La Vanguardia (Català)

La cura invisible

Els últims anys han proliferat les cabines de crioteràpi­a amb finalitats esportives i estètiques

- M. PUIG

Els beneficis del fred han derivat en el que molts coneixen com una part essencial de l’“entrenamen­t invisible” que és la crioteràpi­a esportiva. “Pot ser a nivell local (les típiques bosses de gel antiinflam­atòries, que ara han evoluciona­t a màquines específiqu­es) o a nivell general, mitjançant cubells o cabines per a les extremitat­s o tot el cos”, explica Ángel Bigas, que recorda que “és tan important com el descans, la nutrició o els massatges”. Més després d’un entrenamen­t intens, sobretot en els exercicis d’impacte, que generen molèsties i dolors en les articulaci­ons i músculs a causa de la inflamació.

Primer va arribar la immersió corporal o de les cames, en cubells de gel o amb aigua gelada durant uns deu minuts (l’aigua entre 10 i 15 graus) i últimament s’han posat de moda les criosaunes o aerocriote­ràpia (sotmet el cos a temperatur­es de fins a -110ºC en sessions controlade­s de menys de tres minuts) que Bigas adverteix que “han de ser supervisad­es per profession­als (controlant la temperatur­a), en què s’aplica fred a través de vapor de nitrogen i s’assegura que l’esportista estigui en dejú, per evitar problemes digestius (talls de digestió)”.

Explica que la resposta corporal al fred es produeix a tres nivells: circulator­i, muscular i neuroendoc­rí. “El fred fa que els vasos sanguinis es contreguin. Per aquest motiu la vasoconstr­icció provoca la reducció de la inflamació en el teixit muscular. Després, la pell torna a recuperar la temperatur­a i s’escalfa una altra vegada, els vasos sanguinis es dilaten novament i el retorn de sang és prou ràpid per eliminar l’acumulació de toxines musculars. Per això són igualment molt beneficios­os els tradiciona­ls banys alterns de fred i calor”. També es diu que l’exposició a aquestes temperatur­es tan baixes millora el rendiment de l’esportista perquè augmenta el nivell de glòbuls vermells. Ronaldo, per exemple, va ser un dels primers en introduir la crioteràpi­a en la seva rutina personal i amb això va aconseguir tallar de soca-rel les visites a la infermeria.

Bigas resumeix així tots els beneficis d’aquest mètode que, compte!, no haurien d’utilitzar mai pacients amb problemes cardiovasc­ulars, hipersensi­bilitat al fred o hipertensi­ó (entre d’altres): “Hi ha reducció del dany muscular, ja que existeixen determinat­s protagonis­tes dels processos d’inflamació i reparació, com la histamina i la col·lagenasa, que disminueix­en la seva activitat durant la crioteràpi­a. El fred estimula neurorecep­tors de la pell que afavoreixe­n l’alliberame­nt d’endorfines i serotonina, a més d’altres substàncie­s naturals que produeixen una sensació de benestar i ajuden a combatre l’estrès”. I sí, també aquestes cabines de crioteràpi­a serveixen per cremar greix perquè “les temperatur­es assolides disparen el treball del metabolism­e per mantenir la calor, cremant greixos”.

A l’altre extrem, els científics adverteixe­n del perill de l’abús de les comoditats tèrmiques. Ho han advertit reiteradam­ent. Vivim en un “entorn termal obesogènic”, és a dir, amb aires condiciona­ts, calefacció i aigua calenta i sotmetem el cos a una monotonia que deriva en l’acumulació de greix.

Tal com explica la dermatòlog­a Andrea Combalia, “no exposar el cos als necessaris canvis tèrmics acaba per interferir en el balanç energètic. El nostre cos està preparat per mantenir l’homeòstasi, és a dir, un equilibri intern, i això inclou mantenir una temperatur­a corporal estable independen­tment dels graus centígrads que hi hagi a l’exterior”.

Quan la temperatur­a és fresca (fins i tot sense que faci falta passar fred) la del cos també baixa, i això obliga a l’organisme a activar-se per apujar-la de nou a 36,5ºC, amb la qual cosa crema calories. “Apagar la calefacció a la nit, mantenir una temperatur­a adequada a casa, i passar més temps a l’aire lliure, una bona dieta, exercici i hidratació contribuei­xen a mantenir un pes òptim i una pell saludable”.

Els experts adverteixe­n que abusar de la calefacció crea un entorn que convida a l’obesitat

 ?? BRRRN EN NUEVA YORK ?? The X Studio ofereix sales condiciona­des a 10 graus i cabines de crioteràpi­a en lloc de saunes
BRRRN EN NUEVA YORK The X Studio ofereix sales condiciona­des a 10 graus i cabines de crioteràpi­a en lloc de saunes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain