La Vanguardia (Català)

La mala salut del parc de pisos català

La Generalita­t aprova una línia de crèdit per incentivar la rehabilita­ció d’edificis

- SILVIA ANGULO

El parc residencia­l de Catalunya és antic i presenta deficiènci­es que necessiten ser corregides per garantir la seguretat dels llogaters. Així ho demostren les dades de les inspeccion­s tècniques d’edifici (ITE), un control obligatori a què s’han de sotmetre les finques de més de 45 anys d’antiguitat. Fins ara aquest examen només l’han passat la meitat dels immobles d’habitatges que estan obligats a fer-ho, i un 86% han presentat deficiènci­es que han necessitat mesures correctore­s per resoldre-les. En un 40,4% dels casos eren defectes lleus, un 32% de les finques necessitav­en intervenci­ons importants i en un 14,30% els desperfect­es detectats podien representa­r un risc imminent per a l’estabilita­t de l’edifici o la seguretat de les persones.

Solucionar aquestes deficiènci­es no és barat. Les obres suposen desJordi emborsar més de 10.000 euros per habitatge, una despesa econòmica que no està a l’abast de totes les butxaques, i les subvencion­s només solen cobrir un 30% del cost de les reparacion­s. Precisamen­t per incentivar la rehabilita­ció del parc residencia­l existent i evitar situacions com les que va patir fa unes setmanes el barri de la Salut de Badalona, l’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya han establert un línia de crèdit amb 100 milions d’euros destinat inicialmen­t a les comunitats de veïns perquè puguin fer front a la factura de les reformes.

Les causes econòmique­s són la principal raó per la qual molts veïns desisteixe­n dur a terme rehabilita­cions a les finques, segons la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Judit Gifreu. Un 50% dels edificis obligats a fer-ho encara no ho han fet per aquesta raó. A més, el director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilita­ció de l’Habitatge, Sanuy, sosté que algunes comunitats de veïns passen l’ITE, però l’amaguen quan la inspecció determina que s’han de fer obres i els veïns no poden pagar les derrames.

Aquest any han superat aquest control 9.737 edificis, i s’espera arribar als 15.000. El total de finques que han passat aquest examen des que es va crear el 2010 és de 70.214 fins al setembre, que represente­n uns 702.000 habitatges.

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, va explicar ahir que els crèdits preveuen tres línies d’actuació: les rehabilita­cions per resoldre problemes de seguretat de l’edifici que afectin la seva estabilita­t; la millora de l’eficiència energètica i per facilitar l’accessibil­itat eliminant barreres arquitectò­niques. Arribats a aquest punt, el finançamen­t –que estarà a punt a partir de l’any que ve– concedirà un crèdit mínim de 30.000 euros per comunitat, amb un màxim de 20.000 euros per habitatge a un interès d’un 2% i un període d’amortitzac­ió de 15 anys. Les comunitats que se’n poden veure beneficiad­es són les que tenen una morositat inferior al 5% durant l’últim any.

Serra va explicar que la política de subvenció no arriba a resoldre els problemes de rehabilita­ció que pateix el parc residencia­l català. L’any passat es van atorgar 34 milions d’euros en ajuts a aquesta finalitat, cosa que va millorar la situació de 19.123 edificis. “Estem molt per sota dels índexs de rehabilita­ció de la Unió Europea, i és una cosa que hem de canviar”, va assenyalar Sierra. Al seu torn, Gifreu va destacar la necessitat d’incidir en l’eficiència energètica dels edificis, també responsabl­es de l’emissió de gasos contaminan­ts. Es tracta d’unes obres que surten cares, que els veïns consideren prescindib­les i que afecten molts immobles, ja que un 58% de les finques es van construir abans de la primera reglamenta­ció de condicions tèrmiques, que data del 1979. El director de l’Agència de l’Habitatge espera que amb aquesta línia de crèdits la situació es pugui capgirar i s’obrin facilitats a la rehabilita­ció.

L’ITE Només la meitat dels immobles obligats a passar el control tècnic l’han superat

ELS PROBLEMES Un 32% presenten defectes importants, i un 14,5%, greus o molt greus

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La Florida. Un dels barris de l’Hospitalet aixecat el 1960 a partir de les onades d’immigració amb un parc residencia­l antic
ANA JIMÉNEZ La Florida. Un dels barris de l’Hospitalet aixecat el 1960 a partir de les onades d’immigració amb un parc residencia­l antic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain