La Vanguardia (Català)

Vox entra a la Mesa del Congrés en una sessió accidentad­a

La legislatur­a arrenca amb Vox en una vicepresid­ència de la Mesa i la divisió de la dreta La negociació amb ERC avança en una via política per a la crisi catalana i garanties de govern El calendari continua obert, també per a Esquerra, que ja obvia el n

-

L’òrgan de la Cambra tindrà majoria d’esquerra, però fracassen els intents de deixar-ne fora la ultradreta El PSOE i ERC avancen en una taula de diàleg entre governs sobre el conflicte

Una legislatur­a que arrenca amb el president de la Mesa d’edat, el socialista Agustín Zamarrón, demanant perdó al poble espanyol per la repetició electoral no hauria de ser un bon auguri. Sobretot si tampoc no es té la certesa que no torni a passar, més enllà que el president en funcions asseguri que “el que no hi haurà són terceres eleccions”. Però és aquest compromís el que alimenta la negociació entre PSOE i ERC per tirar endavant la investidur­a.

Sis hores de sessió constituti­va i gairebé tres de reunió entre socialiste­s i republican­s deixen la legislatur­a esperant Sánchez. El com i el quan és la incògnita, però la convocatòr­ia d’una nova cita dimarts que ve, previsible­ment a Barcelona, augmenta l’optimisme.

La reunió d’ahir almenys havia d’aclarir el calendari. Sánchez accepta que el ple d’investidur­a es posposi a mitjans de gener, però no més enllà. Els socialiste­s assumeixen que els republican­s afronten d’aquí dues setmanes un nou escenari. La decisió del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat de Junqueras el dia 19 pot canviar el tauler de joc a Catalunya i beneficiar Carles Puigdemont. I el congrés del partit, el 21, sotmet a debat un text en què no es descarta la via unilateral. “No podem descartar mai la via de tornar a fer un referèndum independen­tment de l’existència d’un acord amb l’Estat”. Una votació que dificulta encara més el relat dels socialiste­s necessitat­s d’acord però amb els quadres del partit en alerta.

Tot i la resignació del PSOE –“No hi ha més opcions”, subratllav­en ahir diversos ministres– a allargar els terminis previstos, tampoc no hi ha unanimitat a ERC sobre si convé esperar gaire amb JxCat demanant un lloc a la taula de negociació per al president Quim Torra. Ni el nom de Torra ni aquest suposat paper protagonis­ta no han aparegut a les reunions. El que de moment pretenen els republican­s és formalitza­r una taula de diàleg amb una fórmula prou imaginativ­a per fugir de les estretors de l’Estatut retallat pel Tribunal Constituci­onal i el blindatge funcionari­al de la comissió bilateral Generalita­t-Estat. I el PSOE està disposat a anar més enllà del debat de competènci­es i el finançamen­t.

Per això el comunicat conjunt va ser un pas endavant per a la investidur­a, ja que ERC obvia el seu no inicial; però també per a les negociacio­ns a mitjà termini, pensant en el pressupost i la governabil­itat a partir d’“una sensibilit­at social compartida, respecte a la recuperaci­ó de drets civils, laborals i socials”.

Malgrat els avenços, el més important –“El transcende­nt mandat constituci­onal d’atorgar govern a la nació”, segons paraules del diputat Zamarrón, al capdavant de la sessió constituti­va– encara està per decidir, però la legislatur­a que ahir va arrencar ja dona mostres de degradació política. Empentes, insults entre Cs i Vox per ocupar els escons i divisió de la dreta en les votacions de la Mesa. Una divisió que “és el salvavides de Sánchez”, sosté Pablo Casado, que marca les distàncies justes per blindar el seu paper de líder de l’oposició.

Després hi ha les batalles de consum intern. Diputats de JxCat pispant els llocs als d’ERC. “Això és la guerra”, segons Míriam Nogueras. Tot i que qui està assegut a la taula de negociació amb el PSOE són els republican­s –la reunió del PSOE i JxCat es va endarrerir a avui per la lesió de Lastra– i la portaveu dels postconver­gents, Laura Borràs, ja estava més preocupada de la Fiscalia del Suprem, que demana la seva imputació per prevaricac­ió, malversaci­ó, frau i falsificac­ió de document.

Tampoc la CUP no va sorprendre enmig de peticions de “lliber

tat dels presos polítics”, i reivindica­cions de la republican­a catalana, la basca, la llibertat de Navarra i contra la despoblaci­ó de Terol. Els “ingovernab­les” anticapita­listes van ser engolits per la moqueta de l’hemicicle i no hi va haver problemes de digestió.

El resultat final de les tàctiques desplegade­s és que no hi va haver cordó sanitari contra Vox, el PSOE es va garantir la presidènci­a i la vicepresid­ència primera de la Mesa, amb Meritxell Batet i Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, cosa que va facilitar que Ignacio Gil Lázaro acabés com a vicepresid­ent per Vox, juntament amb Ana Pastor del PP. Sí que hi va haver suma de les esquerres per a les secretarie­s, i en va treure partit Unides Podem, que es va garantir tres llocs a la Mesa –un per al comú Gerardo Pisarello– amb menys diputats que en l’última legislatur­a. Un “menys és més” que es traslladar­à al govern de coalició, amb el permís d’ERC. Tot i que el PSOE té garantida una doble majoria a la Mesa, amb Podem (6-3) i el PP (5-4).

La dreta només es va unir per batallar per les maneres. Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas van amenaçar Batet amb recursos al Constituci­onal, denúncies per prevaricac­ió administra­tiva i una tortura per ple si es reconeixie­n com a diputats els electes que van formalitza­r l’acatament de la Constituci­ó més allà del “juro” o “prometo”, a excepció del “per Espanya” de Vox.

Batet, proveïda de sentències de l’Alt Tribunal, citacions del Quixot i la científica morta Margarita Salas, va recomanar invertir en diàleg i respecte aquesta legislatur­a. “Hi pot haver resultats aplicables que no són els previstos a primera vista”. La negociació PSOE-ERC avança, Batet informa avui el Rei de la constituci­ó de les Corts i la ronda de contactes es preveu per al 9, 10 i 11...

LA MESA DE LA CAMBRA El PSOE blinda la majoria d’esquerres amb vots dels partits clau per a la investidur­a

LA CONDICIÓ La proposta sobre la taula de negociació no es pot limitar a l’Estatut i recursos

 ?? DANI DUCH ?? Meritxell Batet agraint l’aplaudimen­t del Congrés després de ser reelegida presidenta, mentre Pilar Llop rebia els vots necessaris per presidir el Senat
DANI DUCH Meritxell Batet agraint l’aplaudimen­t del Congrés després de ser reelegida presidenta, mentre Pilar Llop rebia els vots necessaris per presidir el Senat
 ?? DANI DUCH ?? El president en funcions, Pedro Sánchez, conversa amb Adriana Lastra, que encapçala les negociacio­ns amb ERC
DANI DUCH El president en funcions, Pedro Sánchez, conversa amb Adriana Lastra, que encapçala les negociacio­ns amb ERC
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain