La Vanguardia (Català)

Sabors per descobrir la nostra geografia

Vila Viniteca selecciona formatges artesans, de màxima qualitat i amb història

-

BARCELONA— Vins, formatges, pernils, embotits, conserves, licors i tota mena de productes delicatess­en. Vila Viniteca és, sens dubte, una de les botigues gastronòmi­ques de referència a Barcelona. La seva història es remunta a l'any 1932, quan l'avi dels actuals propietari­s va obrir una botiga d'ultramarin­s al carrer dels Agullers, al barri del Born. "La botiga era un referent entre els veïns i el meu avi ja tenia alguns restaurant­s de la zona com a clients", explica Eva Vila, responsabl­e de Producte Gurmet de Vila Viniteca. Ella va seguir aquesta passió familiar pel producte d'alta qualitat, treballant sempre en estreta col·laboració amb els diferents productors i elaborador­s i coneixent-ne els productes de primera mà. A poc a poc, i de manera autodidact­a, també es va anar submergint en el món dels formatges. Ara, a la botiga familiar, renovada però que continua aixecant la persiana al mateix carrer dels Agullers, disposen d'una selecció impression­ant de més de 350 formatges artesans d'arreu del món, amb un interès especial per els que provenen de petites formatgeri­es, i els que s'elaboren amb llet crua. "Per a mi, descobrir un nou formatge és descobrir una joia", diu.

SELECCIÓ NACIONAL. Aquesta història, aquesta passió i aquest coneixemen­t del producte van convèncer El Nacional, que els va triar com els seus proveïdors de formatges. "Hi col·laborem des del començamen­t i sempre han tingut molt d'interès a oferir una selecció de formatges d'alta qualitat, que siguin nacionals però que tinguin alguna peculiarit­at i una mica d'història al darrere", comenta Eva Vila. Plegats han anat configuran­t, al llarg dels anys, una acurada oferta de formatges elaborats amb diferents llets –d'ovella, vaca i cabra– i amb textures diverses. Una selecció gustativa que recorre la península Ibèrica: el País Basc, Navarra, Andalusia, Extremadur­a, Catalunya, Astúries, etc. "Més enllà de la seva procedènci­a, hem buscat que siguin formatges que tinguin alguna cosa particular per explicar, que siguin productes amb personalit­at i que estiguin elaborats per productors petits i responsabl­es, persones que tenen el formatge com a filosofia de vida", afegeix Eva Vila.

És el cas del Blau de l'Avi Ton, el Carrat, el Puigpedrós i el brisat, els quatre formatges que s'elaboren en terres catal nes. "Actualment, a Catalunya s estan portant a terme projectes molt interessan­ts. És una regió pionera i cada cop hi ha més microforma­tgeries". En el mateix nivell de qualitat es troben altres propostes, com la Torta Pascualete d'Extremadur­a, el Troncocóni­co Rey Silo d'Astúries, el Manxego etiqueta verda de Castella-la Mancha i l'Afuega’l Pitu d'Astúries. "Tots són molt peculiars i exclusius, amb un punt original però pensats perquè puguin agradar a tothom", apunta Eva Vila, que convida a degustar-los maridant-los amb un bon vi als espais d'El Nacional.

UNA BONA ENTESA. Vila Viniteca visita El Nacional dos o tres cops per setmana per servir els formatges en el moment òptim. A més, es manté en contacte permanent amb l'equip de Cuina per donar-los a conèixer nous formatges i suggerir-los nous maridatges. "Ens fa molta il·lusió que un espai gastronòmi­c tan gran com El Nacional aposti per formatges d'aquest nivell i que tingui aquest respecte pel producte ben elaborat. Per a nosaltres, treballar amb ells és molt fàcil, és un plaer, i els ho hem fet saber molte vegades", sentencia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain