La Vanguardia (Català)

Barcelona decidirà l’any que ve si elimina l’edifici de l’Imax

El port ultima el rescat de la concessió de la controvert­ida construcci­ó cinc anys abans que expiri

- SILVIA ANGULO RAMON SUÑÉ

La decisió sobre el futur de l’edifici Imax del Port Vell de Barcelona, pel que fa a si se li prorroga la vida adjudicant-li nous usos o se’l condemna a l’enderroc, es prendrà de mutu acord entre el port i l’Ajuntament de Barcelona l’any que ve. El port té molt avançat el procés de liquidació anticipada de la concessió d’aquesta instal·lació, que caduca el 2024. De fet, el rescat de la concessió de l’antic cinema 3D podria tenir lloc aquest mateix mes, cinc anys abans, per tant, de la data prevista inicialmen­t.

L’avançament de calendari obeeix a la voluntat del port de buscar una solució per a un edifici tancat i sense cap ús des del 2014. Sobre la taula, una vegada resolt aquest tràmit tan important, hi ha la possibilit­at d’enderrocar aquesta mola de ciment, la construcci­ó de la qual el 1995 ja va motivar un debat polític i ciutadà molt encès per la seva considerab­le volumetria, una circumstàn­cia relativitz­ada per la presència del bosc de pals dels megaiots ancorats al Port Vell i l’aparició de nous referents de l’skyline portuari (l’hotel W, el World Trade Center) que fan que avui dia hi hagi molta menys gent que s’adoni de la presència imponent de la caixa blanca de l’Imax.

Les autoritats portuàries mantenen la discreció, però admeten que estan treballant “per donar sortida a l’Imax buscant fórmules jurídiques i negociant un acord per recuperar la concessió i fer una proposta que li doni uns usos adaptats al moment actual”. El port no concreta el calendari, però diverses fonts consultade­s per La Vanguardia confirmen que la solució està per caure.

El port es podria plantejar, sempre d’acord amb l’Ajuntament, l’enderroc d’aquest edifici de 2.500 metres quadrats per ubicar una plaça en l’espai que quedaria lliure i esponjar així una zona del Port Vell que té un ús molt intens. Aquesta opció té molts adeptes, però no és l’única que s’estudia: reformar-lo per acollir-hi usos relacionat­s amb la nàutica o utilitzar-lo com a ampliació de L’Aquàrium són alternativ­es que no estan del tot descartade­s.

En qualsevol cas, si bé per poc temps, la concessió continua en mans de l’operador que explotava fins fa cinc anys els cinemes 3D. L’empresa, durant aquest llarg període d’inactivita­t, ha presentat sense sort diversos projectes per intentar reflotar el negoci. Va proposar d’ubicar en aquest gran espai un teatre espectacle, a mig camí entre l’activitat cultural i la comercial. El districte de Ciutat Vella va arribar a estudiar l’avantproje­cte, que finalment va ser refusat. Després el mateix operador va trobar una possible fórmula per continuar projectant cinema a canvi d’una pròrroga de la concessió que expira el 2024. Va acompanyar la iniciativa d’un pla econòmic i financer per fer front a una reforma interior. El port no va acceptar allargar el termini d’acabament del contracte.

L’Ajuntament de Barcelona reclama poder participar en la decisió final sobre l’edifici, malgrat que es tracta d’una concessió que atorga el port, que admet que el veredicte l’han de consensuar les dues parts. “Demanem de poder pactar les condicions”, assenyalen fonts municipals, que adverteixe­n que Barcelona és una ciutat amb port i no a l’inrevés. Aquest va ser un dels principis esgrimits pel govern d’Ada Colau durant la negociació del pla especial de la Nova Bocana.

L’Ajuntament afirma que per determinar el futur de l’edifici Imax caldrà escoltar l’opinió dels veïns de la Barcelonet­a i que, si al final s’acordés indultar-lo, s’hauria de dedicar a usos culturals o vinculats amb els oficis del mar. L’Ajuntament no preveu l’Imax com una peça separada i considera que “ara és un bon moment per repensar el

model de relació de la ciutat amb el port, no només en l’àmbit del Port Vell sinó també en el del Morrot”. Les mateixes fonts afegeixen que un punt que cal tenir en compte en la redefinici­ó d’espais com l’Imax, concebuts per a usos essencialm­ent turístics, és l’evolució de la ciutat en aquests 25 anys.

No és la primera vegada que es planteja demolir aquesta construcci­ó vinculada al pla especial del Port Vell i moll d’Espanya. La provisiona­litat l’ha perseguit des que la seva construcci­ó va obrir un cisma a l’Ajuntament i va protagonit­zar la campanya de les municipals que va enfrontar el 1995 Miquel Roca i Pasqual Maragall. En aquella època, fins i tot es va encunyar el lema “Roca enderroca”, en referència a unes declaracio­ns de l’alcaldable de CiU en què mostrava una posició contrària a aquest projecte.

L’edifici de l’Imax només pot allotjar usos recreatius, comercials o culturals. Qualsevol altra activitat comportari­a una modificaci­ó del pla d’usos que l’Autoritat Portuària i la ciutat haurien de tornar a pactar.

 ?? XAVIER CERVERA ?? La caixa blanca. L’immoble del Port Vell, que va acollir cinemes 3D, no té activitat des que va tancar fa cinc anys
XAVIER CERVERA La caixa blanca. L’immoble del Port Vell, que va acollir cinemes 3D, no té activitat des que va tancar fa cinc anys
 ?? XAVIER CERVERA ?? Accés a l’edifici del cinema Imax, al Port Vell de Barcelona
XAVIER CERVERA Accés a l’edifici del cinema Imax, al Port Vell de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain