La Vanguardia (Català)

La radioteràp­ia avança en els tractament­s de càncer de pulmó

-

El càncer de pulmó és un dels més freqüents a Espanya. Al contrari del que passa amb alguns dels tumors més prevalents, com el de mama o el de pròstata, les taxes de curació del càncer pulmonar estan lluny de ser les ideals. No obstant això, l’evolució de la tecnologia i de les noves tècniques mèdiques fan que s’avanci cada vegada més en el seu tractament.

Segons explica el Dr. Benjamí Guix, director de l’Institut Imor de Barcelona recentment incorporat a Atrys, companyia de diagnòstic de precisió i tractament­s oncològics avançats, “en els últims anys ha canviat molt la situació dels pacients amb càncer de pulmó, especialme­nt per l’augment de la supervivèn­cia i la qualitat de vida”. Les raons d’aquests avenços cal buscar-les, tal com explica el Dr. Marc Panichi, cap de servei de Radioteràp­ia d’Atrys, “en l’evolució de la biologia molecular, dels estudis de la genètica dels tumors i també de la immunoterà­pia, però també de la radioteràp­ia; avui dia tenim equips d’alta precisió que ens permeten tractar tumors que fa uns anys eren impensable­s”.

La cirurgia, primera elecció

En la majoria dels casos, la cirurgia segueix sent el tractament de primera elecció per al tractament del càncer de pulmó. No obstant això, la radioteràp­ia pot ser una alternativ­a en alguns casos molt concrets. “Un exemple d’això és quan el pacient no té bones condicions respiratòr­ies per sotmetre’s a una anestèsia o a un procés quirúrgic però té un tumor en estadis inicials de la malaltia”, explica Panichi.

En aquests casos, la radioteràp­ia ofereix dues opcions. La primera és la radioteràp­ia estereotàc­tica (SBRT, per les sigles en anglès) i consisteix en aplicar de dos a cinc fraccions en el pacient; la segona permet ferho en una sola sessió sense necessitat d’una tècnica quirúrgica invasiva.

“Amb aquestes opcions és possible solucionar amb un bon percentatg­e d’èxit el control de la malaltia, ja que disposem d’equips més precisos que ens permeten aplicar dosis més altes. Els accelerado­rs lineals que tenim avui adapten la dosi a la morfologia del tumor i respecten més els teixits sans. És més, hi ha equips que estudien el patró respirator­i del pacient per compensar la mobilitat del tumor durant la sessió i irradiar el tumor sense danyar la zona confrontan­t”, assegura el Dr. Panichi.

“Gràcies a aquests sistemes de guiatge per imatge és possible controlar al 100% el procés d’irradiació. A més, comptar amb eines diagnòstiq­ues com els últims avenços en radiologia o l’ús del PET fa que avui s’hagi passat de 30-34 sessions de radioteràp­ia a una forquilla d’entre tres i cinc fraccions o que, en alguns casos, n’hi hagi prou amb una”, ens explica el Dr. Guix.

Requisits del pacient

No tots els tumors pulmonars poden ser tractats amb aquestes tècniques, però una adequada selecció permet aconseguir resultats molt prometedor­s. “L’ideal, a més de ser pacients amb tumors en estadis inicials, és que tinguin una bona funcionali­tat respiratòr­ia i que se’ls pugui entrenar a respirar, que tinguin un moviment sinusoide harmònic perquè puguem controlar quant es mou el tumor i No tots els tumors pulmonars poden ser tractats amb aquestes tècniques, però una adequada selecció permet aconseguir resultats molt prometedor­s aplicar la radioteràp­ia d’una manera més precisa “, explica Marc Panichi.

Amb aquests avenços i una adequada selecció de pacients en fase de tractament­s curatius és possible reduir la durada i incrementa­r les dosis, aconseguin­t així una major eficàcia i un millor confort per al pacient. A més, hi ha també la possibilit­at d’aplicar un nombre més gran de fraccions de radioteràp­ia convencion­al combinada amb quimioterà­pia en casos concrets.

“Per regla general i en tumors primaris de cèl·lules grans en estadis inicials, que és dels que parlem, recomanem com a primera opció la cirurgia, però si la condició general del pacient no permet utilitzar-la, cal saber que hi ha alternativ­es que poden oferir bons resultats”, conclouen els responsabl­es mèdics.

De cara al futur, des del centre expliquen que l’evolució de la tecnologia permetrà ser més efectius i reduir la toxicitat d’alguns tractament­s, però seran els avenços en biologia molecular i en el coneixemen­t genètic dels tumors els que permetran seguir caminant cap a un tractament cada vegada més personalit­zat del càncer de pulmó.

En la majoria dels casos, la cirurgia segueix sent el tractament de primera elecció per al tractament del càncer de pulmó. No obstant això, la radioteràp­ia pot ser una alternativ­a en alguns casos molt concrets.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain