La Vanguardia (Català)

L’Aneto amb un glop del Priorat

La llibreria Quera reneix amb un restaurant per donar viabilitat a un negoci centenari del carrer Petritxol amenaçat de tancament

- ROSA M. BOSCH

La llibreria Quera s’ha salvat, una bona notícia en una Barcelona on el comerç continua cavalcant cap a la uniformitz­ació amb la irrupció imparable de cadenes i el tancament d’establimen­ts genuïns, que donen personalit­at a la ciutat. La Quera, que va obrir el 1916, no era rendible i el seu propietari, Raimon Quera, besnet dels fundadors, s’havia resignat a abaixar, tard o d’hora, la persiana. La solució va arribar el març quan li va sorgir la possibilit­at de compaginar, en el mateix espai, la venda de mapes, guies i llibres de muntanya amb un restaurant gràcies a la proposta d’un inversor.

D’aquesta manera, la Quera resisteix en un carrer amb pedigrí comercial: el Petritxol. La Sala Parés, que es remunta al 1877; les granges Pallaresa i Dulcinea; la joieria Sant i les papereries Miret i Conesa conviuen amb franquície­s de productes made in China.

Fa un any, el novembre del 2018, Raimon Quera lamentava en aquestes pàgines “la preocupant falta de cultura”, l’interès escàs per documentar-se amb guies i bona literatura per part de l’allau de persones que cada cap de setmana surt a muntanya. Mentre els ciutadans deploren la progressiv­a pèrdua de locals emblemàtic­s a Barcelona, i en tantes altres ciutats, es fa molt poc per aconseguir que aquests establimen­ts aconseguei­xin sobreviure.

Aquests dies, la Quera ha reobert amb aires renovats després de tres mesos d’obres.

“Hem recuperat les parets i el paviment del 1916 i hem restaurat mobles originals; a la rebotiga hi hem habilitat un bar-restaurant”, explica Quera, satisfet. Al costat d’una carta farcida de mapes –de l’Aneto a l’Everest–, de narrativa de muntanya i de viatges, i de llibres de gastronomi­a, aquells que ara entrin en aquesta botiga també podran degustar amanides, formatges i platets regats amb un Priorat i altres vins. Quera subratlla que encara estan en període de proves, a l’espera de disposar de la llicència d’activitats pertinent.

“El pla d’usos de Ciutat Vella ens donava la possibilit­at d’obrir un restaurant, però jo sol no podia; estava endeutat. Els llibres no són rendibles i s’havia de buscar un complement”, comenta Quera, acompanyat de Rafa Serra, que ha estat la seva taula de salvació i nou copropieta­ri. “He invertit en la Quera per motius sentimenta­ls, no m’agrada que tanquin botigues com aquesta”, apunta Serra, fundador de l’agència de viatges Temps d’Oci.

Toca diversific­ar per arribar a final de mes. La Quera també serà escenari de presentaci­ons de llibres –el primer, Línies de somnis (Tushita Edicions), d’Esther Sabadell, el proper dia 12– i conferènci­es, i serà el punt i final de rutes temàtiques per Ciutat Vella. A l’aparador es destaca en anglès que és la llibreria més antiga de Barcelona, un ganxo per al turisme que busca locals amb solera.

Raimon matisa que la Quera és la llibreria que s’ha mantingut oberta més anys al mateix enclavamen­t, que n’hi ha algunes d’anteriors al 1916 però que han canviat d’emplaçamen­t. En aquella època, els seus besavis, Josep Quera i Montserrat Graupera, la van posar en marxa amb el nom de L’Escón, especialit­zada en autors teatrals. La rebotiga era la seva llar. L’avi Joan va ser qui, a finals dels anys trenta, va apostar per l’excursioni­sme i l’alpinisme, àmbits als quals s’han anat sumant les obres sobre flora i fauna, espeleolog­ia, esquí... Aquests dies destaca a l’entrada el volum

Krzystof Wielicki. La meva elecció

(Desnivel), de Piotr Drozdz. La història de l’himalaista polonès, el primer que va coronar un vuit mil a l’hivern, l’Everest, és una suggeridor­a proposta d’aventures i exploració.

El nou copropieta­ri ha renovat el local, que ara acollirà presentaci­ons i serà punt i final de rutes temàtiques

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un mos a la rebotiga Raimon Quera, besnet dels fundadors, esmorzant al bar-restaurant que s’ha habilitat a la part del darrere de la llibreria del carrer Petritxol
XAVIER CERVERA Un mos a la rebotiga Raimon Quera, besnet dels fundadors, esmorzant al bar-restaurant que s’ha habilitat a la part del darrere de la llibreria del carrer Petritxol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain