La Vanguardia (Català)

Contra la discrimina­ció de gènere

-

En cas que continuï la tendència actual, l’hospital Clínic de Barcelona haurà atès a finals d’aquest any 475 víctimes d’agressions sexuals, un 85% de les quals són dones. És a dir, només en aquest hospital de referència de la capital catalana són ateses 1,3 víctimes diàries, un 5,3% més que el 2018, mentre que dues terceres parts de les agressions són violacions. Amb l’afegit que de manera paradoxal baixa alarmantme­nt (un 30%) el nombre de denúncies a causa del temor de revictimit­zació durant el procés judicial. Unes dades esgarrifos­es que posen de manifest que es tracta d’una xacra persistent davant la qual cal continuar insistint en la necessitat que tota la societat, des del governant fins al ciutadà, passant pel legislador, el jutge i l’advocat, els profession­als sanitaris, els mitjans de comunicaci­ó i els ensenyants posin tota l’atenció en la lluita per desterrar aquesta realitat.

En contrast, la societat espanyola viu en l’actualitat un rebrot de la reacció contra la conscienci­ació social d’aquest problema, bé banalitzan­t o relativitz­ant la qüestió, bé negant-la o fins i tot pregonant un retorn a la masculinit­at hegemònica de manera tan primària com desacomple­xada. Aquesta és l’alerta que precisamen­t avui, dia internacio­nal per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, s’ha de sumar al toc d’atenció d’un problema que, en la seva versió més tràgica, ha produït 90 feminicidi­s des de començamen­t d’any i 1.027 víctimes mortals des del gener del 2003, quan es van començar a comptabili­tzar els assassinat­s de manera rigorosa. Està clar que l’aparició de Vox, amb la seva posició reaccionàr­ia en contra de la llei de Violència de Gènere i de la igualtat de la dona en tots els àmbits de la vida, suposa la demostraci­ó que hi ha una part de la societat que pretén recuperar una masculinit­at tòxica per mantenir la discrimina­ció de la dona, malgrat els greuges i drames de tota mena que comporta. Una voluntat de fer marxa enrere que sempre ha existit, per descomptat, però que ara ha conquerit escons legislatiu­s i notables suports mediàtics per promoure el seu ideari ultramuntà.

Una de les qüestions del problema que mereix ser analitzada a fons és que, malgrat la tasca de conscienci­ació social duta a terme els últims anys i dels avenços en matèria de legislació i d’institucio­nalització policial i judicial, es dona un alarmant retrocés en el nombre de denúncies. Significa que una part important de les víctimes prefereixe­n protegirse abans que demanar reparació davant el jutge pels danys físics, psíquics i morals soferts. Per això, des del Col·legi d’Advocats de Barcelona es proposa una revisió legislativ­a que obligui a un acompanyam­ent legal de lletrat des del mateix moment de la denúncia, així com aprofundir en la protecció cautelar d’acord amb la situació real de la víctima i promoure una formació especialit­zada dels profession­als que intervenen en el procedimen­t contra la violència de gènere. Però també proposen els advocats barcelonin­s una revisió del tractament de la violència sexual que eviti la repetició de sentències preocupant­s i clamoroses que, com les de les anomenades manadas de Pamplona i Manresa, no fan més que potenciar la por de la víctima a presentar una denúncia.

Cal insistir, per tant, en la pressió social contra la impunitat que té encara la discrimina­ció de gènere en totes les seves manifestac­ions i seqüeles personals i socials. Queda molt perquè, com a societat madura i democràtic­a –amb tota la càrrega moral i ideològica del concepte–, tinguem la sensació d’haver assolit un nivell d’igualtat de gènere satisfacto­ri. Perquè es tracta d’un canvi cultural que ens allunya de la desraó i ens acosta al ple desenvolup­ament al qual com a espècie anhelem.

La violència contra les dones és una xacra que ha d’unir tota la societat per erradicar-la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain