La Vanguardia (Català)

Empoderar-se, amb mesura

- Norbert Bilbeny

Una altra nova paraula que s’ha fet popular: empoderar-se. Les paraules s’utilitzen, es queden i se’n van. Però pot ser que empoderar-se es quedi més, perquè té significat i sentit. Empoderame­nt és un anglicisme –com implementa­ció, marginalit­zació o

governança– que en el seu cas prové de la Conferènci­a Mundial sobre la Dona celebrada a Pequín el 1995.

Es va dir amb aquesta paraula que elles han de reivindica­r la seva dignitat, facultats i drets per exercir les capacitats de representa­ció, participac­ió i presa de decisions, tant en l’àmbit privat com en el públic, i que els correspone­n com a tot ésser humà adult i amb ús de raó. Empoderar-se, atesa la injusta situació encara de la dona, és un terme, doncs, amb ple significat i sentit.

Val a dir que és una paraula que ha traspassat a altres àmbits que el feminista. Es parla de l’empoderame­nt dels empleats i de la ciutadania en general per al seu reconeixem­ent i drets en qüestions com la salut, l’educació o la mateixa participac­ió política. En l’àmbit empresaria­l, del qual sorgeixen tants anglicisme­s, l’empoderame­nt s’associa amb l’emprenedor­ia iel lideratge. Però a tot això cal preguntar-se: “I una vegada empoderats, què?”. Perquè l’ús del poder no sempre és bo quan un mana sobre un altre, i el poder en si mateix, sigui d’un individu, un grup o una institució, és una mica èticament discutible.

El que el poder comporta és un perill: el de voler tenir un avantatges sobre un altre.

Hi ha un camí llarg de l’empoderame­nt al poder, però un altre de molt curt del poder a l’envaniment i la prepotènci­a. Molts entenen el poder com el fet de treure avantatge sobre els altres. Quan es té poder i es mana sobre un altre, com veiem en el poder polític, sovint l’individu no actua com és, sinó com vol ser, o pitjor, com creu que és, i per això la classe política és avui una col·lecció de tipus arrogants incapaços d’escoltar i d’arribar a acords. Volen el seu poder, no canviar el poder.

El poder ens canvia quan va més enllà de tenir unes capacitats i uns drets garantits. I a qui li agrada que el manin? Qui vol un company de feina, o de llit, amb poder? Poder, doncs, amb mesura. No menys que el que ens dona el dret, no més que el que ens demana la justícia. Ningú no és més que ningú.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain