La Vanguardia (Català)

Realitat virtual sonora

- Josep Lluís Micó

Les persones plenament alfabetitz­ades amb prou feines podem imaginar com és una cultura sense cap coneixemen­t de l’escriptura. Ens costa entendre la buidor d’un sintagma com buscar una paraula, ja que, sense textos, els vocables com a tals no tenen presència visual. Són sons. Podem tornar a recordarlo­s, però no hi ha llocs on buscar-los .No tenen focus ni rastre, no descriuen trajectòri­es. Són incidents, com a molt esdevenime­nts.

Per comprendre què és una cultura oral primària cal començar per reflexiona­r sobre la naturalesa del so. Tota sensació es dona en el temps, però allò sonor ens planteja una relació diferent. Existeix només quan està deixant de produir-se. Més que perible, és essencialm­ent efímer. Si pronunciem una paraula, en arribar a l’última síl·laba (-la), les anteriors (parau- )ja se n’han anat.

No hi ha manera d’aturar l’àudio amb la fidelitat amb què es detenen les imatges en moviment amb la funció de la pausa als aparells audiovisua­ls. Si ho intentem, el resultat és el silenci. O una nota o un acord aïllats que tendeixen a l’infinit. Cap altre camp sensitiu es resisteix tant a la possessió o, si més no, a l’estabilitz­ació. Per examinar una cosa de prop, preferim que estigui quieta. En canvi, el so immòbil no ens serveix per a aquest propòsit.

La vista aïlla, l’àudio incorpora. La primera situa l’observador fora del que està presencian­t; el segon flueix cap a l’interior de l’oient. Fins i tot en les recents experiènci­es immersives de realitat virtual, la visió ens arriba des d’una direcció. Per passar d’una part d’un escenari a una altra, cal moure els ulls. És així al món físic i també a l’entorn digital. No obstant això, recollim les veus, la música i els sorolls simultània­ment, perquè ens envolten.

És més senzill submergir-se en el so que en la vista, per molts cascos o ulleres de realitat virtual que emprem. El telèfon, la ràdio, la televisió, l’ordinador, l’smartphone, la consola i la internet de les coses ens han introduït en una nova era de l’oralitat. Aquesta forma s’assembla extraordin­àriament a l’antiga, per la mística de la participac­ió, el foment d’un sentit comunitari i la concentrac­ió en el moment present. En tot cas, no és primitiva en absolut: la fabricació, el funcioname­nt i l’ús dels equips es basen en l’escrit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain