La Vanguardia (Català)

ELS FAVORITS

-

CARRAT. Elaborat amb llet de cabra, i recognosci­ble per la forma quadrada i per l'escorça coberta amb carbó vegetal, és un dels productes estrella de la premiada formatgeri­a Bauma de Borredà (el Berguedà). "És una formatgeri­a exemplar i el fundador, Toni Chueca, és un referent i un pioner en el món del formatge a Catalunya", explica Vila.

AFUEGA'L PITU. Origi i elazo a central d'Astúries, està elaborat, en el cas del Rey Silo, amb llet crua i sencera de vaca. El que es pot degustar a El Nacional prové de la formatgeri­a Rey Silo, que està situada a Pravia, on treballen per recuperar formatges ancestrals de la zona. Hi ha el Rey Silo blanc o natural i el roxu o de pebre vermell, lleugerame­nt picant.

IDIAZABAL DE PASTOR. Una joia d'origen basc, elaborada amb llet crua d'ovella Latxa o Carranzana i amb un gust lleugerame­nt àcid i picant. "El que serveixen a El Nacional és un dels millors", diu Vila. Prové de la formatgeri­a Aizpea, formada per un matrimoni de pastors i formatgers que encara fan la transhumàn­cia amb el seu ramat d'ovelles latxes.

MANXEGO PASAMONTES. Situada a Moral de Calatrava (Castilla-la Manxa), la formatgeri­a Pasamontes elabora "les quatre varietats típiques de la Manxa, amb molt bona qualitat i amb llet crua", explica Vila. A la Barra de Vins es pot menjar un dels seus manxegos, el Pasamontes etiqueta verda,"lleugerame­nt picant, molt mantegós i una mica oliós al paladar".

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain