La Vanguardia (Català)

“No es pot prometre abaixar tots els impostos, no és creïble”

L’exministre d’Hisenda del PP afirma que l’“economia espanyola no està en crisi”

- Manel Pérez

Cristóbal Montoro ha estat el ministre d’Hisenda de la democràcia que ha elaborat més pressuposa­ts generals de l’Estat. Ni més ni menys que quinze, onze com a ministre i quatre com a secretari d’Estat, durant els seus dos períodes al Govern, del 1996 al 2004 i del 2012 al 2018. D’aquest any final de govern del PP són els últims pressupost­os aprovats al Congrés, que encara són vigents perquè han estat prorrogats i tindran una validesa que cobrirà fins i tot una part de l’any vinent. Lluny de la política activa, el veterà polític del PP (Jaén, 1950) desgrana en una conversa amb

La Vanguardia la seva opinió sobre la situació econòmica espanyola. Montoro és optimista i descarta les anàlisis catastrofi­stes o alarmistes: “No estem en crisi i no hem pas d’entrar-hi. La situació actual no té res a veure amb la del 2007 o la del 2008”. Un diagnòstic que no coincideix amb el de la línia oficial del seu partit, molt més pessimista i temptat de comparar els dies d’avui amb els que van prologar la gran recessió.

Montoro fonamenta la seva opinió sobre algunes dades bàsiques de l’economia que considera realment rellevants. “Per setè any consecutiu, i aquest és un fet històric, la balança de pagaments és positiva. Es registra un creixement econòmic sostingut sense inflació, un altre fet diferencia­l respecte al passat, i és fins i tot quatre vegades més baix que a Alemanya, de manera que millora la posició competitiv­a. L’ocupació continua creixent, en termes d’afiliació, al ritme d’un 2,3%, superior fins i tot al del producte interior brut”, apunta de manera introductò­ria. Recuperant de memòria les seves últimes setmanes com a màxim responsabl­e de la Hisenda espanyola, Montoro recorda que l’actual desacceler­ació del creixement que registren els últims indicadors no és cap sorpresa, i ja es preveia com a futur més previsible a l’hora d’elaborar els comptes del 2018.

A més, segons analitza, l’economia internacio­nal, que els últims mesos havia virat en contra del creixement a causa de la guerra comercial, les incògnites negatives entorn del Brexit i les turbulènci­es a la Xina, gira un altre cop. El xoc comercial entre els EUA i la Xina s’està suavitzant i la tranquil·litat torna de mica en mica a envoltar les negociacio­ns sobre el Brexit. La Xina tampoc no és motiu d’una inquietud desmesurad­a. Aquests últims esdevenime­nts també desdramati­tzarien l’efecte negatiu global sobre l’economia espanyola.

I l’endeutamen­t públic, gairebé del 100% del PIB, una mena de pinça que paralitzar­ia la capacitat d’acció de l’Estat davant hipotètiqu­es noves escomeses de la crisi? Segons l’opinió de Montoro, “el que importa és l’endeutamen­t net total amb l’exterior, que és més baix, de prop d’un 81%, i les empreses i les famílies han aprofitat els anys de crisi per rebaixar el deute considerab­lement, 600.000 milions menys des del 2010. Les empreses ja s’autofinanc­en les inversions, no hi ha necessitat de recórrer a l’endeutamen­t exterior. Aquestes xifres no són dramàtique­s degudament contextual­itzades”, explica.

“La situació actual no té res a veure amb la del 2007 o la del 2008”

“L’important és l’endeutamen­t net total amb l’exterior, i és de prop d’un 81%”

Ara bé, no és possible estar amb Cristóbal Montoro sense parlar d’impostos. Es tracta del polític espanyol que encarna per antonomàsi­a la idea que l’“Estat soc jo”, el responsabl­e màxim de la recaptació, en aquest cas durant quinze anys, la font que legitima i alimenta tota la funció pública. La política fiscal. La principal línia divisòria entre esquerra i dreta. L’element de la política econòmica que concreta i polaritza més les opcions. Apujar-los, abaixarlos, suprimir-los. El cavall de batalla en cada contesa electoral o debat parlamenta­ri.

També el fantasma que el persegueix. Acusat d’haver promès una baixada general d’impostos durant la campanya del 2011 en què Mariano Rajoy va aconseguir la majoria absoluta i que va desembocar, tot just prendre possessió el nou govern, en una històrica i generalitz­ada pujada dissenyada i executada pel mateix Montoro. Tot i que d’aigua passada molí no en mol, l’exministre afirma que es tracta d’una llegenda urbana, que ell no va fer aquesta promesa, que “d’això no n’hi ha cap registre, ni a Google ni a cap diari”, que l’únic impost que va dir que no apujaria –“i vaig haver de fer-ho molt a pesar meu”– va ser l’IVA.

I ara, quina política fiscal preconitza? Comparteix la idea de la nova dreta que cal abaixar tots els impostos tant com sigui possible? Si bé defuig analitzar els programes polítics dels partits sobre la matèria i manté la seva condició de militant del PP, defensa que “no es pot prometre abaixar tots els impostos, no és creïble i la ciutadania sap que és així”. “Un bon polític és conscient que de vegades val més no parlar del que faràs abans que prometre una cosa que no pots complir”. Montoro recorda que als programes econòmics del PP que ell va elaborar no es va parlar mai de rebaixar les cotitzacio­ns socials ni dels impostos de succession­s i patrimoni; en canvi, sí que s’hi van incloure sempre referèncie­s a la rebaixa de l’IRPF.

Tant el govern del PP a la Comunitat de Madrid com el de l’Ajuntament de la capital han anunciat, i fins i tot emprès, noves rebaixes fiscals generalitz­ades, en contrast amb la tendència en la majoria de les altres comunitats autònomes i grans ajuntament­s de la resta de l’Estat, incloent-hi els menys endeutats, com Barcelona.

“Val més no parlar del que faràs abans que prometre una cosa que no compliràs”

En els del PP que jo vaig elaborar no es va parlar mai de succession­s ni patrimoni; sí d’IRPF

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Cristóbal Montoro durant l’entrevista feta en un conegut restaurant davant del Congrés dels Diputats
EMILIA GUTIÉRREZ Cristóbal Montoro durant l’entrevista feta en un conegut restaurant davant del Congrés dels Diputats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain