La Vanguardia (Català)

Com influeix el cervell en la microbiota intestinal?

- JOSEP CORBELLA

Sabem que el cervell intervé en multitud de funcions fisiològiq­ues. Per què no pot intervenir també en la composició de la microbiota intestinal? Com més hi penses, més sentit té”, raona Marc Claret, especialis­ta en l’estudi de la diabetis i l’obesitat a l’institut Idibaps de l’hospital Clínic.

Té sentit, entre altres raons, perquè la microbiota intestinal influeix en el cervell i perquè els sistemes biològics –des de les cèl·lules més petites fins als ecosisteme­s més grans, passant pel cos humà– es regulen per bucles de retroalime­ntació. Res no és unidirecci­onal als sistemes vius: sempre hi ha mecanismes de compensaci­ó. Ara bé, “tot i que s’ha investigat què passa de dalt a baix, de la microbiota intestinal al cervell encara ningú no n’ha mirat què passa de dalt a baix”, assenyala Claret.

Per esbrinar-ho, Claret s’ha associat amb Patrice Cani, de la

Universita­t Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, i amb Rubén Nogueiras, de la Universita­t de Santiago de Compostel·la. Faran experiment­s amb ratolins als quals injectaran hormones relacionad­es amb el metabolism­e al costat de l’hipotàlem, la regió del cervell que regula la gana i la sacietat. En altres experiment­s activaran grups concrets de neurones de l’hipotàlem. Després comprovara­n si aquestes intervenci­ons modifiquen la composició de la microbiota a l’intestí prim.

“Sabem que el cervell prepara l’organisme per ingerir aliments de manera anticipatò­ria, com ara en el famós exemple del gos de Pàvlov. La nostra hipòtesi és que l’activació de l’hipotàlem afectarà la composició de la microbiota a curt termini per preparar-la per a la ingesta d’aliments”, explica Claret. La investigac­ió –afegeix– “ens pot ensenyar com modular es pot la microbiota per prevenir o tractar més bé la diabetis i l’obesitat”.

Adverteix, però, que la investigac­ió s’endinsa en un terreny que ningú no ha explorat i que no té l’èxit assegurat. “És un projecte d’alt risc i d’alt benefici potencial –assenyala–. Estem convençuts que val la pena investigar-ho a fons. Amb tot, és possible que la nostra hipòtesi no es confirmi i que no trobem el que busquem”.

 ?? LV ?? Marc Claret, de l’Idibaps
LV Marc Claret, de l’Idibaps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain