La Vanguardia (Català)

Ultres amb galons

- Glòria Serra

Després de les eleccions, el major nombre de trucades preocupade­s, preguntes i dubtes que m’han arribat giren entorn de l’espectacul­ar augment de Vox. El partit ultra entra al Congrés amb 52 escons que garanteixe­n ingressos bastant suculents, quotes de poder i un bon altaveu. Però de moment no governen i, com han pogut comprovar Ciutadans i Unides Podem, no és el mateix fer un míting o anar a una tertúlia que fer política de veritat a les cambres parlamentà­ries. Allà es més fàcil equivocar-se, visibilitz­ar la manca de formació o caure en algunes de les trampes que els paren la resta de partits per mostrar la seva inexperièn­cia. Veurem quin és el recorregut real de Vox a partir d’ara abans de posar benes a possibles ferides democràtiq­ues.

Em preocupa més la penetració de Vox entre les forces de seguretat i l’exèrcit. Diversos generals retirats han estat candidats de la formació d’Abascal i el recompte de vots mostra la seva influència als barris a l’entorn de les casernes. No és un fenomen estrictame­nt espanyol. També s’ha pogut comprovar en d’altres països amb un augment fulgurant de l’extrema dreta feixista, com ara el cas d’Hongria, Polònia, Gran Bretanya, Itàlia o Grècia, el primer país del sud on els extremiste­s d’Aurora Daurada van començar a imposar-se a les urnes. Els militars no acostumen a parlar. De fet, a Espanya, exèrcit i Guàrdia Civil tenen prohibides les representa­cions sindicals. Però a la Policia Nacional un nou sindicat, Justicia Policial (Jupol), està creixent amb força a les comissarie­s. És el mateix que convida als seus actes dirigents d’extrema dreta o es fa fotografie­s somrient a les convocatòr­ies de Vox. Els crits d’“a por ellos” amb què familiars i companys acomiadave­n els guàrdies civils que marxaven cap a Catalunya el setembre del 2017 s’ha convertit en un dels lemes de campanya de Vox i va ser cantat diumenge per part dels concentrat­s a la seu on se celebraven els seus grans resultats.

La desconfian­ça creixent davant policies i militars és una pèssima notícia en un país on invents com la “policia patriòtica” ja van mostrar que hi ha polítics que no tenen problemes a l’hora de comprometr­e la neutralita­t dels agents que han de vetllar per la nostra seguretat. I encara em preocupa més que aquesta qüestió no sigui a la llista de prioritats de la resta de partits. Com recollia aquest diari fa uns dies per boca de Lefteris Papagianna­kis, exvicealca­lde d’Atenes, “Jugar amb un monstre és perillós. Al final se t’acaba menjant”.

Em preocupa la penetració de Vox entre les forces de seguretat i l’exèrcit

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain