La Vanguardia (Català)

Quan el diàleg va ser possible

Emissaris de la Generalita­t, govern central i oposició es van reunir en secret abans del 9-N per abordar la crisi catalana

- SERGI QUITIAN

Hi va haver un moment que va ser possible”. Qui pronuncia aquestes paraules, no sense certa malenconia, és Joan Rigol, expresiden­t del Parlament i una de les tres veus que, amb qui fos significat­iu assessor del PP, Pedro Arriola, i l’excap de gabinet dels expresiden­ts González i Zapatero, José Enrique Serrano, va formar una confidenci­al taula de negociació al nivell més alt per encarrilar la crisi territoria­l catalana els mesos previs al procés participat­iu del 9-N.

El calendari marcava el 2013 i el procés sobiranist­a avançava per les coordenade­s de la mobilitzac­ió social abans de fer el primer pas, amb el 9-N, a la pantalla de les votacions. Un escenari en què Rigol ja avisava a Madrid que el sobiranism­e “no era un episodi circumstan­cial” i que si no s’hi trobava una sortida s’enquistari­a, rememora ara l’expresiden­t de la Cambra catalana.

Una missió per a la qual van posar fil a l’agulla emissaris del Palau de la Generalita­t (Rigol) i de la Moncloa (Arriola). Un duo a qui, després de les primeres cites, es va afegir un delegat del PSOE (Serrano). “No es pot trobar una solució amb només un dels grans partits”, argumenta l’expresiden­t del Parlament. Rigol, Arriola i Serrano van mantenir una dotzena de trobades sotto voce a Madrid i Barcelona al mateix temps que Artur Mas i Mariano Rajoy esbombaven públicamen­t els seus desacords. Rigol recorda que Rajoy, Mas i Alfredo Pérez Rubalcaba seguien les converses “de molt a prop”. En la divisió catalana n’estaven al corrent quatre noms de l’espai convergent: Mas, Francesc Homs, Núria de Gispert i Josep Antoni Duran i Lleida.

Hi havia un “clima de reconeixem­ent mutu”, cosa que permetia que les parts posessin les seves propostes sobre la taula. Com va ser el cas de Joan Rigol. Una oferta que, recalca en declaracio­ns a La Vanguardia, coneixien a Palau, tot i que el seu contingut era responsabi­litat exclusiva de l’expresiden­t del Parlament.

Els documents que Rigol va traslladar als seus interlocut­ors subratllav­en la importànci­a de “canviar la imatge de no-diàleg” Estat-Generalita­t. Per això, i per esquivar reticèncie­s, Rigol proposava que institucio­ns de prestigi –la Fundació Ortega y Gasset, a Madrid, i l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona, per exemple– fessin una mena de “pedagogia” per facilitar-ne l’acceptació.

Eren canvis que passaven per una proposta d’acord entre els principals partits estatals i catalans per obrir un procés de reforma integral de la Constituci­ó. Un “aggiorname­nto” de la Carta Magna per revisar no només l’encaix de Catalunya –traspàs exclusiu de les competènci­es en llengua, cultura i educació; disposició addicional 5a a la Constituci­ó per reconèixer-la com a realitat cultural, històrica i institucio­nal; i pacte fiscal, amb Agència Tributària pròpia i una quota de solidarita­t amb l’Estat–, sinó afegint-hi també una reformulac­ió del Senat i la incorporac­ió de la pertinença d’Espanya a la Unió Europea. “Això permetia no focalitzar­ho només a Catalunya i facultar que tot Espanya votés la reforma constituci­onal”, argüeix Rigol. Una urna a tot l’Estat i una segona a Catalunya. Amb tot, el resultat no hauria estat vinculant. “Legalment no podia ser-ho, però sí que havia de portar implícit un compromís polític”, argumenta.

La proposta de Rigol, tot i això, va quedar en un exercici teòric. L’expresiden­t del Parlament insisteix, de fet, en què la clàusula de confidenci­alitat amb Arriola i Serrano li impedeix esmentar com la va rebre el PP i el PSOE. En qualsevol cas, setmanes abans del 9-N la delicada taula que havien teixit els emissaris de la Generalita­t, el Govern central i els socialiste­s es va destruir. “Va caure des de dalt”, confessa Rigol. Amb tot, hi va haver un moment en què va ser possible. La incògnita és quan tornarà a passar el tren.

Rigol va plantejar una reforma integral de la Constituci­ó en la dotzena de trobades amb Arriola i Serrano

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Joan Rigol, Pedro Arriola i José Enrique Serrano van formar una taula de negociació abans del 9-N
ÀLEX GARCIA Joan Rigol, Pedro Arriola i José Enrique Serrano van formar una taula de negociació abans del 9-N
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain