d’ocupació, encara que sigui inferior a la que es registrava fins ara, és fonamental per al sostenimen­t de la demanda interna, que continuarà sent el motor de l’economia. També ho és la recuperaci­ó que registren els augments salarials.

Altres punts forts de l’economia espanyola en aquest procés són el superàvit que registra la balança per compte corrent, que garanteix una menor dependènci­a del capital exterior; la important reducció de l’endeutamen­t de famílies i empreses; la baixa inflació, i la liquiditat i elevada capitalitz­ació del sector financer, així com la competitiv­itat de les seves empreses.

La política monetària expansiva que manté el BCE, juntament amb els baixos tipus d’interès, garanteix un finançamen­t suficient i el sostenimen­t de l’elevat endeutamen­t públic del país a un cost assumible. Caldria evitar, tot i això, que el dèficit públic es disparés. En paral·lel, les incerteses internacio­nals semblen reduir-se amb l’acostament comercial entre els Estats Units i la Xina, l’allunyamen­t d’un Brexit dur i la lleugera millora de perspectiv­es de l’economia alemanya.

La clau en aquesta nova etapa que afronta l’economia espanyola està en mantenir una política econòmica ortodoxa, no cometre errors que lesionin la confiança dels agents econòmics i afrontar adequadame­nt, i amb els consensos més amplis possibles, els reptes i les reformes pendents.

L’economia espanyola s’ha de preparar per a una etapa de menor creixement econòmic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain